Parcul Profesor Ioan Nemeș din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul Profesor Ioan Nemeș din Suceava

Parcul Profesor Ioan Nemeș (cunoscut și sub numele Parcul Central) este un parc amenajat în centrul municipiului Suceava, lângă Palatul Administrativ.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Profesor Ioan Nemeș constituie un spațiu verde de formă dreptunghiulară, cuprins între următoarele artere rutiere: Strada Ștefan cel Mare (la vest), Strada Mitropoliei (la sud), Bulevardul Ana Ipătescu (la est) și Aleea Ion Grămadă (la nord). Parcul ocupă o suprafață de aproximativ 2,5 hectare, fiind din punct de vedere al întinderii al doilea parc al orașului Suceava, după Parcul Șipote-Cetate.

Parcul Central este localizat în imediata apropiere a Palatului Administrativ, fiind despărțit de acesta de Strada Ștefan cel Mare. El se continuă în partea de sud-est a sa cu Parcul Drapelelor, un parc de dimensiuni mai reduse, amenajat la sud de Palatul Administrativ.

În preajma Parcului Profesor Ioan Nemeș se găsesc câteva dintre principalele obiective ale municipiului Suceava, între care: Casa Polonă și Biserica Învierea Domnului (două vechi edificii situate în vecinătatea nord-estică a parcului), cele două clădiri de patrimoniu ale Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” și sediul Parchetului din Suceava (în vecinătatea sudică), Casa Prieteniei (în vecinătatea nordică).

Pe teritoriul parcului, la Strada Ștefan cel Mare, se află două edificii cu valoare de monument istoric: Muzeul de Științele Naturii (ce datează din 1811-1814) și Biserica romano-catolică Sfântul Ioan Nepomuk (construită în perioada 1832-1836).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Parcul Central din Suceava a fost amenajat pe locul unor foste grădini, reduse în a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca urmare a dezvoltării orașului.[1] Atât clădirea care găzduiește astăzi Muzeul de Științele Naturii, cât și biserica comunității romano-catolice din oraș existau la momentul apariției parcului, motiv pentru care acesta practic a inclus cele două edificii, cuprinzându-le pe trei laturi.

În timpul mandatului primarului Franz Des Loges, în Suceava au fost inaugurate două pavilioane de agrement, dintre care unul în Parcul Central. În anul 1908, pe teritoriul parcului a fost amplasat bustul împăratului Franz Joseph al Austriei, monument astăzi dispărut.[2] În prima jumătate a secolului al XX-lea a fost amplasat bustul lui Ciprian Porumbescu, care reprezintă primul monument de tip statuie din orașul Suceava. Ulterior, parcul a trecut prin mai multe etape de reamenajare, fiind îmbogățit și cu alte monumente.

La data de 12 noiembrie 2009, numele Parcului Central a fost schimbat în Parcul Profesor Ioan Nemeș, ca semn de recunoștință adus fizicianului și biologului sucevean Ioan Nemeș (1924-2009), cetățean de onoare al orașului.[3][4] În acest sens, la intrarea în parc din partea nord-vestică a fost amplasată o placă. Cu toate acestea, numele folosit cel mai frecvent de către localnici rămâne cel de Parcul Central.

Monumente și floră[modificare | modificare sursă]

Parcul este populat cu mai multe specii de arbori și arbuști, printre care: stejarul, paltinul, salcâmul, prunul roșu, tisa, pinul, teiul, castanul sălbatic etc. În fața Muzeului de Științele Naturii se află un fag roșu (Fagus sylvatica v. atropurpuraea), monument al naturii, cu o înălțime de circa 25 de metri și un coronament bogat și frumos.[1]

Bustul lui Ciprian Porumbescu (1853-1883), operă a sculptorului Ion Cârdei, a fost dezvelit în anul 1933, fiind amplasat pe teritoriul parcului, la Strada Ștefan cel Mare și în apropiere de Biserica Sfântul Ioan Nepomuk. Bustul este realizat din bronz și se află pe un soclu în trepte din piatră vopsită. Monumentul dedicat cunoscutului compozitor român este reprezentativ pentru oraș, mai ales că Ciprian Porumbescu a locuit o perioadă în Suceava, într-o casă veche situată pe Strada Prunului.[1]

În apropiere de bustul compozitorului a fost amenajată o fântână arteziană, ce conținea sfere metalice de diferite dimensiuni, care ulterior au fost înlăturate. În partea opusă a parcului a fost construită încă o fântână arteziană. În fața bisericii romano-catolice din parc a fost amenajată o piațetă, în centrul căreia a fost dezvelită la data de 17 mai 2009 Statuia Papei Ioan Paul al II-lea, realizată din fibră de sticlă.[5][6] De asemenea, în apropiere de biserică se găsește crucea comemorativă a misiunii din 1883.

Monumentul eroilor suceveni a fost amplasat în partea sud-estică a parcului în anul 1965. Monumentul are forma unui obelisc paralelipipedic, construit din piatră și ciment, înalt de 2,75 metri. La data inaugurării, el a fost dedicat eroilor suceveni căzuți în războiul antifascist.[1] A fost renovat în noiembrie 1993, prilej cu care a fost schimbată placa de marmură cu o alta cu următoarea inscripție: „Slavă eternă eroilor suceveni căzuți pentru triumful neamului și gloria patriei”, monumentul fiind dedicat eroilor suceveni din războaiele din 1877-1878, 1916-1918 și 1941-1945.

La intrarea din partea nord-vestică a parcului se găsește bustul lui Petru Rareș (1527-1538, 1541-1546), operă a sculptorului Gheorghe Covalschi, cel care a realizat și cele trei busturi amplasate în Parcul Trandafirilor de lângă Palatul de Justiție. Bustul dedicat domnitorului Petru Rareș este realizat din bronz și are 1,80 metri înălțime. El se află pe un soclu din travertin cu înălțimea de 1,73 metri, care la rândul său este așezat pe un postament în trepte.[1] O replică a acestui bust se găsește în interiorul clădirii Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava.

Bustul lui Petru Rareș a fost dezvelit în anul 1977 pe locul unde înainte fusese amplasată Statuia lui Ștefan cel Mare, lucrare realizată de sculptorul Vladimir Florea, înaltă de 4 metri, ridicată pe un soclu masiv, placat cu marmură și decorat cu stema Moldovei și cu două basoreliefuri turnate în bronz. Statuia, deși constituia un simbol al orașului Suceava, a fost mutată în curtea Colegiului Militar Liceal „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, din ordinul prim-secretarului PCR Emil Bodnăraș.[7]

Mai recent a fost construit un foișor din lemn, situat în centrul parcului, în spatele Muzeului de Științele Naturii. În acest loc își desfășoară activitatea o fanfară, în zilele de sărbătoare și la sfârșit de săptămână.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 120
  2. ^ Ion Drăgușanul - „Franz cavaler Des Loges” (Ed. Mușatinii, Suceava, 2006)
  3. ^ V.I. Adomnicăi - „Parcul central al Sucevei va purta numele fizicianului și biologului Ioan Nemeș, cetățean de onoare al municipiului”, în „Crai Nou”, 13 noiembrie 2009
  4. ^ G.F. - „Parcul din fața Prefecturii va primi numele profesorului sucevean Ioan Nemeș”, în „Obiectiv de Suceava”, 10 noiembrie 2009
  5. ^ „Suceava: Papa Ioan Paul al II-lea are statuie în centrul orașului”, în „Adevărul”, 13 mai 2009[nefuncțională]
  6. ^ Daniela Beale - „Ioan Paul al II-lea binecuvântează Suceava”, în „Crai Nou”, 18 mai 2009
  7. ^ Cosmin Romega - „Flutur vrea să aducă statuia lui Ștefan cel Mare, de la Câmpulung la Suceava”, în „Monitorul de Suceava”, 4 septembrie 2009

Vezi și[modificare | modificare sursă]