Thomas Graham

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Thomas Graham
Thomas Graham.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[2] Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Edinburgh  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Londra  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()
Royal Medal
Jecker Prize[*] ()
Bakerian Lecture[*] ()
Keith Medal[*] ()
Fellow al Societății Regale din Edinburgh[*]
Semnătură
Thomas Graham (chemist) signature.png
Thomas Graham (1805-1869)

Thomas Graham (1805-1869), a fost un chimist și fizician scoțian, unul dintre fondatorii chimiei coloidale. A studiat difuzia gazelor și a introdus termenii osmoză, coloid, gel, dializă. Este inventator al dializorului.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Thomas Graham s-a născut pe 21 decembrie 1805 în Glasgow, Scoția, fiul unui manufacturier prosper. La vârsta de 14 ani, Graham a intrat la Universitatea din Glasgow unde a fost puternic influențat de prelegerile de chimie ale lui Thomas Thomson.
După absolvire, în 1826, a lucrat timp de 2 ani, cu Thomas Hope de la Universitatea din Edinburgh, după care se întoarce la Glasgow pentru a preda matematica și chimia timp de un an. În 1829, Graham devine asistent la o școală, iar un an mai târziu a fost numit profesor de chimie la colegiul Anderson din Glasgow.

În 1834, Thomas Graham devine membru al Royal Society din Londra. În anul 1837 se mută la Londra, pentru a deveni profesor de chimie.
În 1841, Graham are o importantă contribuție la înființarea Societății de Chimie din Londra, prima societate națională de chimie, al cărei președinte este numit în 1844.

În anul 1854 este numit maestru al monetăriei funcție pe care o deține până la moarte, în 1869.

Cercetări[modificare | modificare sursă]

Legea lui Graham[modificare | modificare sursă]

În 1829, Graham a publicat un document cu privire la difuzia gazelor. Graham a comparat diferitele rate la care gazele difuzează prin intermediul unor vase poroase, precum și rata de efuziune a gazelor printr-o deschidere mică. El a ajuns la concluzia că rata de efuziune sau difuzie a unui gaz la temperatură constantă este invers proporțională cu rădăcina pătrată a densității acestuia. Acest lucru este cunoscut sub numele de Legea lui Graham.

Difuzia lichidelor[modificare | modificare sursă]

În 1860, Graham examinează lichidele și a observat că anumite substanțe nu cristalizează din soluție dar formează precipitate gelatinoase; acestea difuzează foarte încet în comparație cu substanțele cristaline, trec porii hârtiei de filtru dar sunt reținute de membranele semipermeabile (celofan, hârtie, pergaminate). Acest proces Graham l-a denumit dializă și pe care se bazează purificarea soluțiilor coloidale. El a clasificat substanțele în două tipuri: cristaloizi, substanțele care difuzează rapid și coloizi, substanțe care difuzează lent.[4]

Thomas Graham a mai efectuat activități de cercetare în acizii de fosfor, absorbția de hidrogen în paladiu și apa de cristalizare din săruri hidratate.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Thomas Graham a primit mai multe premii și distincții:

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături extrene[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]