Sigismund Báthory

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sigismund Bathory)
Jump to navigation Jump to search
Sigismund Báthory
Principele Transilvaniei
Prinț imperial
Duce de Opole (1597–1598)
Zsgmondbáthory.jpg
Sigismund Báthory de Somlyó
Date personale
Născut20 martie 1572
Flag of Transylvania before 1918.svg Oradea Mare, Transilvania
Decedat (41 de ani)
Flag of Bohemia.svg Libochovice, Cehia
ÎnmormântatCatedrala Sfântul Vitus din Praga Modificați la Wikidata
PărințiCristofor Báthory
Isabel Bocskai[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGryzelda Bathory[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Cristina de Habsburg
Etniemaghiar Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Familie nobiliarăFamilia Báthory
Domnie
Domnie8 decembrie 1588Iunie 1594
8 august 159423 martie 1598
22 august 159821 martie 1599
3 aprilie 160129 iunie 1602
PredecesorȘtefan Báthory
Baltazar Báthory
Mihai Viteazul
SuccesorBaltazar Báthory
Andrei Báthory
Moise Székely
Blazonul lui Sigismund Báthory, cu semnele heraldice combinate ale Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești (1597)

Sigismund Báthory (în maghiară Báthory Zsigmond) (n. 1572 [1] sau 1573[necesită citare] - d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan dacic.[2] A fost ales ca minor principe al Transilvaniei în mai 1581 de către Dieta Transilvaniei de la Cluj. Acest drept l-a exercitat doar din 1588, când principele de 15 ani a fost majorat de către Dieta de la Mediaș. La aceeași Dietă Națională, Cristofor Báthory i-a expulzat pe iezuiți din Ardeal.

În 1593, sultanul Murad al III-lea nu a respectat pactul de pace de la Adrianopol (azi Edirne), a declarat război Habsburgilor și astfel a început Războiul de 15 ani. Sultanul l-a somat pe Sigismund să se alăture armatei otomane, însă acesta s-a alăturat Ligii Sfinte (la recomandările consilierului său secret, iezuitul spaniol Alphonso Carillo), ceea ce stările transilvănene nu au acceptat. În urma acestor neînțelegeri, Sigismund a renunțat la principat în favoarea vărului său Andrei Báthory. Când unchiul său, căpitanul de Oradea, Ștefan Bocskai, l-a asigurat de sprijinul său, Sigismund a reluat principatul și a decapitat, la Cluj, căpeteniile care simpatizau cu turcii (Alexandru Kendi, Kovasoczi Farkas și Baltazar Báthory).

În 1595 s-a aliat cu împăratul Rudolf al II-lea și a fost numit Principe Imperial. S-a căsătorit cu Maria Cristina de Habsburg, fiica ducelui Carol Habsburg. Și-a atras secuii de partea sa, cărora le-a promis privilegii.

De asemenea, și-a extins autoritatea asupra Moldovei și Țării Românești. După acestea, la 20 octombrie 1595, alături de Mihai Viteazul, a învins oastea otomană în Bătălia de la Giurgiu.

Dieta a retras însă privilegiile promise de Sigismund secuilor de rând, iar revolta lor, "Carnavalul însângerat", a fost înăbușită de trupele lui Ștefan Bocskai.

În 1596 cursul războiului s-a schimbat și la 26 octombrie oastea creștină a fost înfrântă de turci în Bătălia de la Keresztes. Din cauza eșecurilor militare și din viața personală, Sigismund a abdicat pentru a doua oară, și a plecat la Praga pentru scaunul principiar al Principatelor Oppeln și Ratibor, cedând Ardealul soției sale.

În 1598 s-a întors pe neașteptate ocupând tronul Ardealului, iar după un an a renunțat din nou, la Mediaș, în favoarea vărului său, cardinalul Andrei Báthory. După moartea acestuia, în 1601 la Cluj s-a reales din nou Principe al Ardealului. După ce a fost învins la Guruslău de oastea imperială (formată din trupele lui Basta și Mihai Viteazul), el a fugit în Moldova, iar comandantul său de oști, Moise Székely, în Turcia. În 1602, după ce adepții săi au fost învinși în bătălia de la Teiuș de trupele lui Basta, a renunțat pentru a patra și ultima dată la principat și s-a retras în Boemia.

A murit la Praga, la 27 martie 1613.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Báthory, From: The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition
  2. ^ Constantin Rezachevici, Legenda și substratul ei istoric. Mihai Viteazul "Restitutor Daciae"?, în: Magazin Istoric, Octombrie 2000. (accesat 11 martie 2011).

Legături externe[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Cristofor Báthory
Principe al Transilvaniei
1581 - 1594

Succesor:
Boldizsar Bathory


Predecesor:
Boldizsar Bathory
Principe al Transilvaniei cu consiliu imperial (1596 - 1598)
1594 - 1598

Succesor:
Maria Krisztierna de Habsburg


Predecesor:
Maria Krisztierna de Habsburg
Principe al Transilvaniei
1598 - 1599

Succesor:
Andrei Báthory


Predecesor:
Mihai Viteazul
Principe al Transilvaniei
1601 - 1602

Succesor:
Moise Székely