Sari la conținut

Policlinica Centrală Areni din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Policlinica Centrală Areni din Suceava

Policlinica Centrală Areni (cunoscută și sub numele Cabinete medicale grupate Areni, în trecut Policlinica Județeană Suceava) este o unitate medicală din municipiul Suceava, înființată în anul 1962.[1]

Localizare[modificare | modificare sursă]

Clădirea policlinicii este localizată pe Strada Ștefan cel Mare nr. 78, la intersecția cu Strada Mihai Viteazu, în cartierul Areni, de la care împrumută numele. În fața policlinicii a fost amenajat Parcul Vladimir Florea, un spațiu verde cunoscut de localnici și sub denumirea de Parcul Policlinicii.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Policlinica Centrală Areni este formată dintr-un grup de cabinete medicale de diferite specialități clinice și paraclinice, fiind o unitate medicală multidisciplinară, capabilă să investigheze complet și complex pacienții. Policlinica oferă servicii de asistență medicală de specialitate, atât la cererea pacienților, cât și pe bază de bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.[1] Policlinica din Areni reprezintă cea mai importantă și cea mai mare unitate medicală de acest tip a orașului.

Monumente[modificare | modificare sursă]

În imediata vecinătate a clădirii policlinicii, în spațiul verde din dreapta intrării principale, există un monument de for public: Statuia „Bucuria vieții”, realizată de Vladimir Predescu [2] (sau Dimitrie Căilean, conform altor surse) [3] în piatră de calcar șlefuită. Statuia a fost dezvelită în anul 1977 și înfățișează o tânără femeie, redată pe trei sferturi, într-o mișcare de elansare, cu capul lăsat pe umărul stâng și ușor spre spate, cu brațele desfăcute în laturi, îndoite din cot, cu pieptul avântat. Opera are 0,90 metri înălțime, 0,92 metri lungime și 0,46 metri lățime,[3] fiind destul de greu vizibilă deoarece se află la nivelul solului.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Site-ul oficial al Policlinicii Centrale din Suceava - Prezentare Policlinica Suceava
  2. ^ „Monumente pe care nici măcar nu le mai privim”, în „Crai Nou”, 12 august 2009
  3. ^ a b E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 89

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]