Malcolm X

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Malcolm X

Malcolm X (născut Malcolm Little; 19 mai 1925 - 21 februarie 1965) (cunoscut și sub numele Hajji Malik El-Shabazz) a fost un preot musulman american de culoare și purtător de cuvânt pentru Nation of Islam. Pentru admiratorii săi a fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare; insa adversarii l-au acuzat de propovaduirea rasismului și a violenței. El a fost numit unul dintre cele mai mari și mai influente personalitati afro-americane din istorie.

Se spune ca tatal lui Malcom X a fost ucis de albi, și cel puțin unul dintre unchii săi a fost linșat. De la varsta de 13 ani, moment in care mama lui a fost internata intr-o clinica pentru boli mintale, acesta a trecut printr-o serie de centre de plasament. În 1946, la 20 de ani, a mers la închisoare pentru intrare prin efracție.

În timpul detentiei, Malcolm X a devenit membru al Nation of Islam, iar după eliberarea condiționată în 1952 a reusit rapid sa ajunga unul dintre liderii miscarii. Pentru o perioada lunga de timp, el a fost imaginea publică a grupului, în conformitate cu învățăturile Natiunilor el a evidentiat supremația negrilor, susținand separarea de albi. Deseori putea fi auzit luand in deradere incercarile guvernului American referitoare la drepturile civile privind integrarea.

In martie 1964 Malcolm X a realizat deziluzia numita Nation of Islam și în cele din urmă paraseste gruparea și respinge învățăturile sale. Mai tarziu acesta îmbrățișeaza islamul sunnit și, după o perioadă petrecuta în Africa și Orientul Mijlociu, revine în Statele Unite unde a descoperit Muslim Mosque Inc si Organizatia Unitatii Afro-Americane. Deși continuă să sublinieze Pan-Africanismul, auto-determinarea de culoare si dreptul la auto-aparare al negrilor, el a negat acuzatiile de rasism, spunând: "Am făcut multe lucruri ca "negru" musulman pe care le regret acum. Am fost un zombie atunci... indreptat intr-o directie si trimis la marș ". [2]

În februarie 1965, la scurt timp după renegarea Nation of Islam, a fost asasinat de trei dintre membrii săi.