Viorel Lis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Fostul primar general al Bucureștiului (1997—2000), Viorel Lis împreună cu soția

Viorel Lis (n. 19 martie 1944, Zărnești, județul Brașov) a fost primarul Bucureștiului începând cu 1997, după ce Victor Ciorbea a devenit prim-ministru al României, până în 2000.

A demisionat apoi din PNȚCD și și-a fondat un partid propriu denumit Partidul Noua Generație.

În 2004, a fost candidatul din partea Partidului Noua Generație la postul de primar general la alegerile locale din București, 2004.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Numele lui Viorel Lis a apărut însă într-un important dosar al Direcției Naționale Anticorupție, din 2005, numit și „Șpaga suedeză".[1] Anchetatorii au pornit investigația după declarația unui manager al companiei suedeze ABB, acuzat de deturnare de fonduri și care a declarat că în 1998 a dat mită de 600.000 de dolari către cinci demnitari români.[1] Printre aceștia și fostul edil Viorel Lis, bănuit că ar fi primit bani ca să își dea acordul pentru construirea unei centrale electrotermice.[1] Viorel Lis a admis că a făcut o excursie în Suedia pentru a vedea acolo un model de astfel de centrală, dar a negat că ar fi luat șpagă.[1] În final, Lis a fost scos de sub urmărirea penală în acest dosar.[1]

Note[modificare | modificare sursă]