Sari la conținut

Wikipedia:Criterii de ștergere rapidă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comandă rapidă:
WP:CȘR

Criteriile de ștergere rapidă sunt cazurile în care administratorii pot înlătura pe loc pagini sau fișiere de la Wikipedia.

Ștergerea este reversibilă, dar tot numai de către administratori, așa că ștergeri pe alte motive au loc doar după o discuție. Ștergerea rapidă servește la reducerea timpului irosit în discuții inutile pe pagini sau fișiere care au șanse minime de a fi păstrate. Termenul de „rapidă” se referă la procesul decizional, nu la durata de la crearea conținutului.

Criteriile[modificare sursă]

Criteriile și motivele invocate în general la ștergerea rapidă se pot împărți în mai multe categorii. Acestea sunt:

Generale[modificare sursă]

G1. Pagini fără sens.
Pagina e formată exclusiv din text fără sens sau evident tradus automat. Nu include text scris cu greșeli, opinii partizane, obscenități, teorii implauzibile, vandalism și farse, materiale fictive, materiale coerente scrise în limbi străine și materiale slab (dar inteligibil) traduse. Nu se aplică gropii cu nisip sau paginilor din spațiul de nume al utilizatorului. Pe scurt, dacă se înțelege ceva din text, criteriul G1 nu se aplică.
G2. Pagini de test.
Pagina a fost creată pentru a testa editarea Wikipediei sau alte funcționalități ale site-ului. Subpagini ale gropii cu nisip create ca test sunt incluse aici, dar nu și groapa cu nisip însăși. Acest criteriu nu se aplică paginilor din spațiul de nume Utilizator, nici unor formate valide dar neutilizate sau duplicat (deși lor li s-ar putea aplica alt criteriu).
G3. Vandalism clar și farse evidente.
Sunt incluse dezinformările evidente, farsele evidente (inclusiv fișiere încărcate în acest scop), sau redirectările create prin redenumirea paginilor.
G4. Crearea din nou a unei pagini șterse în urma unei discuții.
O copie afectată de aceleași deficiențe, orice titlu ar avea, a unei pagini șterse în urma unei discuții purtate la Wikipedia:Pagini de șters. Se exclude conținutul mutat în spațiul de nume utilizator cu scopul declarat de a fi îmbunătățit (nu doar de a ocoli politica de ștergere). Acest criteriu exclude conținutul recuperat conform unei propuneri de recuperare, sau care a fost șters rapid (deși în acest caz criteriul folosit la ștergerea inițială ar putea fi folosit din nou). De asemenea, nu se aplică articolelor șterse în trecut ca parte a unor serii de articole neaprobate.
G5. Pagini create de utilizatori cu interdicție.
Pagini create de utilizatori cu interdicție cu încălcarea condițiilor interdicției, și care nu au fost substanțial modificate de alții.
G6. Ștergeri tehnice.
Operațiuni necontroversate de întreținere, cum ar fi ștergerea categoriilor de întreținere, a paginilor inutile de dezambiguizare, sau mutări necontroversate. Sunt incluse paginile create evident din greșeală sau în spațiul de nume greșit. Este de regulă necesară o justificare suplimentară.
G7. La cererea autorului.
În condițiile în care cererea este făcută cu bună credință și când conținutul ei și al paginii de discuție a fost creat în exclusivitate de respectivul utilizator. Nu se aplică paginilor de discuție ale utilizatorilor. Golirea unei pagini poate fi interpretată drept cerere de ștergere. Același criteriu poate fi invocat în descrierea operațiunii și de un administrator care șterge o pagină creată exclusiv de el însuși.
G8. Pagini care depind de o altă pagină inexistentă.
Paginile de discuție fără pagină principală; subpagini ale unei pagini inexistente; pagini de descriere a imaginilor fără imagine asociată; Redirecționări spre pagini inexistente, spre titluri greșite sau care creează bucle de redirectare; categorii populate de formate redirecționate sau șterse. Nu sunt incluse pagini cu potențialul de a fi utile, în particular: discuții de ștergere neînregistrate în altă parte, pagini de discuții ale utilizatorilor, arhivele paginilor de discuții, redirectări plauzibile ce pot fi modificate către ținte valide, pagini de imagini sau de discuții ale lor care există pe Wikimedia Commons. De asemenea, fac excepție paginile de discuții care conțin vreunul din următoarele formate de întreținere: {{Bpv}}, {{Constatare}}, {{Biografia wikipedistului}}, {{Imagine liberă în viitor}}, {{IstoricArticol}}, {{Păstrat}}, {{Recuperat}}.
G9. Acțiuni oficiale.
Fundația Wikimedia își rezervă dreptul de a șterge temporar o pagină în situații excepționale. În asemenea cazuri, paginile implicate nu pot fi recuperate fără permisiunea Fundației.
G10. Pagini ce conțin exclusiv amenințări, intimidări sau hărțuiri adresate subiectului lor sau altora.
Aceste pagini de atac pot conține calomnii, amenințări cu datul în judecată, sau materiale ce au scopul de a hărțui sau intimida pe cineva. Poate fi vorba de biografii ale persoanelor în viață create exclusiv din informații negative sau lipsite de surse. Aceste pagini se șterg rapid atunci când nu există versiune neutră în istoricul ei. Atât titlul cât și conținutul se pot lua în calcul la evaluarea unui atac. Articolele despre persoane în viață șterse pe acest criteriu nu trebuie recuperate, ci rescrise cu respectarea standardelor enciclopedice.
G11. Reclamă sau autopromovare evidentă.
Pagini exclusiv promoționale, care trebuie rescrise fundamental pentru a deveni enciclopedic.
Note: Un articol despre o companie sau despre un produs scris în principal dintr-un punct de vedere neutru nu intră sub incidența acestui criteriu. Termenul „promoțional” nu se referă doar la reclama comercială, ci și la orice se poate face reclamă: o persoană, o organizație non-profit, un punct de vedere etc.
G12. Încălcare evidentă a drepturilor de autor.
Texte ce conțin material aflat sub copyright fără vreo afirmație credibilă din care să rezulte că ar fi în afara drepturilor de autor, în limitele utilizării cinstite sau sub o licență liberă; în cazul în care nu există suficient conținut necopyrightat ce poate fi salvat. Trebuie șters doar dacă istoricul paginii nu conține versiuni conforme politicilor; versiunile anterioare cu conținut legal se pot păstra. Pentru fișiere, vedeți criteriile echivalente din secțiunea „Fișiere”, cu instrucțiuni specifice.

Articole[modificare sursă]

A1. Fără context.
Articole care nu dau suficient context pentru a identifica subiectul articolului. Exemplu: „Este un om haios cu o mașină roșie. Face oamenii să râdă”. Se aplică doar articolelor foarte scurte. Context este altceva decât conținut, tratat la A3, mai jos. Atenție la folosirea acestei etichete pe articole nou create. În multe cazuri, articolele nu trebuie șterse sau etichetate pentru ștergere sub acest criteriu imediat după creare, deoarece probabil încă se mai lucrează la conținut; ca bună practică, este recomandată o așteptare de zece minute înainte de a șterge sau a propune pentru ștergere articolul. Nu marcați paginile ca patrulate înainte de scurgerea perioadei, pentru că este posibil să trebuiască revizuit din nou.
A2. Articole în limbi străine sau existente pe alt proiect Wikimedia.
Articole care au în esență același conținut ca o altă pagină de pe alt proiect Wikimedia. Dacă nu este la fel cu un articol de pe alt proiect, folosiți formatul {{detradus}}.
A3. Fără conținut.
Orice articol (cu excepția paginilor de dezambiguizare, redirecționărilor sau redirecționare soft) format doar din legături externe, categorii și secțiuni „vezi și”, o reformulare a titlului, tentative de a coresponda cu persoana sau grupul desemnat de titlu, o întrebare care ar trebui pusă la Cafenea sau la Oracol, comentarii ca de chat, formate de întreținere și/sau imagini. Se aplică și la articole formate doar din scheletul de articol nou care nu au conținut mai mult decât atât. Un articol foarte scurt ce ar putea fi un ciot valid dacă ar avea context, nu trebuie șters conform acestui criteriu. Criteriul nu acoperă pagini ce conțin o infocasetă cu informații netriviale.
A5. Articole preluate prin Transwiki.
Orice articol format doar dintr-o definiție de dicționar, o știre de presă, un text original sau o galerie de imagini care a fost preluat prin Transwiki (de exemplu, la Wikționar, Wikiștiri, Wikisursă sau respectiv Commons), după ce mutarea s-a efectuat.
A7. Nicio indicație a importanței (persoane, animale, organizații, site-uri web).
Un articol despre o persoană reală, un anume animal, o organizație (de ex. formație, club, firmă etc., cu excepția școlilor), sau site-uri web care nu indică de ce subiectul lor este important sau semnificativ. Aceasta este distinctă de verificabilitate și încrederea în surse, și este un standard mai jos decât notabilitatea (pentru stabilirea căreia e necesară o discuție). Criteriul se aplică doar la articole despre oameni, organizații sau animale individuale, nu și la articolele despre cărțile lor, albumele lor, software, sau opere de creație. Criteriul nu se aplică la specii de animale, doar la animalele individuale. Nu se aplică articolelor care fac o afirmație credibilă de importanță a subiectului chiar dacă nu sunt susținute de surse individuale sau nu respectă criteriile de notabilitate (ștergerea acestora se face doar în urma unei discuții). Criteriul se aplică în schimb dacă afirmațiile de importanță nu sunt credibile. Dacă credibilitatea e neclară, puteți îmbunătăți chiar dumneavoastră articolul, sau îl puteți propune pentru ștergere.
A9. Înregistrare muzicală fără afirmarea importanței.
Articol despre o înregistrare muzicală care nu indică de ce subiectul este important sau semnificativ și în cazul când nu există articolul despre artist (ambele condiții trebuie îndeplinite).
A10. Articol recent creat care tratează un subiect identic cu al altui articol.
Un articol fără istoric relevant care tratează un subiect deja tratat și de alt articol de la Wikipedia în română. Nu include paginile despărțite sau articolele care dezvoltă mai general sau mai în detaliu un anume subiect sau care conține materiale referențiate ce pot fi incluse în articolul de bază. Nu include nici paginile de dezambiguizare. În cazul în care titlul este o posibilă redirecționare, se poate crea redirecționarea după ștergere sau fără ștergerea conținutului.
  • {{șr-a10|articol=titlul articolului existent}}, {{șr-același|articol=titlul articolului existent}}
A11. Articole ce constau din tratări neenciclopedice ale subiectului lor.
Articole ce ar necesita o rescriere totală pentru a fi conforme cu cerințele. Sunt incluse aici ghiduri de instrucțiuni, manuale, CV-uri, întrebări și răspunsuri, galerii de imagini, texte de opere literare, interviuri și reportaje de presă, definiții de dicționar, eseuri și orice alt fel de conținut ce nu-și are locul într-o enciclopedie.

Redirecționări[modificare sursă]

R2. Redirecționări între spațiile de nume.[modificare sursă]

Se aplică redirecționărilor, cu excepția scurtăturilor, din spațiul principal în alte spații de nume, cu excepția spațiilor Categorie:, Format:, Wikipedia:, Ajutor: și Portal:.

Dacă redirecționarea este rezultatul unei redenumiri a unei pagini care a purtat mai mult timp acel nume, ar putea fi indicat să așteptați o zi sau două înainte de a șterge redirecționarea.

R3. Greșeli de tipar improbabile.[modificare sursă]

Se aplică unor redirecționări de la erori de tipar improbabile sau de la titluri greșite. Redirecționările de la greșeli frecvente sau denumiri eronate dar care apar des sunt în general utile, ca și uneori redirecționările din alte limbi.

Fișiere[modificare sursă]

F1. Redundant.
Duplicat neutilizat sau copie de rezoluție/calitate inferioară a unui alt fișier de la Wikipedia în același format. Se exclud de la acest criteriu fișierele de la Wikimedia Commons; cf. criteriul 8 de mai jos.
F2. Fișier corupt sau fără conținut.
Fișiere vide, corupte sau care conțin informații redundante altele decât metadatele. Aici sunt incluse și paginile de descriere ale unor fișiere de la Wikimedia Commons.
F3. Licență greșită.
Fișiere licențiate doar pentru utilizare necomercială (inclusiv licențele necomerciale Creative Commons), cu interdicție la modificare, ce pot fi folosite cu permisiune specială sau doar la Wikipedia pot fi șterse în cazul în care nu pot fi supuse standardelor foarte stricte pentru materiale protejate. Fișierele licențiate sub GFDL, versiuni anterioare lui 1.3, fără posibilitatea de upgrade, se pot șterge.
F4. Fără informații de licențiere.
Fișiere media care nu au informațiile necesare privind drepturile de utilizare pot fi șterse după ce au fost identificate ca atare după șapte zile de la marcare, dacă nu se adaugă informațiile necesare. Aceste informații sunt sursa de proveniență a fișierului și licența sub care este disponibil.
F5. Fișiere nelibere neutilizate.
Imagini și alte fișiere care sunt sub incidența drepturilor de autor și nu sunt disponibile sub o licență liberă, neutilizate în vreun articol, pot fi șterse la șapte zile după identificare sau imediat dacă au fost folosite într-un articol șters și este puțin probabil ca respectivul fișier să fie utilizat în alt articol.
F6. Lipsa justificării utilizării cinstite.
Fișierele protejate de drepturi de autor încărcate sub titlul de utilizare cinstită dar fără o justificare a utilizării cinstite pot fi șterse după ce sunt identificate ca atare. Formatele ce specifică proveniența lor nu constituie justificare a utilizării cinstite.
F7. Justificare invalidă a utilizării cinstite.
F8. Fișiere disponibile în copie identică la Wikimedia Commons,
în cazul în care:
  • Versiunea de la Commons este în același format de fișier și de calitate similară sau superioară.
  • Sursa și licențierea imaginii sunt fără îndoială corecte, suficient detaliate la Wikipedia în română și cu toate detaliile transferate în fișierul de la Commons.
  • Toate informațiile de pe pagina de descriere în limba română sunt prezente pe pagina de descriere de la Commons, inclusiv istoricul complet al uploadurilor cu legături spre pagina locală de utilizator a acestuia (nu este obligatoriu decât pentru fișierele aflate sub licențe cu „atribuire și redistribuire în condiții identice”, dar este recomandat pentru orice fișier).
{{șr-f8}}, {{șr-nowcommons}}, {{șr-acumcommons| numele de la Commons.ext}}
F9. Încălcare a drepturilor de autor.
Fișiere care sunt evident protejate de drepturi de autor și despre care nu se face nicio aserțiune privind utilizarea cinstită. Trebuie menționat un URL sau altă indicație a sursei imaginii. Aceasta nu include imagini care au asociate declarații credibile că deținătorul drepturilor le-a eliberat sub o licență liberă compatibilă cu politica Wikipedia. Majoritatea imaginilor ce provin din biblioteci de fotografii cum ar fi Getty Images sau Corbis nu sunt eliberate sub o astfel de licență.
F10. Fișiere media inutile.
Fișiere încărcate care nu sunt imagini, sunet, fișiere video, nu sunt utilizate în articole și nu au vreo utilizare enciclopedică potențială.
F11. Fișiere fără dovada permisiunii
Dacă uploaderul a specificat o licență și autorul sau deținătorul drepturilor de autor este altcineva, dar lipsesc dovezi cum că deținătorul drepturilor a acceptat licența specificată, fișierul poate fi șters de la șapte zile de la notificare. Dovezi acceptabile de licențiere sunt în mod normal un link spre secțiunea de licențiere de pe site-ul sursei, sau o declarație a deținătorului drepturilor de autor transmisă prin e-mailed și înregistrată la permisiuni@wikipedia.org. O asemenea confirmare este necesară și în cazul unei organizații reprezentate de uploader. Încălcările evidente ale drepturilor de autor în cazul în care uploader nu are așteptări rezonabile privind obținerea permisiunilor trebuie șterse rapid conform "criteriului F9" de mai sus, dacă nu pot fi încadrate ca utilizare cinstită.

Pagini de utilizator[modificare sursă]

Pentru informații suplimentare, vezi Wikipedia:Pagină de utilizator

U1. Pagini de utilizator.[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:U1

Pagini personale ale utilizatorilor și subpagini⁠(d) ale acestora (dar nu și pagini de discuție ale utilizatorilor) la cererea titularului. Aici sunt incluse și editnotice-urile⁠(d) paginilor de utilizator. În cazuri rare, ar putea exista necesități administrative care impun păstrarea acestor pagini. Paginile de discuție ale utilizatorilor nu sunt eligibile pentru ștergere rapidă conform acestui criteriu. Paginile care au fost mutate anterior sunt eligibile doar dacă toate titlurile anterioare erau în spațiul utilizatorului.

U2. Utilizator inexistent.[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:U2

Paginile de utilizator ale unor utilizatori care nu există (verificați Special:Listusers), cu excepția redirecționărilor de la scrieri greșite ale numelui unui utilizator vechi, ori de la numele anterior al unui utilizator care și-a schimbat numele.

U3. Galerii nelibere.[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:U3


Galeriile de imagini din spațiul Utilizator, care constau mai ales sau integral din imagini nelibere. Politica de utilizare cinstită a Wikipediei interzice utilizarea materialelor protejate în paginile de utilizator, chiar dacă sunt încărcate de acel utilizator; folosirea conținutului liber este însă acceptabilă.

U4. Utilizare eronată a Wikipediei ca web host.[modificare sursă]

Comandă rapidă:
WP:U4


Paginile din spațiul utilizatorului constând din scrieri, informații, discuții, și/sau activități fără legătură cu obiectivele Wikipediei, atunci când deținătorul are prea puține editări în afara paginilor de utilizator, cu excepția unor ciorne plauzibile și a unor pagini care respectă îndrumarea Wikipedia:Pagină de utilizator.