Iain Banks

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iain Menzies Banks
Ian M. Banks 2005.JPG
Iain M. Banks la 63rd World Science Fiction Convention în Glasgow, august 2005
Pseudonim Iain M. Banks
Naștere 16 februarie 1954
Dunfermline, Fife, Scoția
Deces 9 iunie 2013
Ocupație Scriitor
Activitatea literară
Operă de debut The Wasp Factory
(Iain Banks)
Spectrul lui Phlebas
(Iain M. Banks)
Opere semnificative seria Cultura


Note
Website [http://Iain Banks Iain Banks]

Iain Menzies Banks sau Iain Banks (n. 16 februarie 1954 la Dunfermline, Fife în Scoția d. 9 iunie 2013) este un scriitor britanic. Semnează ca Iain M. Banks când scrie literatură science fiction și ca Iain Banks când scrie romane mainstream.

Debutul lui Iain Banks s-a produs în 1984 cu romanul The Wasp Factory, al cărui succes l-a determinat să devină scriitor full-time. Prima sa carte SF, Spectrul lui Phlebas, a fost publicată în 1987 și a marcat începutul popularei serii Cultura. Cărțile sale au fost adaptate pentru teatru, radio și televiziune. În 2008, The Times l-a inclus pe Banks în lista "Celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 până în prezent"[3]. În aprilie 2013, Banks a anunțat că suferă de cancer neoperabil și că mai are de trăit mai puțin de un an[4]. A decedat pe 9 iunie 2013[5].

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Banks s-a născut la Dunfermline, Fife, fiind singurul copil al unei patinatoare și al unui ofițer în marina britanică. Până la vârsta de 9 ani a copilărit în North Queensferry, lângă docurile navale din Rosyth unde lucra tatăl său[6][7]. Îndatoririle profesionale ale acestuia au silit familia Banks să se mute ulterior la Gourock[8], unde Iain a studiat la instituțiile de învățământ Gourock și Greenock. Între 1972 și 1975, Banks a studiat engleza, filozofia și psihologia la Universitatea Stirling[8][9].

După absolvire, Banks a schimbat o serie de slujbe care îi permiteau să aibă seara liberă pentru scris. Câștigurile realizate i-au permis să se ocupe de scris și să facă pauze lungi între contracte, în timpul cărora călătorea prin Europa, Scandinavia și America de Nord. Printre posturile ocupate s-au numărat cele de analist la IBM, tehnician (la British Steel) și funcționar la Chancery Lane, o firmă de avocatură londoneză[6].

Cariera[modificare | modificare sursă]

Cariera scriitoricească[modificare | modificare sursă]

Banks s-a hotărât să devină scriitor la vârsta de 11 ani și a terminat primul său roman, The Hungarian Lift-Jet, la 16 ani[6]. Al doilea roman, TTR, l-a scris în timpul primului an de studiu la Universitatea Stirling[6].

Primul roman publicat a fost The Wasp Factory (1984), iar succesul acestuia l-a îndemnat să devină scriitor full-time. Editorul său de la Macmillan, James Hale, l-a sfătuit să scrie o carte pe an, planificare cu care Banks a fost de acord[6].

Primul său roman SF a fost, Spectrul lui Phlebas, a fost publicat în 1987. Romanul The Crow Road (1992) a fost ecranizat într-un serial de televiziune de la BBC, iar Espedair Street (1987) a fost difuzat la BBC Radio 4[9][10]. Banks a menționat printre influențele sale literare pe Robert A. Heinlein, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Brian Aldiss, M. John Harrison și Dan Simmons[1].

Banks a publicat sub două nume. Părinții săi intenționau să-l numească "Iain Menzies Banks", dar tatăl său a făcut o greșeală când i-a înregistrat nașterea și numele oficial a rămas "Iain Banks". În ciuda acestei erori, Banks a continuat să-și folosească al doilea prenume și a predat editurii romanul The Wasp Factory sub numele "Iain M. Banks". Editorul său l-a chestionat cu privire la posibilitatea renunțării la 'M', care dădea un aer pretențios și putea crea confuzii cu romanciera romantică Rosie M. Banks prezentă în seria Jeeves a lui P. G. Wodehouse. Banks a fost de acord cu omisiunea. După ce a publicat trei romane mainstream, editorii său au fost de acord să-i publice primul roman SF, Spectrul lui Phlebas. Pentru a diferenția romanele sale mainstream de cele SF, Banks a sugerat reintroducerea 'M'-ului în nume și, astfel, a luat naștere al doilea nume sub care a publicat[7][11].

Iain Banks la Festivalul internaţional de carte din Edinburgh, 18 august 2009

Până la moartea sa, survenită în iunie 2013, Banks a publicat 26 de romane. Al 27-lea roman, The Quarry, a apărut postum[12]. Ultima sa operă, o antologie de poezii, va fi lansată în 2015, în conformitate cu comentariie făcute de Banks despre poeziile sale într-un interviu din mai 2013: „Poeziile reprezintă o nevoie disperată de a da la o parte proiectele pe termen lung. Mi-aș dori să pot publica o carte cu poezii înainte să dau ortu' popii. Am vreo 50 de care sunt mândru.”[13][14]

Radio și televiziune[modificare | modificare sursă]

Banks a fost subiectul documentarului de televiziune The Strange Worlds of Iain Banks South Bank Show (1997), care studia scrierile sale mainstream și a participat ca invitat la ultimul episod al spectacolului radiofonic al lui Marc Riley Rocket Science, difuzat de BBC Radio 6 Music[15]. O adaptare radiofonică a povestirii The State of the Art a fost difuzată de BBC Radio 4 în 2009, cu un scenariu de Paul Cornell și regizată de Nadia Molinari[16][17]. În 1998, Espedair Street a prezentată în serial de Paul Gambaccini la Radio 4, sub forma unui documentar Radio 1.

În 2011, Banks a participat la programul BBC Radio 4 Saturday Live, unde și-a reafirmat ateismul și a explicat că moartea este o parte importantă „a totalității vieții”, ceea ce presupune că ar trebui tratată realist, nu cu teamă[18][19].

Banks a apărut în programul de televiziune Question Time al celor de la BBC, o emisiune de discuții pe teme politice. În 2006, Banks a condus spre victorie o echipă de scriitori în cadrul unei ediții speciale a emisiunii de la BBC Two University Challenge. Tot în 2006 a câștigat una dintre edițiile emisiunii Celebrity Mastermind de la BBC One, subiectul de specialitate ales de el fiind „Whisky-ul de malț și distileriile scoțiene”[15][20].

Ultimul său interviu cu Kirsty Wark a fost difuzat de către BBC2 Scotland miercuri, 12 iunie 2013, sub titlul Iain Banks: Raw Spirit[21].

Teatru[modificare | modificare sursă]

Banks a fost implicat în realizarea piesei de teatru The Curse of Iain Banks, scrisă de Maxton Walker[22] și prezentată în 1999 la festivalul Edinburgh Fringe. Banks a scris muzica pentru unele dintre melodiile piesei și a colaborat cu compozitorul coloanei sonore, Gary Lloyd, cel care realizase anterior un muzical după romanul lui Banks The Bridge[23]. Lloyd a vorbit despre colaborarea sa cu Banks într-un articol din Guardian apărut înaintea reprezentației spectacolului The Curse of Iain Banks:

„Când [Banks] mi le-a cântat pentru prima oară, cred că-și făcea griji că nu sunt prea bune (unele dintre ele datau din 1973 și nu fuseseră ascultate niciodată). N-avea pentru ce să se îngrijoreze. Sunt fantastice. Lucrăm din greu ca să aducem melodiile la stadiul în care să putem intra în studio și să realizăm un demo. Iain compune melodiile pe Mac-ul său de ultimă generație din Edinburgh și mi le trimite în Chester, unde eu le trec pe Atari-ul meu.[23]

Politică[modificare | modificare sursă]

Poziția politică a lui Banks a fost descrisă ca fiind „de centru-stânga”[24], scriitorul fiind asociat onorific al Societății Seculare Național și susținător al Societății Umaniste din Scoția. Ca semnatar al Declarației de la Calton Hill[25], a sprijinit deschis independența Scoției[26]. În noiembrie 2012, Banks a sprijinit grupul de campanie format după Conferința Radicală de Independență ținută în acea lună. El a explicat că mișcarea pentru independența Scoției este motivată de cooperare și „pare mai comunitară decât consensul exprimat de populația britanică în întregul ei”[27].

Către sfârșitul anului 2004, Banks a devenit membru al unui grup de politicieni și oameni de presă britanici a cărui menire era acuzarea primului ministru Tony Blair pentru invazia Irakului din 2003[20][28]. Banks și-a exprimat îngrijorarea cu privire la invadarea Irakului în cartea sa Raw Spirit, iar protagonistul romanului The Steep Approach to Garbadale combate alt personaj cu argumente similare[20][28].

În 2010, Banks a cerut un boicot cultural și educațional împotriva Israelului în urma incidentelor din fâșia Gaza. Într-o scrisoare trimisă ziarului The Guardian, Banks a declarat că i-a cerut agentului său să refuze orice traducere ulterioară a operelor sale în Israel:

„Apeluri la rațiune, legi internaționale, rezoluții ale Națiunilor Unite și simpla decență umană nu înseamnă - este evident - nimic pentru Israel... I-aș îndemna pe toți scriitorii, artiștii și alte persoane din sfera artistică, precum și pe acei academicieni angajați în proiecte educaționale cu Israelul, să nu precupețească niciun efort pentru a lămuri Israelul în legătură cu degradarea sa morală și izolarea etică, de preferat refuzând să mai aibă de-a face cu acest stat proscris[29].”

Un fragment din contribuția lui Banks la volumul Generation Palestine: Voices from the Boycott, Divestment and Sanctions Movement, intitulată "Our People", a apărut în The Guardian în perioada în care acesta a aflat că este bolnav de cancer. Fragmentul exprimă sprijinul autorului pentru campania de boicotare și sancțiuni demarată de societatea civilă palestiniană împotriva Israelului, începută în 2005 și menită să dureze până la conformarea țării în fața legilor internaționale și a drepturilor palestinienilor. Banks trasează o paralelă cu regimul de apartheid din Africa de Sud și reconfirmă boicotarea drepturilor de publicare a romanelor sale de către editurile din Israel, explicând că „nu cumpăr produse sau mâncare israeliană și - împreună cu partenerii mei - încerc să promovez produsele palestinene oriunde se poate”[30]."

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Banks și-a întâlnit prima soție,Annie, în Londra, înaintea lansării primei sale cărți din 1984[20]. Cuplul a locuit în sudul Angliei la Faversham, despărțindu-se în 1988. Banks a revenit la Edinburgh. Cei doi s-au reunit ulterior și s-au mutat în Fife[31], căsătorindu-se în 1992 în Hawaii[20]. În 2007, după 15 ani de căsnicie, cei doi au anunțat că se separă[32].

In 1998 Banks had been in a near-fatal accident when his car rolled off the road.[6] In February 2007, Banks sold his extensive car collection, including a 3.2 litre Porsche Boxster, a Porsche 911 Turbo, a 3.8 litre Jaguar Mark II, a 5 litre BMW M5 and a daily use diesel Land Rover Defender whose power he had boosted by about 50%. Banks exchanged all of the vehicles for a Lexus RX 400h hybrid – later replaced by a diesel Toyota Yaris – and said in the future he would fly only in emergencies[20][33].

Banks lived in North Queensferry, on the north side of the Firth of Forth, with the author and founder of the Dead by Dawn film festival Adele Hartley.[20] Banks and Hartley commenced their relationship in 2006, and married on 29 March 2013[34] after he asked her to "do me the honour of becoming my widow".[4][35]

Boala și decesul[modificare | modificare sursă]

Omagii[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Lista romanelor[modificare | modificare sursă]

Scrise ca Iain Banks[modificare | modificare sursă]

 • 1984 - The Wasp Factory
 • 1985 - Walking on Glass
ro. Pași pe sticlă, traducere de Traian Bratu, editura Nemira, colecția Babel, 2007, ISBN 978-973-143-093-5
 • 1986 - The Bridge
 • 1987 - Espedair Street
 • 1989 - Canal Dreams
 • 1992 - The Crow Road
 • 1993 - Complicity
 • 1995 - Whit
 • 1997 - A Song of Stone
 • 1999 - The Business
 • 2002 - Dead Air
 • 2007 - The Steep Approach to Garbadale
 • 2009 - Transition
 • 2012 - Stonemouth
 • 2013 - The Quarry

Scrise ca Iain M. Banks[modificare | modificare sursă]

Seria Cultura
 • 1987 - Consider Phlebas
ro. Spectrul lui Phlebas, traducerea Roxana Brinceanu, editura Nemira, colecția Nautilus SF, București 2007, ISBN 978-973-143-089-8
 • 1988 - The Player of Games
 • 1990 - Use of Weapons
 • 1996 - Excession
 • 1998 - Inversions
 • 2000 - Look at the Windward
 • 2008 - Matter
 • 2010 - Surface Detail
 • 2012 - The Hydrogen Sonata
Alte romane
 • 1993 - Against a Dark Background
 • 1994 - Feersum Endjinn
 • 2004 - The Algebraist
Culegeri de povestiri
 • 1991 - The State of the Art - include 3 povestiri din universul Culturii și opere de ficțiune caracteristice celor publicate sub numele Iain Banks.
 • 2010 - The Spheres - ediție limitată de 500 de exemplare care include 'The Spheres', extrasă din manuscrisul original Transition și 'The Secret Courtyard', extrasă din Matter.

Non-ficțiune[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Author Iain M. Banks: 'Humanity's future is blister-free calluses!'”. CNN. 6 ianuarie 2009. http://edition.cnn.com/2008/TECH/space/05/15/iain.banks/index.html. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 2. ^ IAIN M. BANKS - Spectrul lui Phlebas, ed. Nemira, 2007, coperta a IV-a.
 3. ^ Cei mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 până în prezent”. The Times. 5 ianuarie 2008. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article3127837.ece. Accesat la 10 februarie 2010. 
 4. ^ a b O declarație a lui Iain Banks”. Iain M Banks. 3 aprilie 2013. http://www.iain-banks.net/2013/04/03/a-personal-statement-from-iain-banks/. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 5. ^ A murit autorul Iain Banks”. BBC News Online. 9 iunie 2013. http://www.bbc.co.uk/news/uk-22835047. 
 6. ^ a b c d e f Doing the Business”. The Guardian. 7 august 1999. http://www.guardian.co.uk/books/1999/aug/07/fiction.iainbanks. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 7. ^ a b BBC News – Cinci minute cu: Iain M Banks”. Bbc.co.uk. 3 noiembrie 2012. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-20181130. Accesat la 9 aprilie 2013. 
 8. ^ a b Iain M Banks”. BBC Scotland. septembrie 2004. http://www.bbc.co.uk/programmes/p00mr8yj/profiles/iain-m-banks. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 9. ^ a b Iain Banks”. British Council. http://literature.britishcouncil.org/iain-banks. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 10. ^ Iain Banks: Obișnuindu-te să fii zeu”. Spike Magazine. 3 septembrie 1996. http://www.spikemagazine.com/0996bank.php. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 11. ^ Backstage Mark Lawson în dialog cu Ian Banks la BBC TV și Radio”. 17 noiembrie 2006. http://bbc.ask-adders.com/series/Mark+Lawson+Talks+to+Iain+Banks/publisher=BBC Backstage. Accesat la 9 mai 2013. 
 12. ^ Jason Boog (6 mai 2013). „Ian Banks va publica 'The Quarry' în luna iunie”. GalleyCat. MediaBistro. http://www.mediabistro.com/galleycat/iain-banks-to-publish-the-quarry-in-june_b69907. Accesat la 10 mai 2013. 
 13. ^ Alison Flood (18 februarie 2014). „Ultima carte a lui Iain Banks va apărea în 2015”. The Guardian. http://www.theguardian.com/books/2014/feb/18/iain-banks-final-book-poetry-published-2015-ken-macleod?CMP=twt_gu. Accesat la 18 februarie 2014. 
 14. ^ BBC News - Poeziile lui Iain Banks vor fi publicate postum”. BBC Online. 19 februarie 2014. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-26256247. Accesat la 19 februarie 2014. 
 15. ^ a b Simon Johnson (2008). „Când va apărea din nou la TV/Radio Iain Banks?”. Iain Banks FAQ. Google, Inc. http://www.iainbanksfaq.co.uk/2008/12/when-is-iain-banks-next-appearing-on.html. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 16. ^ Paul Cornell (1 martie 2009). „The State of the Art”. PaulCornell.com. Google, Inc. http://www.paulcornell.com/2009/03/state-of-art.html. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 17. ^ BBC (5 martie 2009). „The State of the Art - pagina dramatizărilor radiofonice Radio 4”. BBC. http://www.bbc.co.uk/programmes/b00hv1dz. Accesat la 9 aprilie 2013. 
 18. ^ Richard Coles. „Saturday Live 21/05/2011”. BBC Radio 4. BBC. http://www.bbc.co.uk/programmes/b0118bgr. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 19. ^ Autorul Iain Banks: cu propriile cuvinte”. bbc.co.uk. http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-22780003. Accesat la 9 iunie 2013. 
 20. ^ a b c d e f g Stuart Jeffries (25 mai 2007). „Un om de cultură”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/books/2007/may/25/hayfestival2007.hayfestival. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 21. ^ Site-ul BBC Scotland http://www.bbc.co.uk/programmes/p01b026f>
 22. ^ Theatre: The Curse of Iain Banks, Gilded Balloon”. The Herald Scotland. 11 august 1999. http://www.heraldscotland.com/sport/spl/aberdeen/theatre-the-curse-of-iain-banks-gilded-balloon-1.277604. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 23. ^ a b Gary Lloyd (22 iulie 1999). „Opere aflate în lucru”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/theguardian/1999/jul/22/features11.g21. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 24. ^ Scriitorii scoțieni își disprețuiesc vecinii”. The Economist. 24 aprilie 1997. http://www.economist.com/node/147991. Accesat la 9 aprilie 2013. 
 25. ^ SSP News: Vești din partea Partidului Socialist Scoțian”. Web.archive.org. 29 septembrie 2007. Arhivat din original la 29 septembrie 2007. http://web.archive.org/web/20070929020643/http://www.scottishsocialistparty.info/archive/2004_10_03_newsarchive.html. Accesat la 9 aprilie 2013. 
 26. ^ Kennedy, AL; Galloway, Janice (28 august 2011). „Scoția și Anglia: ce viitor are Uniunea? | Cultura | The Observer”. Londra: Guardian. http://www.guardian.co.uk/culture/2011/aug/28/scottish-independence-snp-iain-banks?INTCMP=SRCH. Accesat la 4 septembrie 2011. 
 27. ^ Hamish Macdonell (24 noiembrie 2012). „Radicalii amenințăt campania pentru independența Scoției”. The Independent. http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/radicals-threaten-salmond-and-scottish-independence-campaign-8347545.html. Accesat la 25 februarie 2014. 
 28. ^ a b Interviu: Schimbând societatea, imaginând viitorul”. Socialistreview.org.uk. http://www.socialistreview.org.uk/article.php?articlenumber=10267. Accesat la 9 aprilie 2013. 
 29. ^ Banks, Iain (2 iunie 2010). „Scrisori: Un pas mic spre boicotul Israelului”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/03/boycott-israel-iain-banks. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 30. ^ Iain M Banks (5 aprilie 2013). „Iain Banks: de ce sprijin boicotul cultural al Israelului”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/books/2013/apr/05/iain-banks-cultural-boycott-israel. Accesat la 6 aprilie 2013. 
 31. ^ Banks, Iain (2003). Raw Spirit: În căutarea picăturii perfecte. Londra: Century. pp. 102–103. ISBN 978-1-84413-195-2 
 32. ^ Liz Hoggard (18 februarie 2007). „Iain Banks: Fabrica de romane”. Londra: Independent. http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/iain-banks-the-novel-factory-436865.html. 
 33. ^ Mark Macaskill și Robert Booth (25 februarie 2007). „Adio, Porsche, spune proaspătul ecologist Iain Banks”. London: Times. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1434667.ece. 
 34. ^ Stephen McGinty (8 aprilie 2013). „Iain Banks se căsătorește în locul său preferat”. The Scotsman. Johnston Publishing Ltd. http://www.scotsman.com/lifestyle/books/features/iain-banks-marries-in-his-favourite-place-1-2882190. Accesat la 10 mai 2013. „Certificatul de căsătorie al cuplului arată că Banks, în vârstă de 59 de ani, din North Queensferry, s-a căsătorit cu domnișoara Hartley, de 42 de ani, la hotelul de cinci stele [Inverlochy Castle Hotel, The Highlands], într-o scurtă ceremonie umanistă.” 
 35. ^ Andrew Brown (4 aprilie 2013). „Într-o singură frază, Iain Banks cuprinde volume întregi despre căsătorie”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/04/iain-banks-marriage-debate. Accesat la 9 iunie 2013. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Iain Banks