Feng shui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Feng Shui)
Jump to navigation Jump to search
Fēngshuǐ (în chineză simplificată).

Feng shui (風水 pinyin : fēng shuǐ, literalmente "vântul și apa") este un ansamblu de principii de geomanție, care afirmă că formele și mediul ambiant pot influența principiul qi (氣气, pinyin : qì = suflu). Scopul este realizarea armoniei locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile yin și yang expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forțele care se manifestă local pentru a ameliora, sănătatea, prosperitatea și comportamentul persoanelor.

Un qi positiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Cele patru centre de interes majore din feng shui sunt : bogăția, fericirea, longevitatea și copii sănătoși.

Primele vestigii atestând utilizarea feng shui datează din secolul al III-lea d.Hr.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primele texte despre Feng Shui au o vechime de peste 5000 de ani și au fost descoperite în China. Filosofia taoistă consideră că omul este o copie în miniatură a Universului, adică ceea ce este sus în Cer, se găsește și jos, pe Pământ. De aceea, mișcărea energiei Qi este importantă în armonizarea omului cu natura.

De-a lungul timpului, prin studii și practică, specialiștii feng shui au generat o serie de principii și reguli feng shui cu ajutorul cărora ei susțin că (dacă sunt aplicate corect), se obțin îmbunătățiri reale în viața oamenilor. Chinezii cred că datorită metodelor feng shui, China a cunoscut cea mai înfloritoare dezvoltare, descrisă în textele istorice ca „perioada de aur”, în timpul dinastiei Tang.

Luopan[modificare | modificare sursă]

Cel mai popular instrument de măsură utilizat în feng shui este numit  Luopan sau busola feng shui. Cu ajutorul Luopan-ului practicanții feng shui determină poziția unor obiecte, clădiri sau a unei persoane față de punctele cardinale și stabilesc cum se mișcă energia Qi printr-un spațiu sau prin corpul omenesc. Luopan, busola feng shui, a fost inventată în anul 2700 î.e.n. și este folosită de practicanții feng shui pentru a determina cele 8 puncte cardinale principale a câte 45 grade fiecare și cele 24 de direcții (munți) a câte 15 grade fiecare. Soarele traversează în aproximativ 15.2 zile o perioadă solară, conform cu Calendarul lunisolar, Xia (Hsia). Deoarece pe busola Luopan sunt 360 de grade și există aproximativ 365.25 zile într-un an solar, fiecare grad de pe Luopan reprezintă aproximativ o zi terestră. Acul Luopan-ului indică Sudul, spre deosebire de busola occidentală care indică Nordul, dar acest lucru nu modifică cu nimic modul în care se amplică formulele feng shui în occident. Luopan-ul este folosit pentru a determina curgerea energiei Qi.

Yin și Yang[modificare | modificare sursă]

În filosofia Taoistă Yin și Yang sunt două tipuri de energie complementară ce compun universul și toate elementele acestuia. Energia Qi originară, lipsită de polaritate, se divide conform cu teoria dualității în energie feminină - Yin și energie masculină - Yang. Femininul și masculinul nu pot exista unul fără altul și din dorința de a se contopi întră într-o mișcare centrifugă  ilustrată prin simbolul, Tao. Mișcarea energiei de la Yang la Yin generează cele 5 elemente din care derivă toate obiectele, formele și fenomenele din natură.

Yin și Yang apar în natură în diferite proporții, dar nu pot exista unul fără altul. Caracteristicile lui Yin și Yang sunt folosite pentru a explica comportamentul și natura umană. Principiile feng shui susțin că nu se poate ajunge la un echilibru între om și spațiile pe care acesta le folosește decât dacă aceste două forțe nu sunt în echilibru.

Acasă sau la lucru, este de preferat ca energia de tip Yang să predomine în defavoarea celei Yin. În acest fel, norocul, vitalitatea și abundența își fac apariția în viața celor care folosesc elementele feng shui pentru amenajarea spațiilor.

Mișcarea continuă a energiei Qi de la Yin la Yang dă naștere teoriei celor 5 elemente din natură (Pământ, Metal, Apă, Lemn, Foc), care reprezintă un principiu fundamental în feng shui.

Atribute Yin și Yang:

Yin  Yang
feminin masculin
luna soare
ploaie secetă
întuneric lumină
pasiv activ
iarna vara
câmpie munte
negru alb
noapte zi
liniște gălăgie
rinichi, inimă, ficat, plămâni vezici: urinară și biliară, intestine: subțire și gros
conservator inovativ
timid curajos
nord sud

Feng shui tradițional[modificare | modificare sursă]

Feng shui-ul tradițional este un sistem complex de reguli legate de spațiu și de timp bazat pe observarea directă a formelor, folosirea culorilor, a obiectelor de decor și a busolei. Cele mai vehi texte referitoare la tehnicile feng shui datează din secolul al IV-lea î.Hr. De-a lungul timpului, feng shui-ul a evoluat de la principiile Școlii Formelor, la teoriile Școlii Busolei, iar în prezent se aplică un feng shui care combină ambele metode, de aceea apariția rezultatelor este mult mai rapidă decât în trecut.

Școala Formelor - Ti Li[modificare | modificare sursă]

Școala Formelor este cea mai veche școală de feng shui și a fost inițial folosită în feng shui-ul Caselor Yin, pentru a poziționa mormintele într-un mod menit să aducă beneficii materiale și spirituale urmașilor. În prezent, teoria Școlii Formelor este folosită în practica feng shui pentru casele Yang, adică pentru clădirile în care locuiesc oamenii în timpul vieții.

Prin formă, în feng shui se înțelege conturul mediului înconjurător: munți, dealuri, direcția și forma curgerilor de apă, relieful câmpiilor, toate fiind sub directa acțiune a vântului (feng) și a apei (shui). Școala Formelor se bazează pe conceptul yin-yang, pe teoria celor 5 elemente (Wu Xing: apă, lemn, foc, pământ, metal) și pe conceptul celor 5 animale celeste: phoenixul roșu, dragonul verde, tigrul alb, țestoasa neagră și șarpele galben, care se interpretează în mod simbolic.

Cel mai important simbol al Școlii Formelor este magicul Dragon verde. Maestrul Yang, fondatorul Școlii Formelor susține că, acolo unde există un dragon (yang) trebuie să existe și un tigru (yin), în caz contrar se acumulează energie negativă care aduce ghinion. Scopul aplicării metodei din Școala Formelor este de a găsi sau de a crea locuri cu energie pozitivă – Qi.

Școala Formelor, fiind bazată pe intuiție și observare cu ochiul liber, dă nașterii artei în feng shui. Pentru a completa fundamentul teoriei feng shui și a crea partea sa științifică, maeștrii au pus la punct și formule speciale care au ca punct de pornire citirea corectă a punctelor cardinale cu ajutorul busolei, de aici și denumirea de Școala Busolei.

Școala Busolei - Liiqi Pai[modificare | modificare sursă]

Școala Busolei a luat naștere după apariția Școlii Formelor și cuprinde tehnici de calcul bazate pe cele 8 direcții cardinale care au fiecare o energie Qi unică. Fiecare direcție se determină precis cu ajutorul busolei Luopan. Școala Busolei folosește pe lângă formule de calcul și simboluri din Yi-Jing (cele 8 trigrame) care formează Bagua (Pa Kua).

În amenajarea dormitorului, biroului și a camerelor importante din locuință sau de la muncă, se ține cont de principiile Școlii Busolei (formule), de data nașterii ocupanților și de orientarea clădirilor care se determină cu ajutorul busolei Luopan. În lipsa unei busole Luopan, se poate folosi o busolă magnetică.

Scopul în Școala Busolei este de a decora interiorul și exteriorul clădirilor, de a determina care sunt locurile dintr-o clădire care au energie pozitivă, de a plasa anumite simboluri feng shui astfel încât norocul în familie și la lucru să sporească. Școala Busolei are în prezent mai multe ramuri, care cuprind: Formula Stelelor Zburătoare, Formula celor 8 tipuri de case - Ba Zhai, Formula celor 8 aspirații, Formula Porții Dragonului, Metoda papirusului mov-alb, Formula ascensiunii dragonului, Metoda Dragonului apei, Feng Shui simbolic etc.

Fiecare ramură din Școala Busolei folosește metode diferite și au ca punct de plecare fie numerologia, fie timpul și spațiul, fie astrologia.

Feng shui contemporan[modificare | modificare sursă]

În prezent, metodele feng shui ale celor două școli, a formelor și a busolei sunt folosite de:

- Persoanele preocupate de traiul armonios, întemeierea unei familii și lucrul cu energia pozitivă

- Oameni de afaceri care pun accentul pe atragerea prosperității și a relațiilor de bună înțelegere

- Designeri și arhitecți care doresc să creeze spații confortabile în care oamenii să se simtă bine, să prospere și să-ți păstreze sănătatea

- Ecologiști care doresc să păstreze un mediu înconjurător natural, fără să perturbe echilibrul elementelor în natură

- Arheologi preocupați de descifrarea misterelor descoperite în siturile istorice.

Feng Shui în România[modificare | modificare sursă]

În România, din ce în ce mai multe persoane apelează la servicii de feng shui, reușind să treacă de barierele culturale și religioase, fiind impulsionați de rezultatele oamenilor de afaceri din China, Singapore, Hong Kong, USA (Donald Trump, ING Bank). Feng shui-ul este în prezent văzut de români ca o metodă de a atrage energie pozitivă prin plasarea unor simboluri feng shui precum dragoni, broasca cu trei picioare etc. Pentru o parte din populație, feng shui-ul mai înseamnă și amenajarea dormitorului și a biroului folosind anumite culori, considerate faste. Plasarea corectă, într-un anume mod a patului folosind regulile feng shui, nu mai este un secret pentru români și utilizarea plantelor sau a fântânilor a devenit o precupare obișnuită atunci când vor să-și construiască și să-și amenajeze o nouă casă.

Principiile feng shui sunt considerate de bun simț de către români, mai ales pentru că ele își găsesc corespondentul și în tradiția autohtonă. De exemplu, românii consideră că dacă îți lași geanta/portofelul pe jos, vei pierde banii. La fel consideră și practicanții de feng shui care explică fenomenul folosind teoria celor 5 elemente:

- banii sunt reprezentați de elementul apă iar geanta/portofelul este casa banilor;

- pe jos, dacă lași geanta, este pământul ce reprezintă elementul care distruge apa.

Din ce în ce mai mulți români vorbesc despre cum se simt într-un loc public, într-un apartament sau la locul de muncă. De cele mai multe ori, atunci când se simt bine, spun că locul în care au fost are o energie pozitivă. Dar, nu toți românii știu că energia pozitivă se poate transforma în energie negativă în timp, dacă nu sunt aplicate regulile feng shui.

Regulile feng shui descriu metode concrete de păstrare a energiei pozitive: prin mutarea mobiliei, plasarea plantelor în colțurile favorabile și folosirea culorilor, adică activatori și remedii.

Cea care a introdus feng shui-ul autentic în România a fost marea maestra Lillian Too, care a oferit numeroase cărți de specialitate scrise într-un limbaj pe înțelesul tuturor. În prezent tot mai multe persoane sunt înteresate de aprofundarea cunoștințelor în domeniul feng shui și apelează la cursuri în țară, cu maești consacrați sau chiar își perfecționează stilul feng shui în străinătate. Există și o anumită parte dintre români care consideră că metodele feng shui sunt greu de aplicat în România și de aceea apelează la consultanțe feng shui de specialitate, pentru a afla care sunt modalitățile simple prin care își pot îmbunătăți viața. Practicanți entuziaști, folosesc tehnicile feng shui pentru a atrage sănătate, pentru a-și organiza afacerile și a crea o atmosferă pașnică acasă, în special în dormitor. Amenajările feng shui din România folosesc culorile, formele și materialele pentru a crește gradul de confort și un somn liniștitor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]