Utilizator:MSClaudiu/Politici fondatoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Principiile fundamentale ale Wikipedia pot fi rezumate în cinci: „piloni”
Comenzi rapide:
WP:5P1
WP:5P
WP:PILONI
Wikipedia este o enciclopedie
Enciclopedia noastră combină multe caracteristici ale enciclopediilor generale, specializate, almanahurilor și atlasurilor. Wikipedia nu este un câmp de luptă, platformă publicitară, presă de vanitate, un experiment în anarhie sau democrație, o colecție de informații de orice fel sau un director web. Nu este un dicționar, un ziar sau o colecție de documente sursă, deși unele dintre proiectele Wikimedia sunt.
Wikipedia este scrisă respectând punctul de vedere neutru
Comandă rapidă:
WP:5P2
Ne străduim pentru articole scrise într-un ton imparțial care să documenteze și să explice puncte de vedere de mare importanță, acordând o importanță deosebită în ceea ce privește proeminența lor. Evităm susținerea și sintetizăm mai degrabă informații și probleme decât dezbaterea acestora. În unele zone poate exista doar un punct de vedere bine-recunoscut; în altele, descriem mai multe puncte de vedere, prezentând fiecare cu exactitate și în context, mai degrabă decât ca „adevărul” sau „cel mai bun punct de vedere”. Toate articolele trebuie să aspire pentru acuratețe verificabilă, invocând surse de încredere, autoritate, mai ales atunci când subiectul este controversat sau este vorba despre biografia personalităților în viață. Experiențele personale ale editorilor, interpretările sau opiniile nu aparțin.
Wikipedia are un conținut liber pe care oricine îl poate utiliza, edita și distribui
Comandă rapidă:
WP:5P3
Deoarece toți editorii își eliberează gratuit lucrarea pentru public, niciun editor nu deține un articol, iar orice contribuție poate și va fi modificată nemijlocit și redistribuită. Respectați legile privind drepturile de autor și nu plagiați niciodată din surse. Împrumutul conținutului care poate fi sau nu liber este uneori permis ca utilizare cinstită, dar încercați să găsiți mai întâi alternative gratuite.
Editorii Wikipedia ar trebui să se trateze reciproc cu respect și politețe
Comandă rapidă:
WP:5P4
Respectați-vă colegii Wikipedieni, chiar și atunci când nu sunteți de acord. Respectați conduita Wikipedia și nu vă angajați în atacuri personale. Căutați consensul, evitați războaiele de editare și nu distrugeți Wikipedia pentru a vă demonstra punctul de vedere. Acționați cu bună credință și presupuneți buna credință din partea altora. Fii deschis și primitor cu privire la noii veniți. Dacă apar conflicte, să le discutăm calm pe paginile de discuții adecvate, să urmărim procedurile de soluționare a litigiilor și să considerăm că există 444.962 alte articole pe Wikipedia română pe care le putem îmbunătăți și discuta.
Wikipedia nu are reguli imuabile
Comandă rapidă:
WP:5P5
Wikipedia are politici și îndrumări, dar acestea nu sunt bătute în cuie; conținutul și interpretarea lor pot evolua în timp. Principiile și spiritul lor contează mai mult decât formularea și câteodată îmbunătățirea Wikipediei necesită excepții. Fiți curajoși, dar nu neglijenți în actualizarea articolelor și nu vă panicati dacă faceți greșeli: toate versiunile anterioare ale unei pagini sunt salvate, astfel încât greșelile pot fi ușor corectate.

Vedeți și[modificare | modificare sursă]