Dama cu hermină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dama cu hermină
Descriere generală
ArtistLeonardo da Vinci
Datare1483-1490
Materialeulei pe panou de lemn
Genportret[1][2]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni54 × 39 cm
AmplasareMuzeul Czartoryski, Cracovia
Colecție Munich Central Collecting Point[*][[Munich Central Collecting Point (depot used by the Monuments, Fine Arts, and Archives program after the end of the Second World War to process, photograph and redistribute artwork and cultural artefacts that had been confiscated by the Nazis and hidden throughout Germany and Austria)|​]][2]
Muzeul Czartoryski[3]
Muzeul Național din Cracovia[1]  Modificați la Wikidata
Curent artisticRenașterea Timpurie[*][4]  Modificați la Wikidata

Dama cu hermină este o pictură realizată de Leonardo da Vinci probabil între anii 1483 și 1490, aflată la Muzeul Czartoryski[5] din Cracovia, Polonia. Subiectul portretului este Cecilia Gallerani, și pictat în perioada cind ea a fost amanta lui Ludovico Sforza, Duce de Milano, Leonardo fiind în slujba ducelui. Pictura este una din cele patru portrete de femei pictate de Leonardo, celelalte fiind Mona Lisa, Ginevra de' Benci si La belle ferronnière (frumoasa fierăriță). Acesta este în prezent în curs de afișat la Wawel Royal Castle iar domiciliul picturii e Muzeul Czartoryski, Cracovia, Polonia.

Leonardo a pictat acest portret în timp ce lucra la Milano pentru Lodovico Sforza, unul dintre cei mai bogați și puternici principi ai Renașterii din Italia[6].

Subiectul și simbolism[modificare | modificare sursă]

Portretul e numit „Dama cu hermină” și a fost pictat în ulei pe panoul de lemn. Tehnica de vopsea pe bază ulei a fost relativ nouă în Italia în acea perioadă. Protagonista a fost identificată cu certitudine rezonabilă ca fiind Cecilia Gallerani, amanta angajatorului lui Leonardo, Ludovico Sforza.

Cecilia Gallerani a fost o membră a unei familii mari, care nu era nici bogată, nici nobilă. Tatal ei a servit pentru un timp la curtea ducelui. La momentul pictării portretului, ea avea aproximativ 16 ani. A fost logodită, la vârsta de aproximativ 10 ani cu un tânăr nobil din casa lui Visconti, dar căsătoria a fost anulată. Cecilia a devenit amanta ducelui și i-a născut un fiu, dar ducele a ales să se căsătorească cu o femeie dintr-o familie nobilă, Beatrice d'Este.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://zbiory.mnk.pl/en/search-result/advance/catalog/157417, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://www.dhm.de/datenbank/ccp/mu.php?no=146/9, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.dhm.de/datenbank/ccp/mu.php?no=146/9, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Make Lists, Not War, accesat în iunie 2020 
  5. ^ en „Leonardo da Vinci - Dama cu hermină. Accesat în . 
  6. ^ en Peter Y. Chou (). „Leonardo da Vinci - Dama cu hermină. Accesat în . [nefuncțională]

Vezi și[modificare | modificare sursă]