Monitorul Apărării și Securității

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Favicon Monitorul Apărării și Securității
Monitorul Apărării și Securității.png
Monitorul Apărării și Securității
Captura ecran MAS.png
Adresămonitorulapararii.ro
SloganFurnizor national de informații
Comercial?Da
TipMass-media
ÎnregistrareGratis / Premium
ProprietarMediafax
Lansat2 aprilie 2018
Statut actualActiv
Loc în clasamentul Alexa8.144 (în România)[1]
LimbaRomână
Engleză

Monitorul Apărării și Securității este un site lansat de către agenția de presă Mediafax[2], în aprilie 2018, în colaborare cu doi reprezentanți ai elitei militare, general (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei României[3] și general-locotenent (r) Cristian Dincovici, fost diplomat militar și șef al Direcției Informații Militare[4].

Pe lângă analizele publicate, site-ul are o componentă de agregare știri din domeniul militar, din mai multe surse online, împărțite pe categorii specifice: Apărare, Bugete, Comerț cu Armament, Securitate internațională, Crize internaționale, Organizații Internaționale, Ordine publică, Terorism, Intelligence, Război informațional, Securitate cibernetică și Legislație.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Site-ul Monitorul Apărării și Securității a fost lansat oficial la data de 2 aprilie 2018 în cadrul expoziției BSDA 2018.[5] Acesta este un produs media care pune la dispoziția instituțiilor publice și private, factorilor de decizie politico-militari, mediului de afaceri și al celui academic, și tuturor celor interesați, informații de fond, analize strategice, previziuni și scenarii viitoare din domeniul de apărare și securitate.

Inițial, proiectul s-a remarcat prin componenta sa de agregare știri, având la bază tehnologia utilizată în Monitorul de Știri, dar și cu analizele și rapoartele speciale publicate de către colaboratori, care au fost preluate sau citate de mai multe site-uri de știri sau de nișă. [6][7][8]

La scurt timp după lansare, în site-ul Monitorul Apărării și Securității a fost deschisă o secțiune dedicată pentru materiale în limba engleză care, ulterior, s-a transformat într-o versiune distinctă a site-ului. De-a lungul timpului, proiectului i-au fost asociate mai multe sectiuni, produse si subproiecte precum MASTalks (emisiuni și interviuri difuzate online), secțiunea video, posibilitatea de înregistrare și abonare la varianta premium ce include dreptul de republicare, MAS Conferences[9] (conferințe organizate de Monitorul Apărării și Securității) si Revista MAS[10] (varianta printată a publicației).

Jurnaliști și colaboratori[modificare | modificare sursă]

Pionierii proiectului[modificare | modificare sursă]

Colaboratori actuali[modificare | modificare sursă]

Jurnaliști[modificare | modificare sursă]

Proiecte derivate[modificare | modificare sursă]

MASTalks[modificare | modificare sursă]

MASTalks reprezintă o serie de interviuri și emisiuni online organizate de Monitorul Apărării și Securității care analizează temele și subiectele momentului din domeniile apărării și securității, din perspectiva politcii externe, relațiilor internationale, economică. Emisiunea se difuzează săptămânal și este distribuită pe site-urile Monitorul Apărării și Securității, Mediafax, Gândul și paginile de Facebook asociate acestor publicații. Printre cele mai notabile personalități interviate în cadrul emisiunii se numără:

MAS Conferences[modificare | modificare sursă]

MAS Conferences este platforma de conferințe organizate de Monitorul Apărării și Securității.[9] Printre cele mai notabile conferințe organizate se numără:

 • Continuitate și discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri - 20 noiembrie 2018[23]
 • Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României - 16 aprilie 2019[24]

Revista MAS[modificare | modificare sursă]

Revista MAS[10] este varianta printată a publicației, lansată în toamna anului 2018. Aceasta cuprinde o selecție a articolelor publicate pe site, împreună cu traducerile acestora în limba engleză și este publicată trimestrial.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Alexa Internet. „Alexa Traffic Ranks”. Accesat în . 
 2. ^ Crasnea, Indira (). „Agenția de presă MEDIAFAX lansează Monitorul Apărării și Securității”. Mediafax. 
 3. ^ a b c „Stefan Dănilă pe LinkedIn”. Accesat în . 
 4. ^ a b c „Cristian Dincovici pe LinkedIn”. Accesat în . 
 5. ^ Lansarea Monitorul Apărării și Securității: https://www.youtube.com/watch?v=RJA4FrZnrQ8
 6. ^ „Iulian Chifu: O armată europeană autonomă în raport cu NATO este puțin probabilă”. Deschide.MD. . Accesat în . 
 7. ^ „Șeful Agenției Spațiale a României: Un Prunariu nu vom mai avea. Șanse pentru programul Marte”. Reporter Global. . Accesat în . 
 8. ^ „Ambasadorul Romaniei la ONU: Romania este singura tara din lume care furnizeaza ONU unitati de protectie apropiata”. Ziare.com. . Accesat în . 
 9. ^ a b „Site web oficial MAS Conferences”. Accesat în . 
 10. ^ a b „Revista MAS”. ISSN 2601-9752. 
 11. ^ Bunea, Iulia (). „Unul dintre cei mai vechi oameni din Mediafax pleacă din compania lui Adrian Sârbu”. Pagina de media. Accesat în . 
 12. ^ YouTube. „MASTalks - Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș: Armata și Apărarea în România anului 2019”. Accesat în . 
 13. ^ „Mersul lumii după întâlnirea finlandeză a președinților Donald Trump și Vladimir Putin”. Mediafax. . Accesat în . 
 14. ^ YouTube. „MASTalks: Mersul lumii după întâlnirea finlandeză a președinților Donald Trump și Vladimir Putin”. Accesat în . 
 15. ^ YouTube. "America first!", primele efecte ale întâlnirii dintre președinții Trump și Kim”. Accesat în . 
 16. ^ YouTube. „Despre noile legi ale securității și eficiența achizițiilor pentru dotarea armatei”. Accesat în . 
 17. ^ „INTERVIU Ion Jinga, ambasadorul României la ONU: Suntem singurul stat care oferă unități de 18 oameni pentru paza demnitarilor”. Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite. . Accesat în . 
 18. ^ YouTube. „România la masa Națiunilor Unite: șansa de a redeveni membru al Consiliului de Securitate”. Accesat în . 
 19. ^ YouTube. „MAS Talks | pregătirile României pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene”. Accesat în . 
 20. ^ Surcel, Vasile (). „România ar putea să participe la explorarea planetei Marte”. Cotidianul. Accesat în . 
 21. ^ „Șeful Agenției Spațiale a României: Un Prunariu nu vom mai avea. Șanse pentru programul Marte”. Reporter Global. . Accesat în . 
 22. ^ YouTube. „Marius-Ioan Piso: România ar putea participa la misiunea pe planeta Marte”. Accesat în . 
 23. ^ Pintea, Andreea (). „Căprar: „Vom aloca 2% din PIB și în următorii ani pentru apărare". Aradon. Accesat în . 
 24. ^ „George Ciamba: Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual”. stiri.tvr.ro. . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Format:Publicații din România după domeniu