Heinrich Wilhelm Dove
Heinrich Wilhelm Dove (n. ,[3][4][5][6] Legnica, Germania – d. ,[3][4][5] Berlin, Imperiul German) a fost un fizician și meteorolog prusac.
Biografie[modificare | modificare sursă]
Dove s-a născut la Liegnitz, în Regatul Prusiei, și a studiat istoria, filozofia și științele naturii la Universitatea din Breslau din 1821 până în 1824.
În 1824 a continuat studiile la Universitatea din Berlin, terminând în 1826. În 1826, a devenit Privatdozent și în 1828 profesor extraordinar la Universitatea din Königsberg. În 1829, s-a mutat la Berlin și a predat la Gimnaziul Friedrich Wilhelm.
În 1845 a devenit profesor ordinarius la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin, unde a fost ales rector în 1858-1859, iar din nou în 1871-1872. În 1849 devine și directorul Institutului Meteorologic Prusian. Pe parcursul carierei sale, a publicat peste 300 de lucrări, dintre care unele au intrat în fizică experimentală.
El a avut, de asemenea, o influență importantă asupra științei meteorologiei și a fost considerat de unii ca un pionier în acest domeniu; Principalul obiectiv meteorologic al lui Dove a fost în climatologie, un câmp pionier de Alexander von Humboldt.
În 1839 a descoperit tehnica bătăilor binaurale, prin care frecvențele ușor diferite jucate separat de fiecare ureche produceau o percepție a bătăilor de interferență în același ritm care ar fi creat fizic. De asemenea, el a studiat distribuția căldurii pe suprafața Pământului, efectul climatului asupra creșterii plantelor, și a fost primul care a măsurat rezistența unui curent electric într-un fir indus de un câmp magnetic în colaps.
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în
- ^ Complete List of Royal Society Fellows 1660-2007 (PDF), p. 102
- ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în
- ^ a b c d Heinrich Wilhelm Dove, SNAC, accesat în
- ^ a b c d H.W. Dove, KNAW Past Members, accesat în
- ^ a b Heinrich-Wilhelm Dove, Base biographique
- ^ „Heinrich Wilhelm Dove”, Gemeinsame Normdatei, accesat în