Portal:Aviație
Pagina principală | Bun venit | Căutare | Manual de stil | Comunitate | Ajutor | Contact Căutare · Index · Cuprins · Categorii · Articole · Fișiere · Formate · Utilizatori · MediaWiki · Wikipedia · Pagini de Ajutor · Portaluri · Proiecte · Întreținere · Servicii · Unelte · Distincții
|
Portal Aviație
Acest portal dorește să reunească articolele despre aviație: istoria aviației, aviatori, avioane, avionică și domeniile adiacente.
Coordonarea articolelor din acest domeniu se face la Proiect:Aviație.
Articolul zilei
Irina Burnaia, cu numele său real de Irina Cioc a fost o avocată română din baroul Ilfov, cunoscută în special datorită activității sale ca aviatoare în perioada dintre cele două războaie mondiale. Născută în Muntenia, și-a luat numele de „Burnaia” de la apa curgătoare care trece pe lângă satul său natal, aflat în Câmpia Burnazului.
A fost a doua aviatoare brevetată în România, obținându-și brevetul de pilot civil la data de 27 octombrie 1933 și prima femeie care a traversat pilotând un avion, Munții Carpați.
Impresionată de Raidul aviatic românesc București – Malakal din 1933, a încercat în prima parte a anului 1935 să-l repete împreună cu fostul său instructor de zbor Petre Ivanovici, la manșa unui avion IAR-22. Raidul a fost presărat de incidente – în principal tehnice, care au făcut ca să fie oprit după ce cei doi au ajuns până la lacul Victoria. După moartea într-un accident aviatic a lui Ivanovici în 1936, Burnaia a scris în amintirea acestuia cartea „Aripile mele – memoriei lui Petre Ivanovici”, apărută în 1936.
După ce a obținut brevetul de navigator înainte de a participa la raid, în anul 1937 a obținut certificatul de pilot acrobat. În același an a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu însemne de pace (în timpul celui de-Al doilea Război Mondial fiind decorată și cu Ordinul cu însemne de război). A efectuat și alte raiduri: București – Ankara – Bagdad – București în 1938 și București – Varșovia – Berlin – Amsterdam – Londra în 1939.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial a fost comandanta Escadrilei Bugului (Escadrila Basarabiei din 1943), o formație de avioane poștale și de legătură ale Guvernământului Transnistria, folosite și drept școală de pilotaj. După război a emigrat și a fost condamnată în contumacie. A efectuat împreună cu soțul său, Traian Udriski, curse cu pasageri în Orientul Apropiat. Spre sfârșitul vieții s-a stabilit în Elveția.
În 1988 a publicat în Elveția o carte de amintiri de pe front, intitulată Commandante d'escadrille.
Imaginea zilei
Articole selectate
Știați că...
- ...după Baronul Roșu, asul francez René Fonck are cele mai multe victorii aeriene confirmate în Primul Război Mondial?
- ...ministrul de externe Grigore Preoteasa a murit în accidentul aviatic din 4 noiembrie 1957 de la Vnukovo deoarece la aterizare a refuzat să-și lege centura de siguranță?
- ...recordul zborului transatlantic a fost stabilit de SR-71 Blackbird, care a zburat la 1 septembrie 1974 de la New York la Londra într-o oră, 54 de minute și 56,4 secunde (Mach 2,68)?
- …Gheorghe Bănciulescu a fost primul pilot care, pierzându-și ambele picioare într-un accident aviatic, a continuat să piloteze, cu proteze la ambele picioare?
- ...în 1931 Amelia Earhart a realizat la bordul unui autogir Pitcairn PCA-2 un record de altitudine de 5613 m?
- ...Mitraliera Vickers a fost în Primul Război Mondial, după 1916, arma standard a tuturor avioanelor militare din Franța și Marea Britanie?
- ...în urma operațiunii Tidal Wave (bombardarea la 1 august 1943 a rafinăriilor de la Ploiești) cinci aviatori din USAF au fost decorați cu Medalia de Onoare?
- ...Catastrofa aeriană de pe Aeroportul Los Rodeos este accidentul aviatic cu cele mai multe victime?