Murad al III-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
TugraMurad al III-lea
sultan al Imperiului Otoman
Sultan Murad III.jpeg
Domnie 15741595
Născut 4 iulie 1546
Bozdağan sau Manisa
Decedat 15 ianuarie 1595
Palatul Topkapı din Constantinopol[1][2]
Predecesor Selim al II-lea
Succesor Mehmed al III-lea
Frați Şehzade Abdullah[*]
Semnătura Tughra of Murad III.JPG

Murad al III-lea (turcă otomană, persană: مراد ثالث Murād-i sālis, turcă:III.Murat) (n. 4 iulie 1546 − d. 15 ianuarie 1595) a fost sultanul Imperiului Otoman din 1574 până la moartea sa. Sub domnia sa otomanii au suferit o gravă înfrângere din partea armatei habsburgice în bătalia de la Sissek în 1593.

Este descris de istoricul român Nicolae Bălcescu drept "un duh slab și superstițios, dulce la trai, iar iute la mânie și adesea atunci și cu cruzime, era dat cu totul la misticism, la poezie și la voluptate; amator de danț și muzică, de vorbe cu duh, ba încă și de mucalitlâcuri, el iubea mecanica, ceasornicăria și actele de reprezentație; el trăia încunjurat de tălmăcitori de vise, astrologi, șeici, poeți și femei, dănțuitori, de pitici și nebuni, lăsând domnia în mâna femeilor saraiului"

Murad al lll-lea urmand exemplul tatalui sau Selim al II-lea de a nu lua parte la campaniile militare, ceea ce dovedeste faptul ca acesta nu era interesat de marirea Imperiului Otoman, Murad al lll-lea ramanand in istoria Imperiului Otoman ca fiind al doilea sultan care nu sa implicat in expediti militare. In ultimi ani de domnie Murad al lll-lea nu parasea Palatul Topkapi, ducand o viata linistita pentru un sultan.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Encyclopædia Britannica, Vol.7, Edited by Hugh Chisholm, (1911), 3; Constantinople, the capital of the Turkish Empire...
  2. ^ Britannica, Istanbul:When the Republic of Turkey was founded in 1923, the capital was moved to Ankara, and Constantinople was officially renamed Istanbul in 1930.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Murad al III-lea la Wikimedia Commons


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Fictitious Ottoman flag 2.svg