Ananas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ananas
Pineapple1.JPG
A pineapple, on its parent plant
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiosperms
(neclasificat): Monocots
(neclasificat): Commelinids
Ordin: Poales
Familie: Bromeliaceae
Subfamilie: Bromelioideae
Gen: Ananas
Specie: A. comosus
Nume binomial
Ananas comosus
(L.) Merr.
Sinonime

Ananas sativus

Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 şi C. Conține de asemenea betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Stimulând organismul, este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.

Origini[modificare | modificare sursă]

A fost descoperit în sudul Braziliei și al Paraguayului. Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul delicios, parfumat”. A fost adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu anul 1720.

Componența[modificare | modificare sursă]

Ananasul conține acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1 şi C cât jumătate din fructul unei portocale. Totodată, conține o drojdie şi un ferment digestiv (bromelină) care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine şi care este comparată cu pepsina şi papaina. Totodată, ananasul conține deopotrivă betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf şi săruri minerale.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Printre proprietățile ananasului, enumerăm: nutritiv (foarte digestibil), stomahic, diuretic, dezintoxicant.

Indicații[modificare | modificare sursă]

Anemie, creştere, convalescență, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate.

Mod de folosire[modificare | modificare sursă]

Uz intern: fructul ca atare (foarte copt) sau suc. Este totodată utilizat şi în tratamentul obezității. Uz extern: sucul de ananas în aplicație externă este recomandat ca tonifiant al pielii normale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]