Oficiul European de Luptă Antifraudă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Oficiul European de Luptă Antifraudă, Rue Joseph II, Bruxelles

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF, din franceză: Office européen de lutte antifraude) este o instituție care se ocupă de protejarea intereselor Uniunii Europene, lupta împotriva fraudei, corupției sau a oricărei alte activități ilegale, inclusiv împotriva celor apărute în cadrul instituțiilor europene[1]. A fost fondat pe 28 aprilie 1999, în baza Deciziei nr. 1999/352 a Comisiei Europene.

Sarcinile Oficiului European de Luptă Antifraudă:

  • combaterea fraudelor care afectează Bugetul Uniunii Europene;
  • investigarea actelor de corupție în instituțiile UE;
  • elaborarea legislației și politicilor antifraudă.

Oficiul își îndeplinește misiunile prin desfășurarea investigațiilor interne și externe, având independență deplină. Coordonează activitățile partenerilor săi anti-fraudă din statele membre în lupta împotriva fraudei.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Oficiul European de Luptă Antifraudă a fost creat în 1999. În urma evenimentelor care au dus la demisia Comisiei Santer, predecesorul său Unitatea de coordonare a luptei anti-fraudă a fost înlocuit cu un nou organism anti-fraudă (OLAF) cu puteri mai mari. Acestea includ, de asemenea, desfășurarea de investigații în cadrul instituțiilor UE.

O evaluare a activității OLAF poate fi găsită în Raportul Special al Curții de Conturi Europene din iulie 2005.[2]

Parlamentul European a organizat bilanțul primilor șase ani de activitate a OLAF în cursul unei audieri publice în iulie 2005.[3]

Structură[modificare | modificare sursă]

Cazuri investigate[modificare | modificare sursă]

Bază legală[modificare | modificare sursă]

Regulamentul nr. 883/2013[4], care reglementează activitatea OLAF, a intrat în vigoare la 1 octombrie 2013. Prezentul regulament se bazează pe experiența acumulată de OLAF încă de la crearea sa. Acesta oferă o bază legală clară care codifică practica anterioară și consolidează eficacitatea activităților de investigare ale OLAF. Regulamentul stabilește, de asemenea, baza pentru un mai bun schimb de informații între OLAF și partenerii săi.

România[modificare | modificare sursă]

În România, Corpul de Control al guvernului este instituția care se ocupă de lupta anti-fraudă și protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, fiind punctul unic de contact cu OLAF[1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mafia gulerelor albe de la Bacau, 28 Mai 2004, evz.ro, accesat la 8 iulie 2011
  2. ^ „Wayback Machine” (PDF), Web.archive.org, accesat în  
  3. ^ https://web.archive.org/web/20060823010543/http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/036-1441-238-08-34-905-20050826IPR01423-26-08-2005-2005-false/default_en.htm Support for embattled OLAF at EP hearing, accesat în mai 2019
  4. ^ http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:248:FULL:EN:PDF

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă