Voltaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Voltaj
Voltaj-trupa.jpg
Voltaj la începutul anilor 2000. De la stânga la dreapta:
Gabi Constantin, Valeriu Ionescu, Oliver Sterian,
Călin Goia, Bobby Stoica.
Informații generale
Origine România București, România
Gen muzical Muzică rock electronică
Pop-rock
Hard rock
Ani de activitate 1982 - prezent
Case de discuri Roton
Cat Music
Interpretare cu Deepside Deejays
Website Voltaj
Membri
Călin Goia (voce)
Gabi „Porcus“ Constantin (chitară)
Adrian M. Cristescu (clape)
Valeriu „Prunus” Ionescu (bas)
Oliver Sterian (tobe)
Foști membri
Cristi Minculescu (voce)
Adrian Ilie (chitară)
Dan Cimpoieru (chitară)
Horațiu Rad (bas)
Nikki Dinescu (tobe)
Gabi Nacu (chitară)
Cristi Ilie (voce)
Amedeo Bolohoi (chitară)
Dan Mateescu (bas)
Doru „M.S.” Istudor (tobe)
Bogdan Cristea (vocal)
Cristi Marinescu (chitară)
Doru Borobeică (bas)
Manuel Savu (chitară)
Eugen „Brebu” Sălceanu (clape)
Florin „Dog” Ionescu (tobe)
Paul „Pampon” Neacșu (tobe)
Bobby „Bobiță“ Stoica (clape)

Voltaj este o formație românească de muzică pop-electronic. A câștigat premiul pentru „Cea mai bună prestație a unei trupe românești“ la MTV Europe Music Awards în anul 2005[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima componență[modificare | modificare sursă]

Înființată în anul 1982, trupa Voltaj a avut o personalitate prea puternică pentru regimul comunist, reprezentând pentru unii un pericol social.[2] Unul din fondatorii trupei, chitaristul Adrian Ilie, povestește pe blogul personal împrejurările înființării trupei, după plecarea din Cenaclul Flacăra:

„Am plecat din Cenaclu și am făcut trupa cu Minculescu, pe care am numit-o Voltaj. Am avut mari succese cu acest grup. Ne simteam descătușați de nemernicia Cenaclului, unde parcă eram niște fiare în cușcă.”
—Adrian „Adi” Ilie - Blogul personal
Voltaj în Club A, în 1982, în prima componenţă.
De la stânga la dreapta: Adrian Ilie, Dan Cimpoeru, Nikki Dinescu, Cristian Minculescu, Horaţiu Rad

În afara fondatorilor, Adi Ilie și vocalistul Cristi Minculescu, veniți de la Iris, în trupă au mai sosit toboșarul Nikki Dinescu și basistul Dan Cimpoieru. În această componență s-a înregistrat prima piesă, „Nori de hârtie“, care a constituit capul de afiș al primului concert, ținut la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din București. Următoarele apariții scenice au avut în repertoriu piese de succes[judecată de valoare] ca „Aceasta-i întrebarea” și „Rock'n Roll”, completate de hituri AC/DC, trupă foarte populară în epocă.

Adrian Ilie, care între timp își depusese actele solicitând emigrarea în Statele Unite, susține că trupa a fost apoi șantajată să intre în Cenaclul lui Adrian Păunescu.

„A urmat în cele din urmă forțarea de a adera la cenaclul lui Păunescu, care știa că am actele de plecare din țară și ar fi putut să ne distrugă dacă nu ne duceam.”
—Adrian „Adi” Ilie - Blogul personal

În Cenaclu, formația Voltaj câștigă în profesionalism prin venirea chitaristului Gabriel Nacu, fost component al trupelor Harap-Alb și Roșu și Negru. Dan Cimpoieru pleacă, fiind înlocuit cu Horațiu Rad, însă nici componența Horațiu Rad — bas, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitară, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitară, nu rezistă. În ultimul concert avut la Arenele Romane, Minculescu pleacă din nou la formația IRIS.

În locul lui Cristi Minculescu a fost adusă ca solist vocal Sanda „Zizi” Lăcătușu, cu care trupa a continuat să cânte în turneele Cenaclului Flacăra. Între timp, Horațiu Rad este înlocuit la bas de Doru Borobeică. La terminarea turneului însă, Gabriel Nacu, Doru Borobeică și Sanda Lăcătușu nu au mai continuat cu Voltaj. Adrian Ilie crede că: „S-ar putea să fi fost obosiți de manevrele lui Păunescu, apoi ceva diferențe de optică apăruseră”[3]. Aceste schimbări de componență par să fi determinat sfârșitul primei perioade Voltaj:

„Am reformat trupa și am plecat avându-l pe voce pe Geo. A fost însă o scurtă colaborare. Curând, obosit și rănit sufletește, aveam să cedez. Nu mai puteam continua din aceasta privinta :)).”
—Adrian „Adi” Ilie - Blogul personal

Un nou început[modificare | modificare sursă]

Octombrie 1986 este considerat un nou început, odată cu apariția lui Cristi „Trântoru” Ilie ca solist, Amedeo Bolohoi la chitară, Dan Mateescu — bas, Doru „M.S.” Istudor — tobe. Ei se alătură chitaristului Adrian Ilie, singurul rămas din formula anterioară, care cântase între timp cu IRIS, Jerry Schwartz, Vali Sterian și trupa Incognito. Iată cum descrie Doru „M.S.” Istudor reînființarea trupei[4]:

„Deci în septembrie ne combinăm cu câțiva membri ai grupului Quartz și refacem Voltaj. Andrei Partoș consemnează în Săptămâna despre cele două zile de rock la Polivalentă, pe 18-19 octombrie 1986, unde am apărut alături de toate marile (și mai micile) trupe din țară: <<Adrian Ilie a apărut după o lună de repetiții intense la Casa de Cultură „Înfrățirea între popoare” cu grupul Voltaj, într-o formulă nouă: Dan Mateescu (bas), Ilie Cristian (solist vocal, dinamic), Doru Istudor (tobe) și Amedeo Bolohoi (chitară). Putem vorbi de o lansare promițătoare.>>”
—Doru Istudor „M.S.” - Site-ul MS Metal

Organizatorii au oferit formației Voltaj, Premiul Teatrului Tănase. După concertul din octombrie de la Sala Polivalentă din București, Voltaj mai susține încă un concert în același loc, în decembrie. Apoi Adrian Ilie își anunță colegii de trupă că nu mai cântă. „Înțelege băi, gagiule, că nu mai vreau să fiu implicat în nimic!”[4], îi spune lui Doru Istudor. Ilie nu a mai avut aproape niciun contact cu trupa din acel moment.

În vara anului 1987, trupa încearcă să intre în studioul de înregistrări, dar este refuzată și la TVR și la Radio: „Ce cântați? Mda… Acum nu e nici un spațiu disponibil, etc”.[5] Din fericire pentru Voltaj, apare Sorin Chifiriuc, care tocmai se întorsese dintr-un turneu cu Sfinx în Olanda, de unde cumpărase un banc de înregistrări Teac Tascam cu 4 canale. Cu condiția să-l plătească „în bere”, se împrumută un mixer, efecte, microfoane și, cu ajutorul lui Vali Andronescu, Voltaj înregistrează șase piese: „Arc peste timp”, „Zi de zi”, „Voi fi nou al tău”, „În calea norilor”, „Tu doar tu” și „Alerg (speed metal)”.[5] Piesele sunt difuzate în august la emisiunea Metronom a Silviei Velicu și prezentate ca imprimări radio. Toate piesele vor intra în Top Săptămîna în cursul anului 1988.

Voltaj începe să întreprindă turnee prin țară. În decembrie 1987, la Slănic Moldova, Voltaj cântă alături de Divertis, Florian Pittiș (care făcea o istorie a rock-ului) și corul Song, condus de Ioan Luchian Mihalea.

Adrian Ilie, care între timp nu mai avusese contacte cu trupa, participă la un ultim concert Voltaj la Polivalentă, în martie 1988, pe care îl califică drept „un show reușit”[3]. În seara de 28 martie 1988, însoțit la Gara de Nord de Doru Istudor, Stelian Tănase și alți doi prieteni, Adrian Ilie părăsește România cu destinația Italia, ca escală înaintea stabilirii în SUA.

Tot în 1988, chitaristul Amedeo Bolohoi decide să plece din trupă și să reînființeze formația Quartz, fiind înlocuit de Manuel Savu. Trupa cântă în concerte compoziții proprii, precum și preluări după Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Scorpions sau Van Halen.[6]

Noi schimbări se produc la Voltaj în '88: Cristi Marinescu - chitară solo, Doru Borobeică - bass, Bogdan Cristea - vocal, Doru Istudor „M.S.” - tobe, Eugen Sălceanu „Brebu” - clape și Manuel Savu - chitară. Apoi, în timpul repetițiilor de la Ecran Club, Bogdan Stănescu îl înlocuiește pe Cristi „Porta” Marinescu, chemat de Eugen Sălceanu, Doru Borobeică și Manuel Savu. Doru Istudor nu e de acord cu această schimbare, așa că în vara aceluiași an apar pe Litoral trei formații purtând numele Voltaj[7]:

 • Voltaj 88, formată din Bogdan Cristea (voce), Eugen Sălceanu (clape), Doru Borobeică (bas), Manuel Savu (chitară) și Florin „Dog” Ionescu (tobe). Trupa cântă prin diverse localuri și petrece sezonul în Eforie Sud, beneficiind de repertoriul, sistemul PA și luminile formației Voltaj originale.
 • Voltaj, alcătuită din Doru Istudor la tobe, Cristi Marinescu la chitară solo, Cristi „Zăpadă” Ioniță la voce, Lenți „Chewbacca” Cristea la bas și beneficiind de serviciile „unui talentat chitarist de cârciumă”[7]. Trupa face un repertoriu de piese într-o lună și închiriază un sistem PA și luminile de la IRIS, plus cei 3 tehnicieni conduși de Vlad Gorcinski, deoarece IRIS era „suspendată” în acea perioadă. Această formulă Voltaj cântă la restaurantul Marea Neagră din Neptun. Ulterior, Cristi Marinescu pleacă la Roșu și Negru.
 • Voltaj, de fapt formația Quartz, căreia Amedeo Bolohoi îi schimbase numele doar pe perioada sezonului, pentru a atrage lume la restaurantul Modern din Mamaia.

Voltaj 88 fuzionează în septembrie cu trupa lui Amedeo Bolohoi, în formula: Cristi „Trântorul” Ilie (voce), Amedeo Bolohoi (chitară), Gabi „Porcus” Constantin (chitară), Marin Teodor (bas) și Florin Ionescu (tobe). Ulterior, Amedeo Bolohoi se retrage, fiind înlocuit de Vladimir „Grilă” Negoiescu. După atâtea schimbări de componență, trupa participă la diverse festivaluri și lansează un hit, „Cenușă și diamant”, care este difuzat la radio. În luna decembrie 1988, Voltaj cântă în stațiunea Slănic Moldova, unde este prezentat noul membru al trupei, basistul Valeriu „Prunus” Ionescu.

Prima apariție discografică are loc târziu, în 1995, la 13 ani de la înființarea formației. „Nori de hârtie” și „Lumina” sunt piesele ce figurează pe compilația „Unplugged Romania” (cu Tavi Colen ca solist). Un an mai târziu, în decembrie, este lansat primul album Voltaj, „Pericol de moarte” (cu Adrian Sârbu în locul lui Luca), la casa de discuri Roton. Albumul a fost bine primit de fani și specialiști, fiind în fapt o colecție de hituri ale trupei: „Lumina”, „Nori de hârtie”, „Arma ta”, „Cenușă și diamant”, „Ochii tăi”, etc.

Până în 1998, Voltaj se demarcă cu un sunet heavy, influențat de hard rock și metal. Începând din acel an, grupul a degenerat în muzică electronică gen easy-listening.

Muzică electronică[modificare | modificare sursă]

În iulie 1998 are loc o schimbare esențială în componența trupei: apare Călin „Pictorul” Goia ca vocalist, la recomandarea lui Bobby Stoica, fost elev meritoriu al Școlii Vedetelor, a venit Gabi „Porkus” Constantinde ca și chitarist, la bass prestează Vali „Prunus” Ionescu, la clape Bobby „Bobiță” Stoica, iar Paul „Pampon” Neacșu la tobe. Prima lor mișcare a fost aducerea în actualitate a unui hit, Queen - We Will Rock You.

În februarie 1999, Voltaj a lansat primul maxi-single din istoria formației: „Asta-i viața”, urmat pe 12 iulie de lansarea albumului „Risk Maxim 2”.

A urmat numeroase concerte în țară, în săli și în aer liber, turnee pe litoral și festivaluri. În luna decembrie a aceluiași an, Voltaj a câștigat trofeul „Microfonul de Aur” pentru cel mai bun album rock.

Între timp, trupa a lansat albumul Bungee (2000) de pe care se remarca hit-ul „Albinuța” și apoi „3D” (2001), care a adus în atenția publicului piese precum „20 de ani” sau „3D”.

În anul 2002, are loc și ultima schimbare de componenta în cadrul trupei: pentru că Pampon se pregătea să plece în străinătate, locul lui la tobe a fost luat de Oliver Sterian, (fiul regretatului folkist Vali Sterian), care a fost toboșar la trupa Bere Gratis.

În 2002 a fost lansat discul 424. Cifra reprezintă zilele trecute de la lansarea albumului 3D. Videoclipul single-ului „De mâine” reprezintă o alta reușită regizorială a lui Petre Năstase. Locația videoclipului este și ea specialaă- o imensa platformă petrolieră.

Pentru că munca la videoclip a însemnat un efort colectiv susținut, trupa Voltaj a dorit să împărtășească această experiență cu fanii și au inclus pe albumul 424 videoclipul și making of-ul acestuia.

A urmat single-ul „Noapte Bună” în 2003. Tot în 2003, le apare și primul „Best of” în actuala componență, pentru ca anul urmator să apară „Povestea oricui”, reeditat în 2005 pe DVD.

Tot în 2005, a fost scos pe piață, Cartea Voltaj și Integrala Voltaj, un album cu cele mai bune piese din 1998 până în 2005.

Trupa a câștigat „Best Romanian Act” la MTV Europe Music Awards 2005.

Albumul „Revelator” a apărut pe piață în toamna anului 2006. Noutățile albumului constau într-un sound cu accente electro și o simbolistică puternică și atent definită în jurul căreia se regrupează toate elementele discului, începând de la titlu, mesaje și terminând cu grafica coperții.

Voltaj concertează pe 25 iunie la Sala Polivalentă din București în fața a 6.000 de fani. Evenimentul a marcat lansarea celui de-al optulea album din cariera Voltaj - „V8”. Trupa avea să anunțe că acesta este ultimul album Voltaj, grupul alegând să lanseze exclusiv single-uri.

Pe 16 noiembrie 2010, trupa Voltaj a lansat împreuna cu formatia Deepside Deejays un nou videoclip intitulat, I Wanna Be Free.

Un an mai târziu, pe 8 decembrie 2011, trupa Voltaj revine cu un nou videoclip la piesa, Dă Vina Pe Voltaj. Aceasta a fost urmatî de alte melodii, cum ar fi „Ultima secundă” și „Lumea e a mea”.

Pe 30 mai 2012, Voltaj a anunța lansarea celui de-al nouălea album din carieră, „Dă Vina Pe Voltaj”, care include și single-urile lansate din 2010 până azi: „Mi-e dor de...”; „I Wanna Be Free” (împreună cu Deepside Deejays).

Pe 8 iunie 2012, trupa Voltaj a câștigat premiul Romanian Music Awards 2012 pentru cea mai bună performanță live, la fel ca în anul 2011 la concirsul Romanian Music Awards de la Brașov.

Pe 6 decembrie 2012, Bobby Stoica paraseste trupa Voltaj, in urma numeroaselor certuri cu Gabi "Porkus" Constantin, detinatorul brand-ului "Voltaj", privind situatia drepturilor de autor si a unui scandal in care a fost implicat basistul Valeriu Ionescu, acuzat in repetate randuri de consum exagerat de alcool si comportament violent in public. Cu toate ca multi cunoscuti cunosteau situatia interna a trupei si faptul ca Bobby Stoica este parte vatamata in litigiu, nu au fost reactii in presa. Din 2014, Razvan Dinca & Asociatii se ocupa de caz.

În martie 2015 Voltaj a câștigat Selecția Națională 2015 cu piesa „De la capat”, urmând să reprezinte România la Concursul Muzical Eurovision 2015. În finala preselecției, trupa a obținut atât cele mai multe voturi de la public (4.707 voturi), cât și cel mai mare punctaj de la juriu (12 puncte).[8] După aflarea învingătorilor au început să apară unele controverse, printre care și o acuzație de plagiere a piesei, după Delirous – ‘I could sing for your love forever”, dar și faptul că cântecul „De la capat” ar avea 3:20 minute, iar regulamentul EBU stipulează clar că nicio piesă care ajunge în finală nu trebuie să depășească durata de trei minute fix.[9] Situația legată de lungimea piesei a fost clarificată ulterior. Șefa delegației Eurovision în România, Liana Stanciu, a spus că trupa Voltaj nu a încălcat regulamentul: „Piesa nu a încălcat niciun regulament. Are fix 3 minute, dar show-ul de televiziune a fost mai lung, ceea ce nu încalcă niciun regulament. Interpretarea trebuie să aibă până în 3 minute, or, punerea în scenă, show-ul, este un act regizoral.”[10] Reprezentanții TVR au declarat: „Momentul alocat trupei Voltaj a fost de 3,17 minute. Interpretarea efectivă a piesei «De la capăt», însă, a durat 2,59 minute, durată ce se încadrează în cerințele regulamentului. Interpretarea melodiei a fost precedată de o punere în scenă pentru ca telespectatorii să beneficieze de un show de televiziune.”[11]

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • “Aceasta-i întrebarea”, “Nori de hârtie” - înregistrări pe bandă de magnetofon
 • Mimi”, “Lumina” - înregistrări pe bandă de magnetofon
 • Arc peste timp”, „Zi de zi”, „Voi fi nou al tău”, „În calea norilor”, „Tu doar tu” și „Alerg (speed metal)” - înregistrări pe bandă de magnetofon
 • Cenusa si diamant”, “Marea e un dar”, “Erou, erou”, “Ochii tài” - înregistrări pe bandă de magnetofon
 • Pericol de moarte” (01.06.1996 - Roton)
 • Asta-i viața” - maxi single (februarie 1999 - Roton)
 • Risk Maxim 2” (1999 - Roton)
 • Bungee” (2000 - Roton)
 • 3D” (10.03.2001 - Cat Music)
 • ...Tu” - maxi single (08.06.2002 - Cat Music)
 • 424” (08.06.2002 - Cat Music)
 • Scrisoare” - maxi single (2002 - Cat Music)
 • Noapte bună” - maxi single (2003 - Cat Music)
 • Best of” - compilație (07.09.2003 - Cat Music)
 • Si ce?” - maxi single(editie pe CD si vinyl) (2004 - Cat Music)
 • Povestea oricui” (08.05.2004 - Cat Music)
 • Integrala Voltaj” - compilație (+ cartea Voltaj) (2005 - Cat Music)
 • Doza ta de muzică Voltaj” - compilație (2006 - Media Services)
 • Remix” - compilație (2006 - Cat Music)(Valabil pe Itunes)
 • Revelator” (06.10.2006 - Cat Music)
 • V8” (25.06.2009 - Cat Music)
 • Dă Vina pe Voltaj” (31.05.2012 - Cat Music)

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ 9am - Voltaj - Accesat la data de 11 mai 2009
 2. ^ Pagina oficială Voltaj - Accesată la data de 26 aprilie 2009
 3. ^ a b Blogul lui Adrian Ilie - Accesat la data de 10 august 2009
 4. ^ a b MS Metal - istorie - Accesat pe data de 10 august 2009
 5. ^ a b Clickzoombytes - Istoria Voltaj Articol apărut pe 10 iulie 2009 - Accesat la data de 16 august 2009
 6. ^ Clickzoombytes - Istoria Voltaj Articol apărut pe 10 iulie 2009 - Accesat la data de 20 august 2009
 7. ^ a b Clickzoombytes - Istoria Voltaj Articol apărut pe 10 iulie 2009 - Accesat la data de 30 august 2009
 8. ^ EUROVISION 2015: Trupa Voltaj va reprezenta România la competiția de la Viena - VIDEO
 9. ^ Se intampla acum! TVR, somat sa descalifice Voltaj de la Eurovision! Motivul este halucinant
 10. ^ Bombă: Trupa Voltaj, descalificată de la Eurovision?
 11. ^ Eurovision 2015: Descalifică TVR piesa celor de la Voltaj? Reacția oficială

Filmări de la concertul Voltaj V8 2009.[1] Videoclip Voltaj & Deepside Deejays – I Wanna Be Free [2]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri