Muzeul Polonez de Aviație

50°04′39″N 19°59′32″E (Muzeul Polonez de Aviație) / 50.07750°N 19.99222°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muzeul Polonez de Aviație
Înființat  Modificați la Wikidata
LocațiaCracovia
TipulMuzeu de istoria aviației
DirectorTomasz Kosecki
Prezență online
Muzeul de Aviație din Cracovia
Albatros B.II
WSK-Mielec M-15 (Belphegor)
TS-11 Iskra
WSK TS-9 Junak 3
BŻ-1 GIL (SP-GIL)

Muzeul Polonez de Aviație din Cracovia (în poloneză Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie), Polonia, este un muzeu de istoria aviației. Muzeul de aviație este localizat pe fostul aeroport Cracovia-Rakowice-Czyżyny, scos din uz. Muzeul are peste 150 de avioane expuse și aproape 200 de motoare de avion, având și câteva exemplare rarități.

Muzeul s-a deschis în anul 1964, după ce s-a închis aerodromul în anul 1963. A fost clasat pe locul opt in topul celor mai bune muzee de aviație de către CNN.[1]

În prima jumătate de secol a existenței sale, muzeul a folosit patru hangare ale fostului aeroport pentru a-și prezenta exponatele. Aceste clădiri nu au fost proiectate inițial în acest scop și au întâmpinat probleme, în special încălzirea insuficientă pe timp de iarnă. Situația s-a îmbunătățit atunci când a fost deschisă o nouă clădire principală a muzeului în 18 septembrie 2010.[2]

Colecția[modificare | modificare sursă]

Colecția cuprinde peste 200 de aeronave din 2005. Câteva dintre aeronavele afișate sunt unice pe scară mondială, printre care planoare și circa 100 de motoare de aeronave. Unele dintre exponate sunt doar în stadiile lor inițiale. Muzeul găzduiește o bibliotecă mare și o arhivă de fotografii.

Muzeul are 22 de avioane extrem de rare care până în 1941 au fost expuse la Muzeul German de Aviație "Deutsche Luftfahrtsammlung" din Berlin. Aceste avioane au fost evacuate în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a le salva de bombardamente. Muzeul german de tehnologie din Berlin le consideră proprietatea lor. [3] .

Muzeul are foarte puține avioane poloneze din anii 1918-1939, deoarece acestea au fost aproape toate distruse în timpul ocupației germane naziste din Polonia, inclusiv a celor expuse în muzeele de aviație dinaintea războiului. Singurele două exemple ale aeronavelor militare pre-război din colecție: un PZL P.11 (singurul exemplu care a supraviețuit în lume) și un PWS-26, au supraviețuit numai pentru că au fost expuse ca trofee de război de către germani, din colecția mai sus menționată, achiziționată după război.

În schimb, muzeul are o colecție esențială completă a tuturor tipurilor de avioane dezvoltate sau utilizate de Polonia după 1945.

Editură[modificare | modificare sursă]

De asemenea, muzeul funcționează ca o editură pentru zeci de cărți, albume foto, memorii și broșuri dedicate istoriei aviației, inclusiv proiectarea și realizarea aeronavelor poloneze, înainte de invazia Poloniei în 1939 și după 1945 până la începutul anilor 1960.

Aeronave[modificare | modificare sursă]

 

Muzeul posedă și alte avioane incomplete, depozitate.

Planoare[modificare | modificare sursă]

                    

Planor cu motor[modificare | modificare sursă]

Elicoptere[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Muzeul Polonez de Aviație