Ghilgameș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ghilgameș
Hérosmaîtrisantunlion.jpg
Urmași Ur-Nungal[*]  Modificați la Wikidata
Tată Lugalbanda[*]  Modificați la Wikidata
Mamă Ninsun[*]  Modificați la Wikidata
Bunic Enmerkar[*]  Modificați la Wikidata
Mesopotamia Antică
Babylonlion.JPG
EufratTigru
Asiriologie
Orașe / Imperii
Sumer: UrukUrEridu
KișLagașNippur
Imperiul Akkadian: Akkad
BabilonIsinSusa
Asiria: AssurNinive
Dur-ȘarrukinNimrud
Imperiul BabilonianCaldeea
ElamAmoriți
HurieniMitanni
KasițiUrartu
Cronologie
Regi ai Sumerului
Regi ai Asiriei
Regi ai Babilonului
Limbă
Scriere cuneiformă
SumerianăAkkadiană
ElamităHurriană
Mitologie
Enûma Eliș
GhilgameșMardukAnunnaki

Ghilgameș /ɡɪlˈɡɑːmɛʃ/ reprezintă un erou mitic și semizeu (mai exact două treimi zeu și o treime om), comun principalelor mitologii din Mesopotamia, personajul central al unei capodopere de poezie mitografică, apărute în Sumer, reluate în Akkad, în Babilon, în Asiria ș.a., sub numele convențional modern de Epopeea lui Ghilgameș (în versiunea akkadiană a magului Sinlikiunninni are titlul Despre cel care a văzut totul; mai completă însă versiunea asiriană, în 12 tăblițe sau cânturi, păstrată în Biblioteca lui Assurbanipal).

După mitul originar, Ghilgameș a fost al cincilea rege din prima dinastie postdiluviană și a domnit în orașul Uruk pentru o perioadă de 127 de ani. (Cifra fabuloasă nu e un element singular de longevitate mitică: în Biblie, patriarhii de până la Noe trăiesc multisecular, dinastiilor arhaice chineze li se atribuie împărați cu domnii de peste un veac, iar în tradiția babiloniană, Emmenduranki, al șaptelea din cei zece regi de dinainte de potop, a domnit, după o versiune, 2.100 ani, după alta, 72.000 ani, istoricul Berosos corectând la 64.000 ani).

După unii istorici (René Labat), s-ar deduce din anume inscripții (de fapt incerte) că Ghilgameș ar fi fost un personaj real, domnind în Uruk prin sec. al XXVIII-lea î.e.n.; dar după varianta akkadiană, Ghilgameș e o creație a zeiței Aruru.

Ceea ce este fundamental în mitul lui Ghilgameș se poate numi drama existențială a omului, lupta lui cu forțele oculte și perspectiva înfrângerii lor, raportul cu femeia și raportul de prietenie între oameni, teama de moarte și setea de nemurire; paralel, mitul rezumă alegoric istoria devenirii și destinul oamenilor ca societate: vânătoarea, păstoritul, civilizația urbană, constituirea statului arhaic, catastrofele cosmice, marile întrebări ale gândirii.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ghilgameș

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • "Mitologie Generală", Victor Kernbach-1989, pag.203