Nicolas Cage

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicolas Cage
Nicholas Cage - KirkWeaver.jpg
Nume la naștere Nicolas Kim Coppola
Născut(ă) 7 ianuarie 1964 (1964-01-07) (51 de ani)
Long Beach, California, SUA
Alte nume Nikky Cage
Căsătorit(ă) cu Patricia Arquette (1995-2001)
Lisa Marie Presley (2002)
Alice Kim (2005-prezent)
Premii Oscar
Cel mai bun actor
1996 Leaving Las Vegas
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor - Dramă
1996 Leaving Las Vegas
Semnătură
CageAutograph.jpg

Nicolas Cage (n. 7 ianuarie 1964, Long Beach, California, SUA) este pseudonimul lui Nicolas Kim Coppola, un actor american, laureat al Premiului Academiei Americane de Film în 1996 pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul său din filmul Leaving Las Vegas. Și-a început cariera în televiziune în anul 1981.

În total a jucat în peste 60 de filme inclusiv Face/Off(1997), Ghost Rider(2007) și Knowing(2009). A fost căsătorit de 3 ori cu: Patricia Arquette, Lisa Marie Presley și Alice Kim Cage cu care este încă căsătorit.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Nicolas Cage s-a născut în Long Beach, California. Tatăl său, August Coppola, a fost profesor de literatură iar mama sa, Joy Vogelsang, este dansatoare și Coregrafie; ei au divorțat în 1976. Mama sa era de origine germană iar tatăl său de origine italiană. Cage este nepotul regizorului Francis Ford Coppola și este văr cu regizorii Roman Coppola și Sofia Coppola. Are doi frați, unul dintre ei fiind regizorul Christopher Coppola și celălalt Marc „The Cope“ Coppola, o personalitate radio în New York.

A urmat studiile la liceul din Berverly Hills urmând să meargă la Școala de Teatru, Film și Televiziune de la UCLA.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Pentru a evita orice formă de nepotism fiind nepotul lui Francis Ford Coppola, a decis să-și schimbe numele din Nicolas Coppola în Nicolas Cage. A colaborat cu unchiul sau în filmele „Rumble Fish“ și „Peggy Sue Got Married“.

În 1987 a jucat în comedia romantică numită „Moonstruck“ împreună cu Cher; filmul Wild at Heart regizat de David Lynch în 1990; a avut un rol principal în 1999 în filmul Bringing Out the Dead regizat de Martin Scorsese și ca să nu uităm de rolul lui foarte bine jucat în filmul Matchstick Men în 2003.

A fost nominalizat de 2 ori pentru un Oscar, câștigând odată în rolul unui alcoolic sinucigaș în Leaving Las Vegas. În ciuda acestor succese, marea majoritate a filmelor de la începutul carierei nu au avut cele mai bune încasări, spre exemplu filmul 8mm care nu a vândut cele mai multe bilete dar este acum considerat un film foarte bun. Pentru rolul din filmul Captains Corelli's Mandolin a învățat să cânte la mandolină. Filmele Lord of War și The Weather Man care au apărut în 2005 și în care Nicolas Cage a avut rolul principal nu au avut vânzări foarte bune în ciuda criticilor pozitive pe care Cage le-a primit pentru aceste filme.

În decembrie 2006, Cage a anunțat la festivalul internațional de film din Bahamas ca plănuiește să reducă din activitatea sa în filme și să încerce să urmărească alte interese în viața lui: „Am făcut foarte multe filme deja și simt că ar trebui să explorez și alte oportunități fie ele o pasiune către scris sau alte pasiuni pe care le voi găsi pe parcurs.“

În 2008 Cage a jucat rolul unui asasin plătit care se răzgândește în mijlocul unei misiuni în filmul Bangkok Dangerous.

În 2009 îl putem găsi pe Cage în filmul științifico-fantastic Knowing. În acest film el joacă rolul unui profesor care studiază conținutul unei capsule care a fost îngropată timp de 50 de ani. Pe o bucată de hârtie care pare să conțină numere aleatorii descoperă secvențe care arată locul, data și numărul de morți în toate catastrofele din ultimii 50 de ani. Totodată descoperă că sunt trei care nu au avut loc și ultima însemnând sfârșitul lumii. Tot în 2009, Nicolas joacă în filmul Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans unde are rolul unui polițist corupt care este încurcat în jocuri de noroc, trafic de droguri și probleme cu alcoolul. În acest film Cage se reîntâlnește cu Eva Mendes cu care a mai jucat în Ghost Rider.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Anul Titlul filmului Rolul jucat Note
1980 Brubaker Extra Nerecunoscut
1981 Best Of Times Nicholas
1982 Fast Times at Ridgemont High Brad's Bud
1983 The Outsiders cameo in rumble scene Nerecunoscut
Valley Girl Randy
Rumble Fish Smokey
1984 Racing with the Moon Nicky și Bud
The Cotton Club Vincent Dwyer
Birdy Sergeant Al Columbato
1986 The Boy in Blue Ned Hanlan
Peggy Sue Got Married Charlie Bodell
1987 Raising Arizona H.I. McDunnough
Moonstruck Ronny Cammareri Nominalizat la Globul de Aur
1988 Never on Tuesday Man in Red Sports Car
1989 Vampire's Kiss Peter Leow Premiul pentru cel mai bun actor – Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Nominalizat – Independent Spirit Award

1990 Tempo di uccidere Enrico Silvestri
Fire Birds Jake Preston
Wild at Heart Sailor
Zandalee Johnny
1992 Honeymoon in Vegas Jack Singer
1993 Amos & Andrew Amos Odell
Deadfall Eddie
1994 A Century of Cinema Rol personal
Red Rock West Michael Williams
Guarding Tess Doug Chesnic
It Could Happen To you Charlie Lang
Trapped in Paradise Bill Firpo
2010/2013 Season of the witch
The Sorcerer's Apprentice
Frozen Ground
Ghost Rider

Legături externe[modificare | modificare sursă]