Groningen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Groningen (dezambiguizare).
Groningen
—  Oraș  —
Drapel
Drapel
Stema Groningen
Stemă
53°19′N 6°52′E / 53.317°N 6.867°E / 53.317; 6.867

Țară Regatul Țărilor de Jos Țările de Jos
Provincie Groningen

Guvernare
 - Primar

Suprafață
 - Total 83,69  km²
 - Pământ 79,59 km²
 - Apă 4,10 km²

Populație (2007)[1]
 - Total 181.819 locuitori
 - Densitate 2.284 loc./km² 
Cod poștal 9700-9747

Poziția localității Groningen
Herestraat, în Groningen

Groningen este un oraș în nordul Olandei, reședința în provinciei Groningen. Având o populație de 185.000 de locuitori, este de departe cel mai mare oraș din nordul Olandei.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost fondat pe la punctul cel mai nordic al zonei Hondsrug. Cel mai vechi document care face referire la existența lui Groningen dateaza din 1040. Cu toate acestea, orașul a existat deja cu mult înainte: cele mai vechi urme arheologice gasite se crede că provin din anii 3950 î.Hr.-3720 î.Hr., deși prima asezare majora din Groningen a fost localizata in secolul al 3-lea AD.

În secolul al 13-lea, atunci când Groningen a fost un important centru comercial, locuitorii sai au construit un zid al orasului pentru a sublinia autoritatea sa. Orasul a avut o influență puternică asupra tinuturilot din jurul său și a făcut dialectul sau o limbă comună. Cea mai influenta perioadă a orașului a fost la sfârșitul celui de-al 15-lea, secol atunci când provincia Friesland din apropiere a fost administrată de la Groningen. În timpul acestor ani, Turnul Martini a fost construit, care s-a ridicat deasupra orasului de la (atunci) 127 de metri de inalt, facand-o cea mai inalta cladire din Europa la acea dată. Independența orasului a luat sfârșit atunci când a ales să isi unească forțele cu spaniolii în timpul războiului optzeci de ani de în 1594. A trecut mai târziu de partea cealalta a combatantelor, alăturându-se republicii celor sapte tari de jos.

În 1614, la Universitatea din Groningen a fost înființată, inițial doar pentru educație religioasă, in aceeași perioadă, orașul s-a extins rapid și un nou zid al orasului a fost construit. Acelasi zid al orasului a fost testat în cursul celui de-al treilea război anglo-olandez, în 1672, când orașul a fost atacat cu înverșunare de către episcopul din Münster, Bernhard von Galen. Zidul orasului a rezistat, un eveniment care este sarbatorit cu muzica si focuri de artificii, la 28 august (ca "Gronings Ontzet" sau "Bommen BEREND").

Orasul nu a scăpa de devastare in al doilea război mondial. În special, piata principala, Grote Markt, a fost distrus în mare măsură, în aprilie 1945, in cadrul bătăliei din Groningen, cu toate acestea, Martinitoren, biserica ei - Goudkantoor - si primaria nu au fost afectate de luptele care au durat mai multe zile.

Localnici celebrii[modificare | modificare sursă]

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • La nivel național Orasul este cunoscut sub numele de "Metropola Nordului" si ca "Martinistad" referindu-se la Martini Turnul.
  • Orasul este cunoscut sub numele de "Stad" în dialect local, care se traduce ca metropola, pentru că este singurul oraș mare din provincia Groningen.
  • Până în 2007, în lunile de toamna, fabrica de zahăr producea un miros dulce distinct care putea fi detectat de la cele mai multe zone ale orasului. La începutul anului 2008, fabrica de zahăr suiker Unie a închis porțile.
  • Dupa ce a cantat la un spectacol on deschiderea trupei de Waterboys, muzicianul irlandez Mic Christopher a alunecat și, ca urmare, a murit din cauza leziunilor la cap.

Localități înfrățite[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]