Minerva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Minerva
Subiecte în Mitologia Romană
Mitologie romană
Zei importanți:
Istorie legendară:
Eneida
Religie romană
Mitul grec/roman comparat

Minerva este numele roman al zeiței numite de greci Pallas Athena. Aceasta era zeița înțelepciunii și a războiului drept (spre deosebire de Ares, zeul războiului nedrept și al violenței). S-a născut din capul lui Jupiter / Zeus după ce mama ei a fost înghițită de către acesta și a ales să rămână pe veci fecioară. Este de asemenea zeița artelor și a meșteșugurilor patronând deopotrivă mobilitatea minții, era pentru romani și inventatoarea construcțiilor navale.

2rightarrow.svgZeita Minerva a fost considerata una dintre cele mai importante divinitati ale lumii antice greco-romane. Ea ocupa locul al treilea, dupa Iupiter, stapinul Atotputernic, si Iuno, sotia acestuia, in lista celor 12 divinitati de frunte, omagiate la Roma (asa-numitii dii consentes), care formeaza „triada capitolina“ (denumirea unui templu de pe colina Capitoliului roman). Ea ocroteste mestesugurile, stiinta agricola, fiind inventatoarea constructiilor navale, a strategiei militare (razboaie calculate), patronind, totodata, intelepciunea si abilitatea mintii.Tot romanii au onorat-o prin organizarea a doua cicluri de sarbatori vesele: Quinquatrus maiores (19-23 martie), cu participarea artizanilor (artificies) din diferite meserii si arte (medici, poeti, pictori, sculptori, pedagogi s.a.) si Quinquatrus minores (13 iunie) pentru flautisti.

Originile cultului acestei divinitati se pierd in negura timpului. Recompusa „sintetic“ din Menrva, zeita principala a triadei civilizatiei preitalice etrusce (alaturi de Tinia, viitorul Iupiter roman si Uni, Iuno), ea va avea un mare rol in viata religioasa a Greciei antice, unde era denumita Pallas-Athena sau pur si simplu Pallas. A fost considerata fiica lui Zeus, conducatorul Olimpului, si a lui Metis (Metida), copila cuplului de titani Okeanos-Tethys. Fiindca i se prezisese ca avea sa fie detronat de vlastarul pe care il va naste Metis, Zeus o inghite cind aceasta era insarcinata. Provocindu-i dureri cumplite de cap, marele zeu il roaga pe Hephaestus (Vulcanus, la romani), protectorul cel schiop al mesterilor faurari, sa-i sparga teasta, moment in care apare pe lume Athena, slobozind un racnet razboinic ce a cutremurat cerul si pamintul. Ea va purta simbolul atributelor unite ale divinilor parinti, personificind forta mostenita de la Zeus, imbinata cu intelepciunea si prudenta mamei Metis.

Zeita razboinica, ea este reprezentata in arta invesmintata in tunica lunga, mantie, coif si armura, ca arme caracteristice avind lancea si scutul (pe care se zugravea chipul hidos al monstrului mitic Gorgona-Medusa, care era transforma in stana de piatra pe oricine cuteza sa-l priveasca). Datorita faptului ca Athena avea ochii albastru-verzui (culoarea peruzelei), mari si rotunzi, poetul Homer o numea, in Odisseea, glaukpis („cea cu ochi de bufnita“, pasarea devenind emblema ei, simbolizind intelepciunea). Divinitatea a avut o contributie majora in lupta coalitiei zeilor impotriva gigantilor, apoi, a luat parte la razboiul troian, alaturi de aheii greci, neputind uita ofensa pe care i-a adus-o Paris, fiul regelui Troiei, Priam, care, in intrecerea „celei mai frumoase zeite“ (alaturi de Hera si Afrodita), ofera marul cistigator dragalasei si iubaretei Aphrodita. De asemenea, este cunoscuta legenda mitica a disputei dintre Athena si Poseidon (zeul marilor si al oceanelor), disputa prilejuita de impartirea protectiei diferitelor regiuni ale Greciei. Cu aceasta ocazie, consiliul divin fagaduieste sa dea Attica (provincia orasului Atena) aceluia care-i va darui asezarii bunul cel mai de pret. Poseidon prezinta calul, Athena, maslinul, arbore ce avea sa asigure prosperitatea locuitorilor acestei cetati. Zeita cistiga in felul acesta intrecerea, devenind patroana orasului care ii va purta de atunci numele. In continuare, elinii o vor socoti protectoarea vietii sociale si statale, fiind sfatuitoarea si aparatoarea lor in razboaie. Datorita epitetului de Aithya („pescarus“), ea protejeaza si corabierii. Zeita casta, ocrotitoare, in general, a luptei oricarui erou pentru binele omenirii, Pallas-Athena nu era lipsita insa de trufie si viclenie, nedreptatind, de multe ori, diverse personaje din legendele mitice. In capitala tinutului Attica, ii erau consacrate mari serbari pline de fast (asa-numitele „Panathenee“, celebrate din patru in patru ani), atunci cind fecioarele cetatii imbraca statuia zeitei cu peplos-ul (mantie) sacru, serbari care, cu timpul, vor capata un pregnant caracter panelenic, aducind in orasul Athena toata suflarea Greciei antice.2leftarrow.svg
({{{2}}})

 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989
  • Anca Balaci, Mic dicționar de mitologie greacă si romană, Editura Mondero, București, 1992, ISBN 973-9004-09-2
  • George Lăzărescu, Dicționar de mitologie, Casa Editorială Odeon, București, 1992, ISBN 973-9008-28-3

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]