Regatul Boemiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Regatul Cehiei)
Regatul Boemiei
Boemia
České království
—  Stat⁠(d) al Sfântului Imperiu Roman  —
Flag of Bohemia.svg – 
DrapelStemă
DrapelStemă
Regatul Boemiei în perioada 1618
Regatul Boemiei în perioada 1618
Regatul Boemiei în perioada 1618
CapitalăPraga
Limbăcehă
ReligieCatolicism, Luteranism, Calvinism
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Rege 
 - 1198 — 1230Ottokar I (primul)
 - 1916–1918Carol I (ultimul)
Istorie
Fondare1198
Dizolvarea Imperiului austro-ungar

Regatul Boemiei (cehă: České království; germană: Königreich Böhmen; latină: Regnum Bohemiae) a fost un stat situat în regiunea Boemia din Europa Centrală, cea mai mare parte pe al cărui teritoriu se află în prezent Cehia. Regatul a fost parte a Sfântului Imperiu Roman până la dizolvarea sa în 1806, după care a devenit parte a Imperiului Austriac, și, ulterior Imperiul Austro-Ungar din 1867. După înfrângerea Puterilor Centrale în primul război mondial, Imperiul a fost dizolvat și Boemia a devenit parte a Republicii Cehoslovace.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Deși unii dintre foștii guvernatori din Boemia s-au bucurat de o non-ereditare a titlului regal în timpul secolului al XI-lea și XII-lea, regatul a fost în mod oficial înființat în 1198 de către Ottokar I. În 1204, Ottokar a fost acceptat de către Otto al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman, precum și de către Papa Inocențiu al III-lea. Încorporat în monarhia habsburgică din 1526, a fost dizolvat în 1918, odată cu căderea Austro-Ungariei, atunci când ultimul rege, Carol I al Austriei, a fost forțat să abdice. Adunarea Națională de la Praga, a detronat Dinastia Habsburg (Habsburg-Lorraine) și a proclamat Prima Republică Cehoslovacă.

Boemia a fost principalul domeniu al Regatului Boemiei. Din 1348 Carol al IV-lea a creat Terenurile Coroanei Boemiene (Země Koruny České), împreună cu provinciile încorporate:

În timpul domniei casei Přemysl și trecerea la Casa de Luxemburg regatul Boemiei a fost cel mai puternic stat al Sfântului Imperiu Roman. Regele Wenceslaus al II-lea a fost încoronat rege al Poloniei în 1300, iar fiul sau Wenceslaus al III-lea ca rege al Ungariei. Deși ambele coroane s-au pierdut după asasinarea lui Wenceslaus al III-lea în 1306, creșterea Boemiei a continuat, în 1346 atunci când moștenitorul tronului Boemiei, Carol de Luxemburg a fost ales Rege al romanilor și încoronat Sfânt Împărat Roman în 1355. Carol a făcut din Praga reședința imperială și fiul său, regele Sigismund a dobândit din nou coroana maghiară prin căsătoria cu regina domnitorului, Maria a Ungariei, în 1385. La rândul său regele Vladislav al II-lea Iagello a fost descalificat de către principele elector să ia parte la alegerile din 1486.

După moartea prematură a regelui Ludovic al II-lea Iagello în Mohács în 1526, regatul Boemiei a fost moștenit de către cumnatul său, arhiducele Ferdinand I de Habsburg, fratele mai mic al împăratului Carol al V-lea, în 1558. Încorporarea ulterioară a Boemiei în monarhia habsburgică în ciuda rezistenței locale protestante, fapt ce-a declanșat în 1618 fenestrarea de la Praga și Războiul de Treizeci de Ani. Înfrângerea lor în bătălia de la Muntele Alb în 1620 care a pus capăt mișcării de independență boemă.

Odată cu dizolvarea Sfântului Imperiu Roman în 1806, regatul Boemiei a fost încorporată în Imperiului Austriac, precum și titlul regal a fost reținut de către împăratul Austriei. În cursul anul 1867 în urma compromisului austro-ungar, provinciile Boemia, Moravia și Silezia austriacă au devenit ținuturile coroanei imperiale, Cisleithania.

Actuala Republica Cehă cuprinde Boemia, Moravia și Silezia Cehă încă folosește unele simboluri ale Regatului Boemiei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]