James Cagney

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
James Cagney în filmul "Yankee Doodle Dandy" (1942)

James Francis Cagney, Jr. (n. 17 iulie 1899 - d. 30 martie 1986) a fost un actor de film american. Deși a fost apreciat pentru gama sa largă de roluri, Cagney rămâne cel mai cunoscut pentru rolurile sale de "dur". În 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe locul 8 în topul celor mai mari staruri ale tuturor timpurilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După câțiva ani în vodevil, Cagney a continuat ca dansator și comediant până a primit primul său rol major într-un film în 1925. A continuat cu roluri apreciate de către critici iar în 1929 va primi primul rol principal în producția Penny Arcade. Ulterior, a semnat cu Warner Bros. pentru un salariu de 500$ pe săptămână pe o perioadă de trei săptămâni. În cele din urmă contractul său cu Warners s-a extins la o perioadă de șapte ani.

Al șaptelea film al lui Cagney, The Public Enemy a devenit unul dintre cele mai influente filme cu gangsteri ale perioadei. Filmul l-a făcut pe Cagney unul dintre marile vedete de la Hollywood. În 1938 a primit prima nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din Angels with Dirty Faces urmând ca în 1942 chiar să-și adjudece statueta pentru rolul George M. Cohan în Yankee Doodle Dandy. O a treia nominalizare o va primi în 1955 pentru Love Me or Leave Me. În 1961, Cagney s-a retras pentru 20 de ani la o fermă iar în 1981 a revenit cu un rol în filmul Ragtime după ce tocmai se recuperase în urma unui infarct.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de James Cagney