Silezia austriacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diviziunea administrativă a părților Sileziei rămase în Imperiul austriac după cel de-al doilea război al Sileziei (Hartă din 1746) #galben — Principatul Neisse #albastru — Ducatul Jägerndorf #roșu — Ducatul Troppau #turcoaz — Ducatul Freudenthal #galben închis — Ducatul Teschen
Structura administrativă a Sileziei austriece 1900
Localizarea Sileziei austriece (în roșu) în Austro-Ungaria.

Silezia austriacă, numită oficial Ducatul Sileziei de Sus și de Jos, era o parte a Țărilor Coroanei boeme încorporată în Monarhia Habsburgică. Regiunea a rămas în mâinile Habsburgilor după împărțirea Sileziei din 1742, când cea mai mare parte i-a fost cedată Prusiei. În perioada 1850–1918 era o țară a coroanei în Imperiul austriac, respectiv în Austro-Ungaria.

După desprinderea Ungariei din imperiu și crearea uniunii reale a Austro-Ungariei în 1867, țările coroanei care au mai rămas au fost numite oficial Cisleithania sau Regatele și Țările reprezentate în Consiliul Imperial. În 1918, mare parte din Silezia austriacă a ajuns o componentă a nou întemeiatei Cehoslovacii, iar o mică parte a intrat în componența Poloniei. Regiunea Silezia Cehă din zilele noastre este formată în bună parte din Silezie austriacă cedată Cehoslovaciei, din ținutul Hlučín și dintr-o veche enclavă a Moraviei în Silezia.