Brahmaputra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Brahmaputra
Date geografice
Bazin hidrografic Brahmaputra River Basin[*][[Brahmaputra River Basin (drainage basin)|​]]  Modificați la Wikidata
Cotă la izvor~6000 m.d.m.
EmisarGolful Bengal  Modificați la Wikidata
Cotă la vărsarem.d.m.
Punct de vărsareîn Oceanul Indian
Date hidrologice
Bazin de recepție651.334[1] km²
Lungimea cursului de apă2.900 km[2]  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateIndia
Republica Populară Chineză
Bangladesh
Nepal  Modificați la Wikidata
Afluenți Lhasa River[*][[Lhasa River (river in People's Republic of China)|​]], Nyang River[*][[Nyang River (river of Tibet)|​]], Dibang River[*][[Dibang River (tributary river of the Brahmaputra)|​]], Lohit River[*][[Lohit River (river in Arunachal Pradesh in India)|​]], Dihing River[*][[Dihing River (river in India)|​]], Dhansiri River[*][[Dhansiri River (river in India)|​]], Kopili River[*][[Kopili River (river in India)|​]], Myang Chu[*][[Myang Chu (river in the People's Republic of China)|​]], Siyom[*][[Siyom (river in India)|​]], Subansiri River[*][[Subansiri River (river in India)|​]], Kameng River[*][[Kameng River (river in India)|​]], Manas River[*][[Manas River (river in India)|​]], Gangadhar[*], Torsa River[*][[Torsa River (river in Tibet, Bhutan and India)|​]], Teesta River[*][[Teesta River (river that flows from the eastern Himalayas to the Bay of Bengal)|​]], Jaldhaka River[*][[Jaldhaka River (river in India, Bhutan and Bangladesh)|​]], Sankosh River[*][[Sankosh River (river)|​]], Lohit River[*][[Lohit River (river in Arunachal Pradesh in India)|​]], Buriganga River[*][[Buriganga River (river in Bangladesh)|​]], River Diphlu[*][[River Diphlu (river in India)|​]], Raidāk River[*][[Raidāk River (river in India)|​]], Beki River[*][[Beki River (right bank tributaries of the Brahmaputra River)|​]]  Modificați la Wikidata
Harta cu amplasarea fluviului Brahmaputra

Brahmaputra, de asemenea, numit Tsangpo-Brahmaputra, este un fluviu trans-frontalier și unul dintre fluviile importante din Asia.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Vedere a fluviului Brahmaputra lângă Sukleswar Ghat, Guwahati, Assam, India.

De la originea sa în sud-vestul Tibetului cu denumirea de Tsangpo Yarlung, curge spre sudul Tibetului și străpunge munții Himalaya prin niște chei mari și după curge spre Arunachal Pradesh (India), unde este cunoscut sub numele de Dihang.[3] Acesta curge spre sud-vest prin Valea Assam ca Brahmaputra și spre sud, prin Bangladesh, ca Jamuna (a nu fi confundat cu Yamuna de India). Acolo se contopește cu Gange pentru a forma cea mai mare deltă din lume. Brahmaputra are 2.896 km lungime și are o importanță deosebită pentru irigații și transport. Cursul său superior a fost mult timp necunoscut, și identitatea sa cu Tsangpo Yarlung a fost stabilită numai prin explorare în 1884-1886. Acest fluviu este adesea numit Tsangpo-Brahmaputra. Adâncimea medie a fluviului este de 38 m și adâncimea maximă este de 120 m.

În Bangladesh, fluviul se contopește cu Gange și se împarte în două: Padma și Meghna. În timp ce majoritatea râurilor de pe subcontinentul indian au nume feminin, acest râu are un nume rar de sex masculin, deoarece acesta înseamnă „fiul lui Brahma” în sanscrită („Putra” înseamnă „fiu”).

Brahmaputra este navigabil pentru cea mai mare parte din lungimea sa. Partea inferioară a lui este sfântă pentru hinduși. Fluviul este predispus la inundații catastrofale în primăvară, când se topesc zăpezile Himalayei. Este, de asemenea, unul dintre puținele fluvii din lume unde se manifestă mareea.

Tsangpo în Tibet.

Cursul fluviului[modificare | modificare sursă]

Tibet[modificare | modificare sursă]

Tsangpo Yarlung izvorăște din ghețarul Jima Yangzong[4] lângă Muntele Kailash în Himalaya de nord. El curge apoi spre est pentru aproximativ 1700 km la o altitudine medie de 4.000 de metri, și este astfel fluviul situat la cea mai mare altitudine dintre fluviile importante din lume. În Tibet, Tsangpo urmează linia de sutură dintre placa Eurasiei și subcontinentul indian. La punctul său estic, se apleacă în jurul Muntelui Namcha Barwa și formează Canionul Yarlung Tsangpo, care este considerat cel mai adânc canion din lume.[5]

Assam și regiunea adiacentă[modificare | modificare sursă]

Hartă arătând o parte a cursului Brahmaputra şi afluenţii săi în nord-estul Indiei şi Bangladesh

Când fluviul intră în Arunachal Pradesh, este numit Siang și face o coborâre foarte rapidă de la înălțimea inițială în Tibet, și în cele din urmă apare în câmpie, unde este numit Dihang. El curge aproximativ 35 km și după primește doi afluenți majori: Dibang și Lohit. Din acest punct de confluență, fluviul devine foarte larg și este denumit Brahmaputra. În el se varsă Bhoreli Jia (numit râul Kameng unde acesta se varsă la Arunachal Pradesh) în Districtul Sonitpur și acesta curge prin întregul stat Assam. În Assam fluviul ajunge uneori și la 10 km lățime. Între districtele Dibrugarh și Lakhimpur fluviul se împarte în două canale: la nord canalul Kherkutia și la sud canalul Brahmaputra. Cele două canale se unesc din nou la circa 100 de kilometri în aval și formează insula Majuli. La Guwahati în apropiere de centrul vechi de pelerinaj din Hajo, Brahmaputra trece prin rocile Podișului Shillong, și este cel mai îngust: 1 km lățime. Aici s-a dat bătălia de la Saraighat deoarece Brahmaputra este mai îngust în acest punct. Primul pod feroviar pe Brahmaputra a fost deschis traficului în aprilie 1962, la Saraighat.

Mediul din luncile Brahmaputra în Assam au fost descrise ca Valea Brahmaputra o ecoregiune a pădurilor. În comparație cu celelalte fluvii mari din India, Brahmaputra este mai puțin poluată, dar are propriile sale probleme: unități de rafinare a petrolului contribuie cel mai mult la poluarea industrială a bazinului fluviului împreună cu alte industrii mici și mijlocii. Problema principală cu care se confruntă bazinul hidrografic este problema inundațiilor constante. Inundațiile apar mai des în ultimii ani din cauza defrișărilor și a altor activități umane.

Bangladesh[modificare | modificare sursă]

Apele curgătoare importante din Bangladesh
Brahmaputra, imagine din satelit

În Bangladesh, Brahmaputra se împarte în două ramuri: ramura mult mai mare continuă spre sud, ca Jamuna (Jomuna) și se varsă în Gange, numit local Padma (Pôdda), în timp ce ramura de sud-est mai mică Brahmaputra (Bromhoputro) se varsă în Meghna. Ambele ramuri reconverg în cele din urmă lângă Chandpur în Bangladesh și Brahmaputra se varsă în Golful Bengal. Totuși, acum 250 de ani fluviul Brahmaputra, în Bangladesh, trecea prin districtul Jamalpur și Mymensingh dar un cutremur serios a condus la cursul său prezent. Fluviul Gange și Brahmaputra formează cea mai mare deltă din lume.[6] Această deltă are forma unui triunghi și acoperă mai mult de 105.000 km2. Aproximativ două treimi din deltă se află în Bangladesh. Cea mai mare parte a deltei este compusă din soluri aluviale, soluri cu laterit roșu și roșu-galben. Solul are cantități mari de minerale și nutrienți, care sunt bune pentru agricultură.

Hidrologie[modificare | modificare sursă]

Brahmaputra este un fluviu ale cărui ape au un debit foarte neregulat. Fluviul se confruntă cu o perioadă cu apă mare din iunie până în octombrie, când este muson și o perioadă de apă scăzută din ianuarie până în sezonul uscat din martie. Între cele două luni extreme, debitul mediu lunar al fluviului variază în funcție de un factor de 10. Debitul mediu inter-anual este de 916 m3/sec la Yangcun în Tibet pentru un fond de suprafață de 153.191 km2,[7] de 18.100 m3/sec la Pandu pentru un fond de suprafață de 405.000 km2[8] și 21.261 m3/sec la Bahadurabad la un bazin cu suprafața de 636.130 km2. Debitul minim cunoscut a fost măsurat în timpul sezonului uscat în 1960, când a fost de 3.280 m3/s.

Inundații[modificare | modificare sursă]

Sate inundate de Brahmaputra

În timpul sezonului musonic (iunie-octombrie), inundațiile sunt un fenomen comun. Defrișările din bazinul fluviului Brahmaputra au dus la creșterea nivelului de înnămolire, la creșterea numărului de viituri, și la eroziunea solului în habitatul din aval, cum ar fi Parcul Național Kaziranga. Ocazional, inundații masive cauzează pierderi pentru culturi și pierderi uriașe de vieți omenești și proprietăți. Inundarea periodică este un fenomen natural, important din punct de vedere ecologic, deoarece contribuie la menținerea pajiștilor de șes și a faunei sălbatice asociate. Inundațiile periodice, de asemenea, aduc aluviuni proaspete care completează solul fertil al văii fluviului Brahmaputra. Astfel inundațiile, agricultura și practicile agricole sunt strâns legate.[9][10][11]

Transport și navigație[modificare | modificare sursă]

Până la independența Indiei în 1947, Brahmaputra a fost folosit ca o cale navigabilă majoră. În anii 1990, porțiunea dintre Sadiya și Dhubri în India a fost declarată ca fiind a doua cale navigabilă. Ultimii ani au văzut un salt modest în creșterea croazierelor fluviale.

Cooperare pe Brahmaputra[modificare | modificare sursă]

Apele fluviului Brahmaputra sunt împărțite de către China, India și Bangladesh. În anii 1990 și 2000, au fost repetate speculații despre China care ar dori construirea unui baraj la Cotul Mare, cu scopul de a devia apele spre nordul țării. Acest lucru a fost negat de către guvernul chinez pentru mai mulți ani.[12] La „Workshop Kathmandu” de la „Strategic Foresight Group”, în august 2009, privind securitatea apei în regiunea Himalaya, care a fost o ocazie rară de a avea împreună hidrologi din țările din bazinul fluviului, oamenii de știință chinezi au susținut că nu a fost fezabil pentru China de a efectua o astfel de diversiune.[13] Cu toate acestea, la 22 aprilie 2010, China a confirmat că se va construi într-adevăr Barajul Zangmu pe Brahmaputra,[12] dar a asigurat India că proiectul nu ar avea vreun efect semnificativ asupra debitului din aval în India.[14][15]

Într-o întâlnire a oamenilor de știință de la Dhaka la 2010, 25 de experți din țările din bazinul fluviului au emis o declarație cu privire la securitatea apei.[16] Chiar dacă Convenția ONU privind trans-limita de apă din 1997 nu împiedică niciuna dintre țările bazinului de a construi un baraj, cutumiar oferă ajutor pentru țările riverane mai mici. De asemenea, există potențial pentru China, India și Bangladesh pentru a dezvolta proiecte hidro și transfrontaliere de navigare pe apă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ wri.org. „World Resources Institute”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |dată accesare= ignorat (ajutor)
 2. ^ https://www.mapsofindia.com/maps/rivers/brahmaputra.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ „Yarlung Tsangpo River in China”. Atmospheric Data Science Center. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ www.100gogo.com. „The New Largest Canyon in the World”. Accesat în . 
 5. ^ www.canyonsworldwide.com. „Canyonlands of Tibet and Central Asia”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ "Superlative geografice", Editura Ion Creangă, București 1978, Silviu Neguț și Ion Nicolae, pagina 145.
 7. ^ www.grdc.sr.unh.edu. „Brahmapoutre à Yangcun”. Accesat în . 
 8. ^ www.grdc.sr.unh.edu. „Brahmapoutre à Pandu”. Accesat în . 
 9. ^ Das, D.C. 2000. Agricultural Landuse and Productivity Pattern in Lower Brahmaputra valley (1970-71 and 1994-95). Ph.D. Thesis, Department of Geography, North Eastern Hill University, Shillong.
 10. ^ Mipun, B.S. 1989. Impact of Migrants and Agricultural Changes in the Lower Brahmaputra Valley : A Case Study of Darrang District. Unpublished Ph.D. Thesis, Department of Geography, North Eastern Hill University, Shillong.
 11. ^ Shrivastava, R.J. and Heinen, J.T. 2005. Migration and Home Gardens in the Brahmaputra Valley, Assam, India. Journal of Ecological Anthropology 9: 20-34.
 12. ^ a b economictimes.indiatimes.com (). „China admits to Brahmaputra project”. Accesat în . 
 13. ^ asiasecurity.macfound.org. „MacArthur Foundation, Asian Security Initiative” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 14. ^ The Indian Express (). „Chinese dam will not impact flow of Brahmaputra: Krishna”. Accesat în . 
 15. ^ Chinese dam will not impact Brahmaputra: Krishna - Times of India, 22 Apr 2010
 16. ^ The New Nation, Bangladesh, 17th January 2010

Alte lecturi[modificare | modificare sursă]

 • "The Brahmaputra", a detailed study of the river by renowned writer Arup Dutta. (Published by National Book Trust, New Delhi, India)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Brahmaputra