Revoluționar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Revoluționari din Timișoara, 1989

Un revoluționar este o persoană sau un membru al unui grup care organizează, provoacă sau pledează pentru o schimbare relativ neașteptată și în mod sigur drastică în statu-quoul momentului. Poate fi vorba de o schimbare a instituțiilor sociale sau politice petrecută într-o scurtă perioadă de timp, sau de o schimbare majoră în cultură sau economie. Termenul „revoluționar” este destul de vag, înțelesul lui depinzând strâns de contextul în care este folosit. Pot fi astfel etichetate personalități aparținând unui larg spectru, de la Che Guevara, un luptător comunist de gherilă, la Nelson Mandela, un luptător sud-african împotriva apartheidului, și până la Mahatma Gandhi, un pacifist indian. Vezi și: Revoluție.

Prin comparație cu revoluționarii pot fi definiți și conservatorii. Acesta este motivul pentru care, uneori, liberalii sunt apreciați în mod eronat a fi și revoluționari. În context politic, termenul revoluționar este deseori folosit în contrast cu acela de reformist, pentru a-i indica pe apărătorii schimbărilor radicale, față de cei care doresc schimbări graduale.

Nelson Mandela s-a opus cu putere politicii de apartheid din Africa de Sud, politică discriminatorie pe care a reușit să o învingă, alături de simpatizanții și susținătorii săi pe care i-a condus, aceasta făcându-l revoluționar.

Spike Lee poate fi socotit un regizor revoluționar datorită metodelor total neortodoxe de conducere a filmărilor.

Ibn Rushd, un filozof, astronom, jurist și medic din evul mediu, a revoluționat medicina, fiind cunoscut ca părinte al acestei științe. Textele medicale ale lui Ibn Rushd, scrise cu aproximativ 800 de ani în urmă, au fost folosite în învățământul medical european până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Listă (incompletă) a celor mai cunoscuți revoluționari[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Phoolan Devi – Regina Banditilor, 13 februarie 2009, Nicu Parlog, Descoperă, accesat la 22 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]