Palatul de Finanțe din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul de Finanțe din Suceava

Palatul de Finanțe din Suceava este o clădire reprezentativă a municipiului Suceava, în care funcționează Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava. Clădirea este situată pe Strada Vasile Bumbac nr. 1, în centrul orașului.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Palatul de Finanțe este situat în spațiul format de străzile Ștefan cel Mare și Vasile Bumbac și Parcul Drapelelor. În imediata vecinătate se află Clădirea Sindicatelor, Complexul Moda și clădirea monument istoric ce găzduiește Muzeul Bucovinei, construită în perioada 1902-1903.[1]

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Edificiul se impune în peisajul zonei atât prin aspectul masiv, cât și prin înălțime. A fost construit la finalul anilor '90 ai secolului al XX-lea, fiind cel mai nou palat al Sucevei. Se diferențiază de clădirile monumentale vechi ale orașului, Palatul de Justiție (1885)[2] și Palatul Administrativ (1903-1904),[3] prin arhitectura modernă.

Corpul principal al clădirii are formă de triunghi dreptunghic și are 11 niveluri. În partea din față, de corpul principal este atașat un alt corp de înălțime mult mai redusă și de formă semicirculară, care reprezintă intrarea principală în palat. Această intrare a rămas în mare parte obturată de un bloc de locuințe situat la Strada Ștefan cel Mare, care era prevăzut inițial a fi demolat. În acest fel, intrarea în Palatul de Finanțe ar fi fost față în față cu intrarea în clădirea Muzeului Bucovinei.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 64
  2. ^ E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 67
  3. ^ E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 66

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Palatul de Finanțe din Suceava