Leurdă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Leurda (dezambiguizare).
Allium ursinum
Bärlauch Blüte.jpg
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Subclasă: Liliidae
Ordin: Asparagales
Familie: Alliaceae
Gen: Allium
Specie: A. ursinum
L., 1753

Leurda, sau Allium ursinum, popular usturoiul ursului,[1] este o plantă erbacee, perenă. Este adesea folosită în alimentație, având un gust similar cu cel al usturoiului.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Leurda poate atinge înălțimea de 30 – 50 cm. Are 2 frunze eliptic-lanceolate și lung pețiolate. Tipul de fruct este achenă. Are un puternic miros de usturoi. Este răspâdită în păduri, la umbra marilor copaci. Înflorește în perioada aprilie - iunie. Leurda este răspândită în toată Euroasia, în special estul Europei și Caucaz.

Habitat[modificare | modificare sursă]

Leurda este răspândită în cea mai mare parte a Europei. Aceasta crește în pădurile cu soluri umede, preferând condiții ușor acide. În insulele britanice, coloniile sunt frecvent asociate cu albăstrelele (Hyacinthoides non-scripta), în special în pădurile antice. Aceasta este considerată o specie de indicator vechi ai pădurii.[2]

Comestibilitate[modificare | modificare sursă]

Frunzele de leurdă sunt comestibile, fiind folosite în preparearea salatelor, ca plante medicinale, fierte ca legume, în supă sau ca ingredient pentru un sos care poate fi un substitut pentru pesto în locul busuiocului. Tulpinile sunt conservate prin sărare și mâncate ca o salată în Rusia. O varietate de brânză din Cornish Yarg are o crustă acoperită cu frunze de usturoi sălbatice.[3] Bulbul și florile sunt, de asemenea, comestibile. Se folosește pentru prepararea brânzei de herbi, o specialitate pentru Van în Turcia.

Prima dovadă a utilizării a leurdei de către om provine din așezarea mezolitară Barkær (Danemarca), unde a fost găsită o impresie de frunză. În localitatea neolitică elvețiană din Thayngen-Weier (cultura Cortaillod), o concentrație ridicată de polen din leurdă a fost găsită în stratul de așezare, interpretată de unii ca dovadă a utilizării leurdei ca furaj.

Similaritatea leurdei cu plantele otrăvitoare[modificare | modificare sursă]

Plantele care pot fi confundate cu leurda includ crinul din vale, Colchicum autumnale, Arum maculatum și Veratrum viride, toate fiind otrăvitoare. În Europa, în cazul în care leurda este recoltată în mod popular din sălbăticie, oamenii sunt otrăviți în general după ce confundă leurda cu crini din vale sau Colchicum autumnale.[4]

Frecarea frunzelor între degete și verificarea mirosului de usturoi poate fi de ajutor. Când frunzele de leurdă și Arum maculatum apar mai întâi, ele arată asemănător, dar frunzele de Arum maculatum au muchii neregulați și multe vene adânci, în timp ce frunzele de leurdă sunt convexe cu o singură venă principală.[4] Frunzele de crin din vale sunt pereche, verzi și provin dintr-o singură tulpină de culoare roșu-violet, în timp ce frunzele de leurdă apar în mod individual și sunt verzi.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Leurda sau „usturoiul ursului“, cel mai puternic antitoxic natural: leac-minune pentru fumători, adevarul.ro
  2. ^ Rose, Francise (aprilie 1999). Indicators of ancient woodland: The use of vascular plants in evaluating ancient woods for nature conservation,. British Wilfire. p. 246. 
  3. ^ Cornish Yarg. „Lynher Farms & Dairies”. Accesat în . 
  4. ^ a b German Federal Institute for Risk Assessment;. „Risk of mix-up with bear's garlic - BfR warns pickers about fatal consequences of mistaking free-growing poisonous plants for bear's garlic”. Accesat în . 
  5. ^ Blamey (). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. A & C Black. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Leurdă la Wikimedia Commons