Sari la conținut

Muzeul Național din Cracovia

50°03′36″N 19°55′26″E (Muzeul Național din Cracovia) / 50.06000°N 19.92389°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Național din Cracovia
Înființat[1]  Modificați la Wikidata
LocațiaCracovia
DirectorZofia Gołubiew
Prezență online
Muzeul Național din Cracovia
Sala Główna

Muzeul Național din Cracovia (în poloneză Muzeum Narodowe w Krakowie), Polonia, este o instituție de cultură înființată în 1879, unul dintre cele mai mari muzee din Polonia. Muzeul are 21 de departamente divizate după perioadele de artă, 11 galerii de artă, 2 biblioteci și 12 ateliere de conservare. Muzeul are aproximativ 780.000 de obiecte de artă de la arheologia clasică până la artele moderne, cu accent pe pictura poloneză. [2][3]

Muzeul Național din Cracovia a fost găzduit pentru prima dată la etajul superior al clădirii Sukiennice, construită în stil renascentist situată în Piața principală din Orașul vechi, acum găzduiește una cele mai populare dintre diviziile sale din oraș.

Noua clădire principală se găsește pe str. 3 Maja, construcția sa a fost începută în 1934, dar a fost întreruptă de al Doilea Război Mondial. Acesta a fost pe deplin terminat doar în 1992, după prăbușirea imperiului sovietic [2]

Colecțiile - compuse din mai multe sute de mii de produse în total - sunt ținute în mare parte în clădirea principală, unde se află birourile administrative, dar și în nouă dintre diviziile sale în jurul orașului. [2]

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial de colecția a fost jefuită de invadatorii fasciști germani. [4] După război, guvernul polonez a primit multe din lucrările confiscate de germani. Încă mai mult de 1.000 de artefacte lipsesc, inclusiv lupta dintre Carnaval și Lent de Pieter Bruegel cel Bătrân (donat Muzeului în 1937 de către Stanisław Ursyn-Rusiecki) și altele, de neprețuit. [4][5]

Extaz, de Władysław Podkowiński,1894

Clădirea principală are Galeria superioară recent renovată al Artei Poloneze din sec. al XX-lea, una dintre cele mai mari galerii de pictură și sculptură din secolul al IX-lea în Polonia, cu opere de artă ale faimosului Jacek Malczewski, Leon Wyczółkowski, Włodzimierz Tetmajer1; o vastă colecție de lucrări de Stanisław Wyspiański, și, de asemenea, lucrări de artiști ale perioadelor interbelice și postbelice: cubiști expresioniștii, avant-gardiști polonezi din anii 1930, precum și reprezentanți ai Noii Direcții din 1960[2].

Exponate militare

Clădirea principală are o colecție mare de obiecte militare de la secolul al XII-lea până la secolul al XX-lea, inclusiv armură poloneză din secolele XVI-XVII, săbii poloneze, arme de foc și șei, uniforme militare din secolele XVIII-XX, decorații militare, medalii și distincții. Exponatele muzeului mai cuprind, de asemenea, o colecție de arme din Europa de Est și de Vest.

Arte decorative

Artele decorative sunt expuse în Galeria Arte Decorative și Meserii, conținând artefacte cu aur, argint și pietre prețioase din secolele XII-XVIII, cupru, cositor și obiecte de fier, cum ar fi boluri și cufere din fier forjat, mobilier vechi, instrumente muzicale, ceasuri, ceramică și sticlă, sticlă în special vitralii din bisericile din Cracovia. Muzeul are una dintre cele mai mari colecții din Polonia de covoare vechi poloneze și orientale, precum și o colecție de costume din secolul al XVI-lea până în secolului al XX-lea.

Clădirile muzeului

[modificare | modificare sursă]
Muzeul Czartoryski
Dama cu hermină


Se pot cumpăra postere din magazinul de suveniruri de la intrare.

Program de funcționare: zilnic exceptând luni.

  • marți, joi 10am-4pm
  • miercuri, vineri, sâmbătă: 10am-7pm
  • duminică: 10am-3pm
  1. ^ ROR release v1.19[*][[ROR release v1.19 (Research Organization Registry data dump from 2023-02-16)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d „Muzeum Narodowe w Krakowie”. Culture.pl Instytucje kultury (în English). Adam Mickiewicz Institute. Accesat în . 
  3. ^ „Zbiory (Collections)”. O muzeum (About the Museum) (în Polish). Muzeum Narodowe w Krakowie. . Accesat în . 
  4. ^ a b Monika Kuhnke. Przyczynek do historii wojennych grabieży dzieł sztuki w Polsce. Druga wojna światowa (Introduction to the history of looting in Europe. World War II) (în Polish). Zabytki.pl. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Maria Romanowska-Zadrożna, Tadeusz Zadrożny (). Wartime losses - Foreign painting (în English). Ministry of Culture, Art and National Heritage of Poland. p. 115.