Stadionul Ion Moina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru noul stadion, vedeți Cluj Arena.
Stadionul „Ion Moina”
AmplasareCluj-Napoca
Nume completStadionul Ion Moina
Deschis1911
Demolat2008
OperatorFC Universitatea Cluj  Modificați la Wikidata
BeneficiarU Cluj
Capacitate28.000
Suprafață de jocgazon natural

Stadionul „Ion Moina” a fost o arenă sportivă din municipiul Cluj Napoca, inaugurată în anul 1911 ca Stadion Orășenesc. Pe locul acestuia este în prezent situat Stadionul Cluj Arena.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stadionul Orășenesc Cluj[modificare | modificare sursă]

Stadionul Orașului în 1911

La 21 iulie 1908 atletul clujean Ștefan Somodi a obținut medalia de argint la săritura în înălțime cu 188 cm, la Olimpiada de la Londra ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club sau Clubul Atletic Universitar Clujean). Având în vedere faptul că acesta se antrena prin curțile școlilor, edilii orașului Cluj au hotărât construirea unui stadion pe un teren din Parcul Orașului.[1]

Construcția Stadionului Orașului, cum s-a numit inițial, a început în anul 1908. Prima tribună a Stadionului Orașului a fost confecționată din lemn și avea o capacitate de 1.500 locuri, număr extrem de mare pentru acele vremuri. Sub ea au fost amenajate vestiarele, dar și cămăruțe în care puteau locui fotbaliștii. Inaugurarea oficială a stadionului a avut loc în 1911 când o selecționată de fotbal a Clujului învingea echipa Galatasaray Istanbul cu scorul de 8-1.

Stadionul Ion Moina[modificare | modificare sursă]

După aproape 50 de ani, în 1960 tribuna din lemn a fost mutată la Câmpia Turzii, unde se află și în prezent pe Stadionul ISCT[2]. În 1961 numele stadionului a devenit Stadionul Municipal. Noua tribună a fost construită în formă de potcoavă, dupa numele echipei ce folosea arena: "U". Stadionul Municipal avea o capacitate de 28.000 locuri, clasându-se pe locul 3 în topul arenelor din România[3].

Prima renovare[modificare | modificare sursă]

Timp de 40 de ani nu s-a întamplat nimic deosebit cu stadionul redenumit „Ion Moina” la începutul anilor '90, exceptând poate inaugurarea pistei de atletism din tartan. În 2004 au început lucrările de renovare a arenei însă acestea au fost sistate de către Cosiliul Județean Cluj în 2005, după ce s-au cheltuit 8 miliarde de lei vechi, pentru consolidarea stâlpilor de susținere.

A doua renovare[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2007, ca urmare a promovării echipei în primul eșalon, autoritățile locale au fost nevoite să investească sume importante de bani pentru ca stadionul să poată găzdui meciuri de Liga I, conform ultimelor directive FIFA si UEFA.[4] Starea de degradare accentuată a structurii de rezistență a permis, ca un compromis, să se folosească doar 7.600 de locuri, dintre care 4.500 pe scaune, în primele 12 rânduri din tribuna I și peluză. S-au recondiționat tribuna oficială, vestiarele, sălile pentru presă, toaletele, astfel că în luna iulie 2007 stadionul a primit avizul Direcției de licențieri din cadrul FRF.[5]

Demolarea[modificare | modificare sursă]

În luna februarie a anului 2008 Consiliul Județean Cluj a desemnat UTCN câștigătoare în licitația internațională organizată pentru proiectarea unui nou stadion.[6] Societatea Proiect Carpați din București a cerut și a obținut anularea licitației contestând incompatibilitatea a doi membri din comisia de licitație.[7] În 13 iunie 2008 UTCN a fost desemnată din nou câștigătoare a celei de-a doua licitații, organizată în urma anulării celei dintâi. Proiectul realizat de Dico și Țigănaș-Birou de Proiectare prezenta la acea dată un stadion de 30.000 locuri, cu garaje subterane pe un nivel și o pistă de atletism.[8] Demolarea a început în toamna anului 2008 și s-a terminat în 2009.

Cluj Arena[modificare | modificare sursă]

În prezent stadionul se numește Cluj Arena și are o capacitate de 30.000 de locuri, o sală de conferințe, parcare subterană. Marea deschidere a început pe 08.10.2011 și a durat două zile. Inaugurarea a fost făcută de către Scorpions în prima zi și de câtre Smokie în a doua zi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Stadion - fotbal”. ucluj.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Stadionul”. sepcile-rosii.com. 
  3. ^ „Stadioanele din România”. worldstadiums.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ "Ion Moina" redevine stadion până în 15 iulie”. ziuadecj.ro. 
  5. ^ „Cu voie de la FRF, "Moina" rămâne casa Universității”. ziuadecj.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Clujeanul.ro prezintă în amănunt viitorul stadion „Ion Moina". clujeanul.ro. [nefuncțională]
  7. ^ "Blestemul Moina": licitația a fost contestată”. ziuadecj.ro. 
  8. ^ „UTCN castiga din nou proiectarea 'Moina'. citynews.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stadionul Ion Moina