Silezia austriacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diviziunea administrativă a părților Sileziei rămase în Imperiul austriac după cel de-al doilea război al Sileziei (Hartă din 1746) #galben — Principatul Neisse #albastru — Ducatul Jägerndorf #roșu — Ducatul Troppau #turcoaz — Ducatul Freudenthal #galben închis — Ducatul Teschen
Structura administrativă a Sileziei austriece 1900
Localizarea Sileziei austriece (în roșu) în Austro-Ungaria.

Silezia austriacă, numită oficial Ducatul Sileziei de Sus și de Jos, era o parte a Țărilor Coroanei boeme încorporată în Monarhia Habsburgică. Regiunea a rezultat din împărțirea Sileziei din 1742, când cea mai mare parte a fost cedată Prusiei, o parte rămânând însă țară a coroanei. În perioada 1850–1918 a fost o țară a coroanei în Imperiul austriac, respectiv în Austro-Ungaria.

După desprinderea Ungariei din imperiu și crearea uniunii reale a Austro-Ungariei în 1867, țările coroanei care au mai rămas au fost numite oficial Cisleithania sau Regatele și Țările reprezentate în Consiliul Imperial. În 1918 cea mai mare parte din Silezia austriacă a ajuns în componența nou întemeiatei Cehoslovacii, iar o mică parte a intrat în componența Poloniei. Regiunea Silezia Cehă din zilele noastre este formată în bună parte din Silezie austriacă cedată Cehoslovaciei, din ținutul Hlučín și dintr-o veche enclavă a Moraviei în Silezia.