Arian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru interpretarea spirituală hindu și zoroastriană, vedeți Arya. Pentru filmul Bollywood numit similar, vedeți Aryan (film).


Arian este un cuvânt derivat din limbile indică veda și iraniană avestan, conform termenilor, folosiți ca prefixe, ari-, arya-, ārya-, și/sau formei extinse aryāna-, desemnând „nobil, spiritual”. În limbile vechi sanscrită și persană, cuvântul se pronunță arya- (/ ɑːrjə /) și aryan. Dincolo de aceste utilizări de auto-desemnare a proto indo-iranienilor, conotația de „nobil, spiritual” a fost atașată cuvântului în sanscrită și persană. În lingvistică, termenul este uneori utilizat ca o referire la familia de limbi indo-iraniene, dar este restricționat ca utilizare la subgrupele de limbi indo-ariene, respectiv la cele indice.

Ulterior, termenul „arian” (germană: arisch, Arier) a fost folosit în mod abuziv de statul german nazist și rasist din perioada lui Hitler (Al Treilea Reich, 1933 - 1945), pentru a desemna o rasă europeană nordică germanică, pretinsă superioară celorlaltor rase umane. Acest concept a stat la baza declanșării și propagării celui de-al Doilea Război Mondial, fiind parte însemnată a ororilor comise de germani în acești 12 ani.