Zamca

Zamca (sau Zamca I) este un cartier al municipiului Suceava, care se întinde în partea de nord a zonei centrale și a cartierului Mărășești, pe dealul Zamca. Zona este străbătută pe direcția nord-sud de Strada Mărășești, o importantă cale rutieră a Sucevei. Cartierul Zamca I este despărțit de Zamca II (sau Mărășești) de Bulevardul George Enescu.
Zamca include o parte din vechea zonă armenească a orașului. La limita nord-vestică a cartierului se află Mănăstirea Zamca, un complex medieval fortificat, ridicat între 1551-1606. În prezent, mănăstirea reprezintă cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armenească din orașul Suceava. În partea estică a cartierului, se găsește Biserica Sfântul Simion (cunoscută și sub numele Turnul Roșu, datorită clopotniței de culoare roșiatică), de asemenea lăcaș de cult armenesc, a cărui construcție datează din anul 1513. Între cele două edificii religioase se desfășoară Strada Zamca, unde este localizat cimitirul armenesc al orașului. În anul 1902, în cimitir a fost construită Capela Pruncul, de către trei membri ai familiei nobiliare Pruncul.
Zona de blocuri a cartierului Zamca este localizată în partea vestică și sud-vestică, în perimetrul format de străzile Mărășești, Zamca, Narciselor și Bulevardul George Enescu. Ansamblul de blocuri de locuințe de aici a fost construit în perioada regimului comunist.
Vezi și[modificare | modificare sursă]