Proiect:Delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Scopul proiectului[modificare sursă]

Scopul proiectului este coordonarea utilizatorilor care creează de pagini cu biografii ale delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Lista delegaților[modificare sursă]

Lista orientativă a acestor delegați este Lista delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Această listă a fost făcută de o persoană care nu este istoric și nu are pretenția că lista este perfectă. În pagina de discuții a listei un utilizator a semnalat o serie de inadvertențe, care urmau să fie tratate în listă după ce propunerile sale căpătau o formă finală, deoarece trebuiau corelate cheile de sortare (v. mai jos). Utilizatorul n-a revenit, astfel că propunerile lui ar trebui analizate.

Lista se bazează în special pe două lucrări (surse în jargonul Wikipediei) ale cercetătorilor de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia:

Prima lucrare vorbește despre „personalități” și „trimiși”. La adunare au fost mult mai mulți participanți decât delegați. Lista de pe Wikipedia și-a propus să enumere exclusiv delegații cu credenționale. Au existat tentative de a adăuga și alte nume de participanți, dar se știe că au existat un număr de 1228 de delegați titulari, ale căror credenționale au fost înregistrate în listele prezentate în cele trei imagini, și un număr de delegați supleanți cu credenționale. Orice scoatere sau introducere de alți delegați titulari se poate face doar prin înlocuire, justificată.

Tot despre prima lucrare trebuie spus că este incompletă, s-au publicat informațiile primite până în momentul publicării. De asemenea, lucrarea conține și personalități ale Unirii care nu au fost la Alba Iulia, de exemplu Vasile Lucaciu și Octavian Goga, care erau în străinătate, sau Valeriu Braniște, care era bolnav.

A doua lucrare este o listă extrasă din Gazeta Oficială. Există multe diferențe privind ortografia numelor în epocă și cea actuală. În lista de pe Wikipedia s-a preferat ortografia din epocă, iar legăturile se fac spre articolele biografice, la care numele se scrie de obicei în ortografia actuală. Dacă diferă, tehnic legătura spre articol este una standard în limbajul Mediawiki: [[Nume în ortografia actuală|Nume în ortografia de epocă]].

Nici această lucrare nu este perfectă, numărul delegaților titulari nu este exact 1228 și există chiar greșeli, care este posibil să provină din publicarea greșită în Gazeta Oficială a numelor scrise de mână în listele din volume. Ideea este să corectăm cât mai puțin dacă nu avem surse serioase.

Chei de sortare[modificare sursă]

Lista este una sortabilă. În limbajul Mediawiki sortarea s-ar putea face automat după nume+prenume, dar obiceiul este să se pună în ordinea prenume+nume. Dificultăți suplimentare apar datorită ortografiei și existenței tizilor (fapt obișnuit în Transilvania în epocă). Deoarece lista nu este una la care se tot pot adăuga nume s-a optat pentru chei de sortare particulare, care, pentru reducerea dimensiunii paginii, și așa una dintre cele mai mari pe Wikipedia, cheile s-au limitat la 4-5 caractere. Pe de altă parte, literele cu diacritice sunt prost sortate de softul Mediawiki, ca urmare cheile de sortare au trebuit elaborate unitar. Principiul este că dacă există o singură persoană cu acel nume de familie cheia de sortare este formată din primele patru litere ale numelui. Dacă există mai multe persoane cu același nume de familie, cheia de sortare este formată din 3-4 litere din nume și una din prenume, preferabil inițiala, dar nu întotdeauna este posibil, deoarece Ion, Iosif și Iuliu au aceeași inițială. Ca să nu mai vorbim de tizi.

Aceste chei de sortare nu trebuie distruse. Tehnic, se folosește formatul {{sort}} în sintaxa: {{sort|cheie|[[prenume nume]]}}, însă de asta se ocupă cei ce creează intrările în listă.

Pagini biografice[modificare sursă]

Paginile delegaților sunt biografii (nu CV-uri, cum insistă unele personalități în viață), și respectă indicațiile de la Wikipedia:Articole biografice. În principiu, Wikipedia admite să se facă pagini pentru orice personalitate a Unirii (și a oricărei alteia care respectă politica menționată), doar că doar delegații cu credenționale pot fi legați la lista delegaților.

Exemple de articole[modificare sursă]

Articole de calitate[modificare sursă]

Nu avem încă pentru niciunul dintre delegați. Exemplu de articol de calitate despre un politician: Take Ionescu.

Articole bune[modificare sursă]

Nu avem încă niciunul, nu doar pentru delegați, dar nici măcar pentru alți politicieni români. Exemplu de articol bun despre o aviatoare: Irina Burnaia.

Articole obișnuite[modificare sursă]

Exemple de articole obișnuite despre delegați: Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș.

Articole foarte mici („cioturi” în jargonul Wikipediei)[modificare sursă]

Exemple de articole mici despre delegați: Coriolan Pop.

Portaluri și proiecte înrudite[modificare sursă]

„Portal” înseamnă o pagină de navigare în subiecte înrudite.

  1. Portal:Centenarul Marii Uniri a României
  2. Portal:România în Primul Război Mondial
  3. Portal:Acțiunile militare postbelice (1918-1920)

„Proiect” înseamnă o pagină de comunicare a utilizatorilor care redactează articole înrudite dintr-un anumit domeniu.

  1. Proiect:Biografii

Participanți[modificare sursă]

Discuții[modificare sursă]

Discuții tehnice