Prințul Michael de Kent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Michael
Prințul Michael de Kent în 2012.
Prințul Michael de Kent în 2012.
Căsătorit(ă) cu Baroneasa Marie Christine von Reibnitz
Urmași Lord Frederick Windsor
Lady Gabriella Windsor
Nume complet
Michael George Charles Franklin
Casa regală Casa de Windsor
Tată George, Duce de Kent
Mamă Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei
Naștere 4 iulie 1942 (1942-07-04) (72 de ani)
Coppins, Iver, Buckinghamshire

Prințul Michael de Kent (n. 4 iulie 1942) este membru al casei regale britanice, nepot al regelui George al V-lea al Regatului Unit și al reginei Mary și verișor al reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit.
Prințul Michael de Kent oficial își îndeplinește îndatoririle regale reprezentând-o pe regină la unele evenimente pe teritoriul Commonwealth în afara Regatului Unit. Altfel, el conduce propria afacere de consultanță și se angajează la diferite munci comerciale în întreaga lume. A fost numit după Marele Duce Mihail Alexandrovici al Rusiei, fratele mai mic al țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și văr primar al bunicilor săi.

Origini[modificare | modificare sursă]

Prințul Michael de Kent.

Prințul Michael de Kent s-a născut la 4 iulie 1942, la Coppins, Iver, Buckinghamshire. Tatăl lui a fost Ducele de Kent, al patrulea fiu al regelui George al V-lea și al reginei Mary; tatăl său a murit într-un accident de avion în Scoția la 25 august 1942, la doar șase săptămâni după nașterea sa. În momentul nașterii era al șaselea în linia de succesiune la tronul britanic.

Mama sa a fost Ducesa de Kent (născută Prințesa Marina a Greciei și Danemarcei), fiica Prințului Nicolae al Greciei și Danemarcei și a Marii Ducese Elena Vladimirovna a Rusiei. Ca nepot al unui suveran britanic pe linie masculină, este prinț al Regatului Unit.

A fost botezat la 4 august 1942 la Castelul Windsor. Nașii săi au fost: regele George al VI-lea (unchiul patern); regina Wilhelmina a Olandei; regele Haakon al Norvegiei; Președintele american Roosevelt; Prințesa Moștenitoare a Greciei; Ducele de Gloucester; Prințesa Victoria de Hesse și de Rin (verișoara sa); și Lady Patricia Ramsay (verișoara sa).

La vârsta de 5 ani, Prințul Michael a fost paj la nunta verișorilor săi, Prințesa Elisabeta și Ducele de Edinburgh.[1]

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Michael de Kent.

La 30 iunie 1978, Prințul Michael s-a căsătorit printr-o ceremonie civilă la Rathaus, Viena, cu Baroneasa Marie-Christine von Reibnitz, singurul copil al Baronului Gunther Hubertus von Reibnitz și al soției lui, Maria Anna Carolina Franziska Walpurga Bernadette, Contesă Szapáry de Muraszombath, Széchysziget și Szapár.

Căsătoria prințului a fost controversată nu numai pentru că baroneasa era romano-catolică dar era de asemenea divorțată. A mai fost căsătorită cu bancherul Thomas Troubridge de care s-a separat în 1973 și de care a divorțat în 1977; căsătoria lor a fost anulată de biserica romano-catolică un an mai târziu cu doar două luni înaintea căsătoriei cu Prințul Michael. Prin căsătoria cu o romano-catolică, Prințul și-a pierdut locul în linia de succesiune la tronul britanic.[2]

Prințul și Prințesa Michael de Kent au doi copii, ambii au rămas în linia de succesiune deoarece nu sunt romano catolici:

  • Lordul Frederick Windsor, născut la 6 aprilie 1979; căsătorit la 12 septembrie 2009 cu Sophie Winkleman. Educat la Colegiul Eton și Magdalen College, Oxford. Are o fiică, Maud, născută în 2014.
  • Lady Gabriella Windsor, născută la 23 aprilie 1981. Educată la Downe House, Brown University, US și Linacre College, Oxford.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Royal.gov.uk – 60 Facts, Fact 9
  2. ^ Picknett, Lynn, Prince, Clive, Prior, Stephen & Brydon, Robert (2002). War of the Windsors: A Century of Unconstitutional Monarchy, p. 271. Mainstream Publishing. ISBN 1-84018-631-3.

Vezi și[modificare | modificare sursă]