Jon Voight

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jon Voight
Jon Voight

Jon Voight (n. 29 decembrie 1938, Yonkers, New York ) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1979.

Jon Voight s-a născut într-o familie catolică cu rădăcini germane și slovace. Bunica sa din partea mamei provenea din localitatea germană Büren din Vestfalia, iar bunicul din partea tatălui, George Voytka - din Košice, Slovacia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Carieră[modificare | modificare sursă]

După terminarea școlii din cadrul The Catholic University of America în Washington D.C., Voight s-a mutat la New York unde a urmat cariera de actor. La începutul anilor '60 Voight și-a făcut apariția în televiziune, jucând în câteva episoade din Gunsmoke între 1962 și 1966, deasemenea mici apariții în Naked City, The Defenders, amândouă în 1963, și Twelve O'Clock High, în 1966.

Cariera sa în teatru s-a încheiat în ianuarie 1965 când a jucat un rol în piesa de teatru a lui Phillip Kaufman, Fearless Frank. Deasemenea, Voight a avut un rol secundar în western-ul din 1967, Hour of the Gun, a regizorului John Sturges. În 1968 Voight a primit un rol în filmul lui Paul Williams, Out of It.

Midnight Cowboy și largă recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Filmul care l-a propulsat în cariera a fost Midnight Cowboy din 1969, film care a câștigat premiul Best Picture al Academy Award. În 1970 Voight a apărut în adaptarea de către Mike Nichols a filmului Catch-22 și în filmul The Revolutionary.

În 1972 a apărut în filmul Eliberarea regizat de John Boorman. În acest film a ajucat alături de Burt Reynolds, aceștia având parte de o audiență enormă. În 1973 a jucat un rol de luptător de box în filmul The All American Boy, apoi în 1974 în Conrack, regizat de Martin Ritt. În același an a apărut și în The Odessa File iar în anul 1976 a jucat în filmul End of the Game.

Era Post-Vietnam[modificare | modificare sursă]

În 1978 Voight a interpretat un veteran paraplegic din Vietnam în filmul Coming Home, rol pentru care a câștigat premiul The Best Actor la Cannes Film Festival.

În 1979 Voight și-a pus iar mănușile de box pentru a juca în filmul The Champ, film care a avut succes internațional și mai puțin succes între americani. În 1982 a jucat rolul unui escroc plin de datorii față de mafia new york-eză, în filmul Lookin' to Get Out; în 1983 a co-regizat si jucat în filmul Table for Five.

În 1985 a jucat alaturi de Eric Roberts în filmul Runaway Train, rol pentru care a fost nominalizat de către Academy Award pentru The Best Actor și a câștigat premiul Globul De Aur pentru Cel Mai Bun Actor. În I986 a jucat în filmul Desert Bloom.

Filme de televiziune[modificare | modificare sursă]

În 1991 și-a făcut prima intrare în filmele de televiziune cu rolul din filmul Chernobyl: The Final Warning urmat de The Last of his Tribe, în 1992. Tot în 1992 a jucat în The Rainbow Warrior pentru ABC iar în 1993 în mini seriile Return to Lonesome Dove.

În 1995 Voight a jucat un rol în filmul Heat, regizat de Michael Mann, și a apărut în filmele de televiziune Convict Cowboy și The Tin Soldier, deasemenea regizând pe ultimul din ele.

Următoarea apariție a lui Voight a fost în anul 1996 în Misiune: Imposibilă, regizat de Brian DePalma. Anul 1997 a fost plin pentru Voight, acesta apărând în șase filme, începând cu Rosewood. Apoi, Voight a apărut în Anaconda și U Turn. Voight a avut un rol secundar în The Rainmaker, regizat de Francis Ford Coppola. Ultimul său film din 1997 a fost Boys Will Be Boys, o comedie de Dom DeLuise.

Anul urmator, Voight a avut rolul principal în filmul de televiziune The Fixer, în care l-a interpretat pe Jack Killoran, un avocat care a încălcat legile eticii pentru a-i ajuta pe clienții săi bogați. Deasemenea a avut un rol important în filmul lui Tony Scott din 1997, Enemy of the State.

În 1998 Voight a jucat în The General, film care spune povestea reală a unui lider a unei găști de hoți, Martin Cahill.

Voight a aprut in 1999 in filmul Varsity Bluescu rolul unui antrenor de fotbal, film care a atras audienta din partea tinerilor.

Voight l-a interpretat pe Noah în 1999 în filmul Noah's Ark și a apărut în Second String, deasemenea pentru TV. A jucat alături de Cheryl Ladd în filmul A Dog of Flanders, o readaptare a unui film binecunoscut în Belgia.

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

Voight a interpretat rolul președintelui Franklin D. Roosevelt în 2001 în filmul de război, Pearl Harbor. În același an a apărut ca Lord Croft, tatăl Larei Croft din filmul Lara Croft: Tomb Raider, ce a avut-o pe Angelina Jolie în rol principal. Tot în același an a jucat în Zoolander, regizat de Ben Stiller.

Tot în 2001, Voight s-a alăturat lui Leelee Sobieski, Hank Azaria și David Schwimmer în filmul făcut pentru televiziune Uprising, rol pentru care a primit o nominalizare Emmy pentru "Cel mai bun Actor în rol secundar".

Regizorul Michael Mann l-a ales pe Voight pentru un rol mic dar crucial în 2001 în filmul Ali, rol pentru care a primit premiul pentru "Cel mai bun Actor în rol secundar" de la Academy Award.

Tot în 2001, a apărut în mini seriile TV Jack and the Beanstalk: The Real Story alături de Vanessa Redgrave, Matthew Modine, Richard Attenborough și Mia Sara.

În mini seriile CBS, Pope John Paul II, lansate în decembrie 2005, Voight, care a fost crescut ca un Catolic, a interpretat rolul principal, câștigând o nominalizare la Emmy nomination.

În 2003, a jucat rolul lui Mr. Sir în Holes. În 2004, Voight s-a alăturat lui Nicolas Cage, în National Treasure ca Patrick Gates, tatăl caracterului interpretat de Cage. În 2006, a jucat în Glory Road. În 2007, a jucat rolul de Secretat de Stat al Apărării U.S ca John Keller în Transformers. Tot în 2007, Voight a rejucat rolul său ca Patrick Gates în National Treasure: Book of Secrets.

În 2008, Voight l-a interpretat pe Jonas Hodges, răufăcătorul, în cele șapte sezoane de televiziune a dramei "24". Va apărea în "24" și în 2009.

Familie, viață personală[modificare | modificare sursă]

La 12 decembrie 1971 Voight s-a căsătorit cu actrița și fotomodelul american Marcheline Bertrand cu care a avut doi copii, James Haven Voight (n. 1973) și Angelina Jolie (n. 1975).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jon Voight