Sari la conținut

Indus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fluviul Indus
Date geografice
Bazin hidrograficIndus basin[*][[Indus basin (part of Asia)|​]]  Modificați la Wikidata
Zonă de izvorârePodișul Tibet (China)
EmisarMarea Arabiei
Cotă la vărsare5.300 m m.d.m.
Punct de vărsareKarachi
Date hidrologice
Bazin de recepție1.081.700 km²
Lungimea cursului de apă3200 km
Debit mediu6.700 m³/s
Debit maxim înregistrat25.000 m³/s
Debit minim înregistrat3.850 m³/s
Date generale
Țări traversatePakistan
Republica Populară Chineză
India  Modificați la Wikidata
LocalizareChina, Pakistan, India
AfluențiShyok, Gilgit, Kabul
Principalele localități traversateHyderabad, Sukkur, Dera Ismail Khăn
BarajeTarbela

Ind (Sindh, Indus) este cel mai mare și important fluviu din Pakistan. Izvorăște din Podișul Tibet (China), de la 5.300 m altitudine, parcurge nord vestul Indiei și străbate lanțul munților Himalaya, separă munții Hindukush deHimalaya Înaltă, se îndreaptă spre SSV, curge pe teritoriul Pakistanului, prin câmpia Indo-Gangetică, trece prin Dera Ismail Khăn, Sukkur și Hyderabad (Pakistan) și se varsă printr-o deltă de 8.000 km² în Marea Arabiei.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Indul a avut o importanță majoră pentru Asia de Sud încă din vremurile antice. Este menționat în Biblie ca fluviul care izvorăște din Rai, alături de Nil, Eufrat și Tigru. Pe teritoriile pe care a înflorit civilizația de pe valea Indului, au fost ridicate acum 5.000 de ani unele din cele mai vechi orașe din lume. Astăzi, numai tehnica avansată a sistemelor de irigații permite transformarea pământurilor regiunii în ogoare fertile, dar, cu 5.000 de ani în urmă, localnicii cunoșteau deja sistemele de irigație și își construiau casele pe piloni pentru a le proteja de inundațiile cauzate de revărsările fluviului[2].

Cultura epocii bronzului a înflorit în aceste regiuni, mai ales la Harappa și la Mohenjo Daro. Au apărut numeroase orașe, pe o suprafață întinsă. Ele erau dotate cu sisteme de canalizare, băi publice și grupuri sanitare care beneficiau de propriile conducte de apă. Chiar și în prezent, arheologii mai găsesc aici în timpul lucrărilor de excavație mici obiecte decorative și basoreliefuri reprezentând motive religioase și animaliere. Semnul distinctiv al culturii Indului sunt sigiliile din steatit produse în mari cantități. Inscripțiile de pe acestea nu au fost descifrate nici până astăzi[2].

Geografie[modificare | modificare sursă]

Indul, cel mai lung curs de apă din Asia de Sud, își începe călătoria sub numele de Sengge Chu, în Munții Gangdise Shan din lanțul Transhimalaya. Izvoarele sale se află pe teritoriul Chinei, nu departe de granița cu Nepalul. Fluviul șerpuiește apoi pe teritoriul brăzdat de râpe adânci al fostului Regat al Kashmirului (în prezent disputat de India și Pakistan), care aparține acum în mare măsură Indiei[2]. La granița dintre cele două state se strecoară printre Munții Hindukush și Munții Himalaya și ocolește pe la nord Vârful Nanga Parbat (8.125 m), spaima tuturor alpiniștilor. În apropiere de Attock, fluviul scapă, în sfârșit, din corsetul munților. El parcurge teritoriul Pakistanului pe o distanță de 1.000 de kilometri. Deoarece orașele importante ale acestei țări sunt înșirate pe cursul fluviului, se poate afirma fără exagerare că Indul este "aorta" Pakistanului. Astfel de comparații nu sunt bine primite în India, aflată de multă vreme în conflict cu statul vecin[2]. În apropierea orașului Hyderabad din sud, apele Indului formează o deltă uriașă. Karachi, cel mai mare oraș din țară și principalul port al fluviului, este situat la marginea de nord-vest a deltei.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima este subtropicală aridă în nord și tropicală secetoasă în sudul Pakistanului.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dicționar Enciclopedic, Ed. Enciclopedică, București, 1999, vol III, pag. 189
  2. ^ a b c d Revista "Atlas, întreaga lume la dispoziția ta ", Ed. "Trustul de presă DeAgostini", nr. 56, ISSN 1841 - 4850

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ind