Sari la conținut

Mecanismul european de protecție civilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uniunea Europeană
Flag of the European Union

Acest articol face parte din seria
Politica și Guvernanța
Uniunii Europene

 v  d  m 

Mecanismul european de protecție civilă (ECPM) a fost instituit în 2001 de Uniunea Europeană pentru a permite țărilor participante (UE și non-UE) să își coordoneze asistența în cazul unei situații de urgență la scară largă care nu poate fi rezolvată doar de sistemul de protecție civilă al unei țări. Acesta poate fi desfășurat oriunde în lume.

Prin sensibilizare, formare, schimburi de experți și organizarea de exerciții de simulare, aceasta contribuie la pregătirea pentru dezastrele viitoare și la evitarea acestora.

Mecanismul european de protecție civilă[1] (ECPM) a fost instituit în 2001, prin Decizia Euratom din 23 octombrie 2001,[2] cu scopul de a oferi țărilor participante la mecanism mijloacele de a se ajuta reciproc sau de a ajuta țări terțe în cazul unei catastrofe.

În 2013, legislația europeană privind protecția civilă (Decizia din 17 decembrie 2013 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene[3]) a modificat semnificativ organizarea MEPC și i-a consolidat rolul:

  • concentrarea activităților sale asupra pregătirii și prevenirii dezastrelor, precum și asupra evaluării riscurilor și planificării gestionării riscurilor;
  • înființarea Centrului de coordonare a răspunsurilor de urgență (ERCC),[4] care este operațional 24 de ore din 24 și are capacitatea de a monitoriza dezastrele și de a coordona răspunsurile. Acesta lucrează direct cu punctele de contact ale statelor participante și poate răspunde la mai multe solicitări simultan.

Managementul MEPC

[modificare | modificare sursă]

Mecanismul este gestionat de Comisia Europeană prin intermediul Direcției Generale Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (ECHO).[5] Deoarece aceste două activități merg adesea mână în mână, mandatul umanitar al ECHO a fost extins pentru a include protecția civilă în 2010, în scopul de a coordona asistența statelor participante la ECHP în cazul unui dezastru, atât în ceea ce privește protecția civilă, cât și ajutorul umanitar.

Mod de operare

[modificare | modificare sursă]

Scopul principal al acestui mecanism este de a proteja oamenii, dar poate afecta, de asemenea, mediul, proprietatea și siturile culturale.

Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile naționale de răspuns ale protecției civile, MEPC permite organizarea unui răspuns coordonat prin punerea în comun eficientă a resurselor oferite de statele participante (resurse umane, tehnice și materiale). Mecanismul poate evita astfel suprapunerea eforturilor și poate furniza asistență care să răspundă cât mai bine nevoilor reale ale țării afectate.

Orice țară din lume, Organizația Națiunilor Unite și agențiile sale și anumite organizații internaționale pot depune o cerere de asistență prin intermediul MEPC.

Treizeci și cinci de țări participă în prezent la MEPC[1]: cele douăzeci și șapte de state membre ale Uniunii Europene și alte nouă țări europene (Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia și Ucraina).

Urgențele pot apărea ca urmare a dezastrelor naturale (de exemplu, incendii forestiere, cutremure, inundații sau epidemii) sau a dezastrelor provocate de om (conflicte, accidente industriale etc.).

MEPC poate fi, de asemenea, activat în situații de urgență care implică poluarea marină (deversări de petrol, scurgeri de produse periculoase în râuri etc.). În aceste cazuri, activitatea este desfășurată în colaborare cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA).[6]

Rezerva europeană de protecție civilă

[modificare | modificare sursă]

În 2013, pentru a îmbunătăți eficacitatea răspunsului Mecanismului european de protecție civilă, atât în ceea ce privește coordonarea, cât și reducerea timpilor de răspuns, a fost creat un grup de resurse diferite. Resursele medicale sunt puse în comun în cadrul Corpului Medical European.[7]

Atunci când modulele de rezervă sunt activate, 75% din costurile de transport și implementare sunt acoperite de Comisia Europeană.[7]

Componența REPC la 18 aprilie 2023[8]
Tipul de resursă Număr Statutul furnizorului
Salvare în apă cu barca 5 Austria Austria  Belgia Franţa Franța Cehia Cehia
Pompare cu debit mare 15 Germania Germania Austria Austria

 Belgia Finlanda Finlanda Franţa Franța Italia Italia Polonia Polonia  România Slovacia Slovacia Slovenia Slovenia Suedia Suedia + o unitate comună a statelor baltice

Pompare debit foarte mare 1 Țările de Jos Țările de Jos
Purificarea apei 6 Germania Germania Austria Austria  Belgia  Danemarca Franţa Franța
Barieră împotriva inundațiilor 2 Austria Austria Franţa Franța
Unitate medie de salvare, sprijin și căutare 6 Croaţia Croația Spania Spania Estonia Estonia Portugalia Portugalia  România Turcia Turcia
Unitate grea de salvare, sprijin și căutare 10 Austria Austria  Danemarca Franţa Franța Italia Italia Țările de Jos Țările de Jos Polonia Polonia Cehia Cehia Turcia Turcia
Evaluare structurală 1 Italia Italia
Unitatea subterană de căutare și salvare 3 Croaţia Croația Spania Spania Slovenia Slovenia
Unitate de căutare și salvare montană 1 Spania Spania
Unitatea de căutare și salvare acvatică 1 Spania Spania
Laborator mobil 1 Germania Germania
Echipa medicală de urgență 16  Belgia Spania Spania Estonia Estonia Franţa Franța Grecia Grecia Italia Italia Norvegia Norvegia Polonia Polonia Portugalia Portugalia  România Turcia Turcia
Unitatea de evacuare aeromedicală 2  România Slovacia Slovacia
Grupul de răspuns la incidentele maritime 2 Franţa Franța Țările de Jos Țările de Jos
Combaterea poluării maritime 1 Suedia Suedia
Unitatea de evaluare a mediului 1 Țările de Jos Țările de Jos
Unitate de consultanță/expertiză în lupta împotriva incendiilor 2 Spania Spania
Avioane pentru combaterea incendiilor forestiere 2 Franţa Franța Grecia Grecia
Unitate terestră de stingere a incendiilor forestiere 5 Spania Spania Franţa Franța Grecia Grecia Portugalia Portugalia
Unitate terestră de luptă împotriva incendiilor forestiere cu vehicule 15 Germania Germania Austria Austria Bulgaria Bulgaria Finlanda Finlanda Franţa Franța Grecia Grecia Polonia Polonia Portugalia Portugalia  România Slovacia Slovacia Slovenia Slovenia
Detectarea și eșantionarea CBRN 9 Germania Germania Austria Austria  Danemarca Franţa Franța Grecia Grecia Italia Italia Portugalia Portugalia  România
Decontaminare CBRN 1 Austria Austria
Căutare și salvare în condiții NRBC 2 Austria Austria Portugalia Portugalia
Asistență tehnică și echipă de sprijin 6 Germania Germania  Danemarca Finlanda Finlanda Italia Italia Țările de Jos Țările de Jos Suedia Suedia
Modul dronă 3 Spania Spania Franţa Franța
Platformă de comunicare 2 Franţa Franța Luxemburg Luxemburg
Modul de găzduire 2 Slovacia Slovacia Suedia Suedia

Exemplu de situații de intervenție

[modificare | modificare sursă]

Ajutor pentru țările afectate

[modificare | modificare sursă]

Ajutorul este alcătuit din resursele furnizate de țările participante la MEPC. Acesta acoperă asistența materială, expertiza, trimiterea de echipe pe teren și module de intervenție, precum și furnizarea de echipamente specifice.

Experții pot fi, de asemenea, trimiși la fața locului pentru a evalua nevoile și pentru a se coordona cu autoritățile locale și organizațiile internaționale. Aceștia pot, de asemenea, să consilieze țările cu privire la prevenirea și pregătirea pentru a reduce impactul dezastrelor.

Statele participante asigură cea mai mare parte a finanțării MEPC.

Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru funcționarea generală a ERCC, trimițând echipe de experți, cofinanțând transportul logistic al resurselor, studiile și anchetele, finanțând un program de formare și exerciții și finanțând operațiuni de sensibilizare și informare a publicului.

Pentru perioada 2014-2020[17], bugetul european alocat pentru punerea în aplicare a MEPC este echivalent cu un total de 368,4 milioane de euro, defalcat după cum urmează:

  • 223,7 milioane de euro pot fi utilizate pentru prevenirea, pregătirea și reacția la dezastre în cadrul Uniunii Europene;
  • iar restul este rezervat pentru acțiuni similare în afara Uniunii Europene.

Acest buget este suplimentat prin contribuții suplimentare din partea țărilor din afara UE care participă la MECP.

În plus, atunci când asistența europeană în materie de protecție civilă este solicitată de țări terțe, aceasta este în general însoțită de ajutor umanitar.

  1. ^ a b „Mécanisme européen de protection civile - Aide humanitaire et Protection civile - European Commission”. Accesat în . .
  2. ^ „Décision Euratom du 23 octobre 2001”. .
  3. ^ „Décision du 17 décembre 2013 du Parlement européen et du Conseil de l'Union européenne”. .
  4. ^ „Centre de coordination des interventions d'urgence (ERCC) - Aide humanitaire et Protection civile - European Commission”. Accesat în . .
  5. ^ „Aide humanitaire et Protection civile - European Commission”. Accesat în . .
  6. ^ „Pollution Response Services - EMSA - European Maritime Safety Agency”. Accesat în . .
  7. ^ a b „Réserve européenne de protection civile”. 21 février 2023. Accesat în 19 juin 2023.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor).
  8. ^ „European Civil Protection Pool – Offered capacities” (în engleză). 18 avril 2023. Accesat în 19 juin 2023.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor).
  9. ^ „Le virus Ébola en Afrique de l'Ouest - Humanitarian Aid and Civil Protection - European Commission”. Accesat în . .
  10. ^ „Bosnie-Herzégovine - Humanitarian Aid and Civil Protection - European Commission”. Accesat în . .
  11. ^ „Ukraine - Humanitarian Aid and Civil Protection - European Commission”. Accesat în . .
  12. ^ „Refugee Crisis - European Union Civil Protection Mechanism (EUCPM) activations and assistance provided - ECHO Daily Map│07/01/2016” (în English). Accesat în . .
  13. ^ „Crise des réfugiés - Aide humanitaire et Protection civile - European Commission”. Accesat în . .
  14. ^ „Népal - Humanitarian Aid and Civil Protection - European Commission”. Accesat în . .
  15. ^ „Tremblement de terre au Népal. L'aide européenne se met en branle”. Accesat în . .
  16. ^ „Feu de forêt géant au Portugal: un nouveau défi climatique?”. Le Temps⁠(d) (în franceză). 20 juin 2017. Accesat în 24 iunie 2017.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor).
  17. ^ „Financer la protection civile - Aide humanitaire et Protection civile - European Commission”. Accesat în . .

Legături externe

[modificare | modificare sursă]