La Vingt-cinquième heure (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ora 25
(La Vingt-cinquième heure)
A25 heure.jpg
afișul filmului de Howard Terpning
Regizor Henri Verneuil
Producător Carlo Ponti
Scenarist Françoise Boyeur
Wolf Mankowitz
Henri Verneuil
Actori Anthony Quinn
Virna Lisi
Muzică Georges Delerue
Maurice Jarre
Director de imagine Andreas Winding
Distribuitor Metro-Goldwyn-Mayer
Premiera 16 febr. 1967 (SUA)
26 aprilie 1967 (Franța)
Durata 196 de minute (Europa)
Limba originală franceză
b engleză
română
Pagina Cinemagia
Pagina IMDb

La Vingt-cinquième heure, în engleză: The twenty-fifth hour (în română: Ora douăzeci și cinci / Ora 25[necesită citare]) este un film realizat de regizorul francez Henri Verneuil, în 1967, după romanul cu același titlu al scriitorului român Constantin Virgil Gheorghiu, apărut în 1949.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

1938. Un țăran român, naiv și bine-intenționat, Johann Moritz (Anthony Quinn), dintr-un sat din Transilvania, trăiește alianța țării sale cu Germania. În 1939, Iohann Moritz, este denunțat ca fiind evreu, deși nu era, de către Nicolai Dobrescu, șeful postului local de poliție, care o râvnea pe frumoasa soție a aceluia. Moritz este trimis într-un lagăr de muncă, unde este forțat să muncească la un șanț de apărare antitanc împotriva sovieticilor. Suzanna (Virna Lisi), soția sa, este constrânsă să ceară divorțul pentru a-și putea crește copiii. Evadând cu alți deținuți evrei români și maghiari, spre Ungaria, țară

„unde viața este mai puțin grea pentru evrei”

, este considerat spion român. După ce a fost torturat, este trimis ca muncitor maghiar „voluntar” în Germania. Este scos din rândurile deținuților de către un medic SS, ca fiind un specimen excepțional de puritate al unei „familii eroice”, dintr-o veche linie ariană.

Moritz sfârșește războiul ca SS și se lasă căsătorit cu o germană, înainte de a ajuta prizonieri francezi să fugă și să le permită astfel să se alăture americanilor.

Dar situația se schimbă, în 1944, rușii invadează România, iar Suzanna este capturată și violată, iar apoi persecutată din cauză că soțul său Iohann apare într-o fotografie publicată de revista germană „Signal”, în uniformă SS. Dobrescu, șeful poliției locale, este executat de un tribunal al poporului.

Iohann Moritz, considerat fiind cetățean al unei țări dușmane, americanii îl internează, și ei, într-un lagăr de prizonieri de război. Iohann Moritz este eliberat în 1949, la zece ani după ce a intrat în sistemul lagărelor. Johann o reîntâlnește pe Suzanna și pe cei trei copii într-o stație de cale ferată din Germania. Reîntâlnirea este dificilă, amândurora li se vede, pe chipuri, că au trecut ani mulți și grei peste ei. Moritz îl îmbrățișează și pe noul membru al familiei, rod al violului.

Fișă tehnică a filmului[modificare | modificare sursă]

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]