Sari la conținut

Hărbărie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Adormirea Maicii Domnului, monument istoric situat în Hărbărie

Hărbărie (sau Ițcanii Vechi) este un cartier al municipiului Suceava din județul Suceava, Bucovina, România și reprezintă o veche zonă cu case construite pe versantul nord-estic al dealului Zamca, către valea râului Suceava. Relieful cartierului este unul atipic, cu pante abrupte și mici platouri. Alunecările de teren constituie principala problemă în această zonă a orașului, în ciuda numeroaselor lucrări de consolidare a terenului.

Hărbăria Sucevei este străbătută pe lungime de Strada Cernăuți, arteră veche, ce face legătura între centrul orașului și cartierul suburban Ițcani. De asemenea, există o variantă rutieră numită „Serpentine”, care leagă direct cartierul Zamca de zonele joase ale orașului, din lunca Sucevei, și care este compusă din străzile Mihail Kogălniceanu, Mircea Șeptilici și Nicolae Labiș.

În Hărbărie se află Biserica Adormirea Maicii Domnului, lăcaș de cult ortodox ridicat în secolul al XVII-lea pe ruinele unei biserici mai vechi. În jurul acestui edificiu s-au dezvoltat Ițcanii Vechi, zonă cunoscută în prezent ca Hărbărie. Dincolo de râul Suceava se află Ițcanii Noi, cartier mai cunoscut sub denumirea simplă Ițcani.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hărbărie