FCM Baia Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la FC Baia Mare)
Salt la: Navigare, căutare
FCM Baia Mare
FCM BAIA MARE NEW LOGO.png
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Municipal Baia Mare
Poreclă Minerul
Nume precedent(e) CSM Baia Mare
Metalul Baia Mare
Energia Trustul Miner Baia Mare
Minerul Baia Mare
FC Baia Mare
FC Maramureș Baia Mare
Data fondării 1927
Culori         
Stadion Stadionul Viorel Mateianu, Baia Mare
(15.500 locuri)
Campionat Liga a III-a
Finanțator Public/Privat
Președinte Cristian Span
Antrenor Dorin Toma
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga a III-a 2014-2015

FCM Baia Mare este o echipă de fotbal din orașul Baia Mare, fondată în 1948. Clubul a fost desființat în 2010 din cauza problemelor financiare, dar a fost reînființat în 2012 sub numele de FCM Baia Mare.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anii 1978-1979, FC Baia Mare se clasa pe locul 5 în Divizia A, iar echipele de pe locurile 1,2,4 se calificau în Cupele Europene: Argeș Pitești în Cupa Campionilor Europeni și Dinamo București cu Universitatea Craiova în Cupa UEFA. În anii 1979-1980, FC Baia Mare se clasa pe locul 4 în Divizia A, iar echipele de pe primele 3 locuri se calificau în Cupele Europene: Universitatea Craiova în Cupa Campionilor Europeni și Steaua București cu Argeș Pitești în Cupa UEFA. În anii 1980-1981, FC Baia Mare retrograda în Divizia B clasându-se pe locul 17 în Divizia A. În anii 1981-1982 a pierdut finala Cupei României, cu Dinamo București, dar deoarece Dinamo era campioană și se ducea în Cupa Campionilor, FC Baia Mare intră în Cupa Cupelor, jucând contra echipei Real Madrid. La Baia Mare a fost 4-0, dar la Madrid a fost 0-0 , iar FC Baia Mare s-a calificat. La sfârșitul sezonului 2006-2007, FC Baia Mare s-a clasat pe locul 16 în Liga a II-a, seria a 2-a, retrogradând astfel în Liga a III-a. Probleme cu patronajul, un antrenor fără tragere de inimă și o finanțare catastrofică au contribuit decisiv la această retrogradare.

La finele sezonului 2008-2009, echipa s-a clasat pe locul I din seria a 6-a, Liga a III-a, cu doar două înfrângeri (una din motive organizatorice). Astfel, echipa revine în Liga a II-a, cu un lot unit și antrenorul Florin Fabian care a acceptat recent reînnoirea contractului.

La finele sezonului 2009-2010, echipa s-a clasat pe locul 8 din seria a 2-a, Liga a II-a, dar din cauza datoriilor foarte mari, echipa se desființează, fiind înființată o nouă echipă, cu aceeași conducere și aproape aceiași jucători, dar față de UTA Arad, unde în urma divizării FC UTA Arad a putut înlocui pe FCM UTA Arad, continuând în liga a II-a, la FC Baia-Mare nu a putut fi posibil același lucru datorită lipsei garanției financiare. Dacă o echipă nu dovedește sursa de finanțare, nu primește dreptul de a evolua în primele două eșaloane. Astfel, noua echipă înființată, FCMU Baia Mare s-a înscris în seria a 6-a a ligii a III-a.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Liga I:

  • Cea mai bună clasare: locul 4 1979-80

Liga II:

Liga III:

Liga a IV-a:

Cupa României:

Foști Jucători[modificare | modificare sursă]

Portari

Fundași

Mijocași

Atacanți

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]