Calea Regală din Cracovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Harta Oraşului vechi cu Calea Regală marcată

Calea Regală din Cracovia sau Drumul Regal (în polonă Droga Królewska), Polonia începe la capătul de nord al orașului vechi medieval și continuă spre sud de centrul orașului spre Dealul Wawel, unde se află vechea reședință regală, Castelul Wawel.

Drumul Regal trece prin unele dintre cele mai importante repere istorice ale capitalei regale a Poloniei, oferind un fundal adecvat pentru procesiuni și parade de încoronare, recepții ale regilor și prinților, diplomaților străini și oaspeților distinși care călătoreau din țări îndepărtate spre destinația lor, la Castelul Wawel.

Drumul Regal începe dincolo de flancul nordic al zidurilor orașului vechi, în suburbia medievală Kleparz, acum un cartier central din Cracovia. El începe de la Biserica Sf. Florian (Kościół św. Floriana), care conține moaștele Sfântului Florian - Sfântul patron al Poloniei - salvate în mod miraculos de mai multe ori în secolele XII, XVI și VII [2] Biserica Sf. Florian fiind, de asemenea, punctul de plecare pentru procesiuni funerare regale, spre Catedrala Wawel.

Drumul Regal traversează Piața Matejko, trece pe la Academia de Arte Frumoase Jan Matejko (Akademia Sztuk Pięknych), pe partea dreaptă și traversează strada Basztowa - la Turnul de pază (Barbakan). Turnul de pază construit în 1499 în stil gotic, este unul din doar trei astfel de avanposturi fortificate care mai există în Europa și, de asemenea, este cel mai bine conservat. Drumul trece vechile prin Poarta Florian sub un turn de apărare. Aceasta este intrarea veche în oraș și doar această poartă din cele opt porți ale orașului construite în Evul Mediu, nu au fost demolate în timpul modernizării din secolul al XIX-lea în Cracovia. În interiorul Orașului Vechi (Stare Miasto), drumul continuă de-a lungul străzii Floriańska și intră în Piața principală (Rynek Glowny), cea mai mare piață medievală din Europa. Pe partea stângă, în colțul de nord-est este Bazilica Sf. Maria, care are cel mai vechi și mai mare iconostas gotic din lume.

În centrul Pieței, înconjurat de case dispuse în șir (kamienice) și reședințe nobiliare, se află Sukiennice, (Hala postăvarilor) construit în stil renascentist, flancat de Turnul Primăriei (Wieża Ratuszowa).


Tur foto[modificare | modificare sursă]

Calea Regală de la Kleparz spre strada Floriańska (de la stânga spre dreapta)
Biserica Sf. Florian
Turnul de pază
Poarta Florian
Strada Florianska
Strada Floriańska
Calea Regală (în continuare), din Piața Centrală spre strada Grodzka (de la stânga la dreapta)
Bazilica Sf. Maria
Piaţa Centrală
Piața Centrală
(2005 în timpul celebrării Papei Ioan Paul al II-lea)
Biserica Sf. Adalbert
Piaţa Tuturor Sfinţilor
Franciscani, în
Piața Tuturor Sfinților
Palatul Wielopolski
Palatul
Wielopolski
Calea Regală, de-a lungul străzii Grodzka spre Wawel (de la stânga la dreapta)
Biserica Sfinților Petru și Pavel din Cracovia
Biserica Sf. Andrei
Castelul Wawel
Catedrala Wawel

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]