Casey Affleck

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casey Affleck
Date personale
Nume la naștereCaleb Casey McGuire Affleck-Boldt Modificați la Wikidata
Născut (48 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Falmouth⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
PărințiTimothy Byers Affleck[*][[Timothy Byers Affleck |​]][7]
Christine Anne Boldt[*][[Christine Anne Boldt (1940s -)|​]][7] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBen Affleck Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSummer Phoenix[*][[Summer Phoenix (actriță americană)|​]] ()[8] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
CopiiAtticus Affleck[*][[Atticus Affleck (actor american)|​]]
Indiana Affleck[*][[Indiana Affleck (actor american)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieproducător de film
scenarist
actor de film
actor de teatru[*]
actor de televiziune[*]
actor
regizor de film
actor de voce[*]
monteur[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9][10] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Columbia[1]
Universitatea George Washington
Cambridge Rindge and Latin School[*][[Cambridge Rindge and Latin School (high school in Massachusetts, United States)|​]]
Premii Oscar
Cel mai bun actor (2017) pentru Manchester by the Sea[*][2] Modificați la Wikidata
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor - dramă (2017) pentru Manchester by the Sea[*] Modificați la Wikidata
Premii BAFTA
Cel mai bun actor în rol principal Modificați la Wikidata
Prezență online

Caleb Casey McGuire Affleck-Boldt[11] (n. , Falmouth⁠(d), Massachusetts, SUA) este un actor și regizor american. El și-a început cariera ca actor-copil, apărând în filmul de televiziune produs de PBS Lemon Sky⁠(d) (1988) și în miniseria ABC The Kennedys of Massachusetts⁠(d) (1990). Mai târziu, el a apărut în trei filme de Gus Van Sant  – To Die For⁠(d) (1995), Good Will Hunting (1997) și Gerry⁠(d) (2002) – precum și în trilogia lui Steven Soderbergh formată din filmele Ocean's Eleven (2001), Unsprezece plus una⁠(d) (2004) și Ocean's Thirteen - Acum sunt 13⁠(d) (2007). Primul său rol principal a fost în comedia-dramă de Steve Buscemi Lonesome Jim⁠(d) (2006).

În 2010, el a regizat mockumentarul I'm Still Here⁠(d), în care a jucat cumnatul său, Joaquin Phoenix, și a jucat rolul unui criminal în serie în The Killer Inside Me⁠(d). Apoi, a apărut în rolul unui proscris în Ain't Them Bodies Saints⁠(d) și cel al unui veteran al Războiului din Irak, în Out of the Furnace (2013).

În 2016, Affleck a apărut în thrillerul Triple 9⁠(d), în drama The Finest Hours⁠(d), și în drama Manchester by the Sea⁠(d). Pentru rolul jucat în acest din urmă film, al unui om îndurerat de dispariția familiei sale, a câștigat mai multe premii, prin care se pot enumera: Globul de Aur, BAFTA și Oscarul pentru cel mai bun actor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anul 2007[modificare | modificare sursă]

Affleck a avut un an foarte bun în 2007. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun Actor pentru interpretarea sa din drama Western Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford⁠(d) și a primit mai multe aprecieri pentru rolul său ca detectiv particular măcinat de conflicte interne în drama polițistă Gone Baby Gone⁠(d), regizată de fratele său, Ben Affleck.

Anul 2016[modificare | modificare sursă]

Affleck a jucat în trei filme în 2016, dintre care primele două nu au recuperat banii investiți.[12][13] În thriller-ul Triple 9, regizat de John Hillcoat, Affleck interpretează un detectiv incoruptibil. Criticul de film Mick LaSalle de la San Francisco Chronicle scria despre rolul interpretat de Affleck că personajul din film „atrage atenția noastră. Mă întreb dacă a existat vreodată vreun actor de film care [în rolul său] părea totodată extrem de concentrat, dar și extrem de neatent. Gândește mai mult decât spune, și noi ascultăm, încercând să ghicim ceea fusese lăsat nespus." "[14] Justin Chang de la Variety îl descrie ca „unul dintre cei mai persuasivi actori ai generației sale”.[15]

În filmul dramatic al studiourilor Disney, The Finest Hours, Affleck interpretează rolul unui inginer taciturn aflat pe un vas care se scufundă. Criticul de film David Sims de la The Atlantic scria că Affleck „dă un fel de performanță măsurată, gândită, pe care o are atât de eminamente capabilă, chiar dacă filmul nu este suficient de complex pentru a se ridica la nivelul său ... Actorul animă un personaj introvertit printr-o muncă subtilă de natură mentală ori de câte ori se află pe ecran.”[16] Criticul Sheri Linden de la "Reporterul de la Hollywood" a remarcat că "[Affleck] reușește să-și transforme omul de putine cuvinte în cea mai convingătoare figură a filmului.”[17]

Affleck în octombrie 2016

În ultimul său rol din 2016, în filmul Manchester by the Sea, o dramă despre suferința omului singuratic, Casey Affleck interpretează personajul Lee Chandler, un alcolic singuratic, care trece prin varii stări existențiale. Unul dintre producătorii filmului, Matt Damon, intenționa inițial să joace în film. Când conflictele de programare au făcut acest lucru imposibil, Damon a acceptat să renunțe la rol cu condiția de a fi înlocuit cu Affleck.[18] Regizorul filmului, Kenneth Lonergan, a acceptat rapid soluția,[19] remarcând că Affleck [Casey] fusese „persoana cea mai logică pentru rol”.[20] Pe de altă parte Affleck avea relații foarte bune cu ambii și fusese implicat în scenariul filmului, având comentarii și sugestii semnificative în fazele inițiale ale scenariului.

Filmul a avut succes, atât critic cât și financiar, [21] iar performanța lui Affleck a primit numeroase aprecieri critice. Astfel, criticul de film A.O. Scott al The New York Times a descris rolul interpretat de Affleck ca fiind „una dintre cele mai puternic controlate performanțe filmice în memoria recenta. [Affleck] transmite atât avalanșa interioară de stări și sentimente a [personaj]lui Lee, precum și amorțeala sa dezorganizată, care îi împiedică exteriorizarea [a tot ceea ce simte].[22] Criticul Kenneth Turan de la Los Angeles Times a lăudat "performanța sa feroce de liniștită, [precum și] dorința sa de a se afunda în [abisurile] acestui personaj într-o măsură aproape înspăimântătoare".[23]

Ann Hornaday de la The Washington Post scria că filmul „este ancorat într-o performanță centrală, a lui Casey Affleck, [o performanță] de amplitudinea unei liniști vulcanice, într-un rol extraordinar pe care el l-a meritat demult”.[24] Criticul David Fear de la Rolling Stone afirmase, „[Affleck] dăduse [și până acum] impresii puternice [în rolurile interpretate], dar modul în care Affleck ne arată treptat-treptat durerea profundă, până în măduva oaselor, precum și daunele emoționale ne fac să credem că unul dintre cei mai buni actori ai acestei generații a fost pur și simplu așteptat demult să apară”.[25]

Deloc întâmplător, pentru acest rol, lui Affleck i s-au conferit numeroase premii pentru cel mai bun actor, cinci detașându-se dintre toate, și anume, National Board of Review, Critics' Choice, Golden Globe, BAFTA și Academy Award.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ LinkedIn, accesat în  
  2. ^ Academy Awards Database, accesat în  
  3. ^ a b „Casey Affleck”, Casey Affleck (în engleză), Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Casey Affleck, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ a b Casey Affleck, Discogs, accesat în  
  6. ^ a b Casey Affleck, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  7. ^ a b Genealogics 
  8. ^ http://www.nickiswift.com/11821/shady-sides-casey-ben-affleck/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/135076195  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  11. ^ Jr, Henry Louis Gates (). Finding Your Roots, Season 2: The Official Companion to the PBS Series (în engleză). UNC Press Books. ISBN 978-1-4696-2619-2. 
  12. ^ Mendelson, Scott (). „Box Office: Bombs Away As 'Gods Of Egypt,' 'Triple 9,' And 'Eddie The Eagle' Perish On Oscar Weekend”. Forbes. Accesat în . 
  13. ^ Rainey, James (). „Disney Expects $75 Million Loss on 'The Finest Hours'. Variety (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ 'Triple 9' does justice to evil”. San Francisco Chronicle. Accesat în . 
  15. ^ Chang, Justin (). „Film Review: 'Triple 9'. Variety (în engleză). Accesat în . 
  16. ^ Sims, David. 'The Finest Hours' Is as Dependable as Disaster Movies Come”. The Atlantic (în engleză). Accesat în . 
  17. ^ 'The Finest Hours': Film Review”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  18. ^ „Matt Damon would only have passed Manchester By The Sea role to Casey Affleck – Independent.ie”. The Irish Independent. Accesat în . 
  19. ^ HeyUGuys (), Kenneth Lonergan Exclusive Interview – Manchester by the Sea, accesat în  
  20. ^ 'Manchester by the Sea': Kenneth Lonergan on the Film's Origin, Working With Casey Affleck”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  21. ^ „La La Land – Box Office 2016: 'La La Land,' 'Manchester by the Sea' Top Highest-Grossing Art House Films”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  22. ^ Scott, A. O. (). „Review: 'Manchester by the Sea' and the Tides of Grief”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  23. ^ Turan, Kenneth. „Casey Affleck's searing performance cuts deep in Kenneth Lonergan's 'Manchester by the Sea'. Los Angeles Times. Accesat în . 
  24. ^ Hornaday, Ann (). „Casey Affleck delivers a breakout performance in 'Manchester by the Sea'. The Washington Post (în engleză). ISSN 0190-8286. Accesat în . 
  25. ^ „How 'Manchester by the Sea' Became a Sundance 2016 Hit”. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]