Sari la conținut

Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar
AbreviereDG ECHO[1]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Domeniu de activitateajutor umanitar[*]
protecție civilă  Modificați la Wikidata
LocațieStad Brussel, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia
Coordonate50°50′40″N 4°22′23″E ({{PAGENAME}}) / 50.8443748°N 4.373067°E
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Direcția Generală european de protecție civilă și operațiunilor de ajutor umanitar(DG ECHO ), cunoscut anterior ca Oficiul Comunitar european de ajutor umanitar, este Comisia Europeană departament de peste mări pentru ajutor umanitar și de protecție civilă. Acesta are ca scop salvarea și conservarea vieții, prevenirea și atenuarea suferinței umane și protejarea integrității și demnității populațiilor afectate de dezastre naturale și de crize provocate de om[2]. Din septembrie 2019, Janez Lenarčič este comisar european pentru managementul crizelor în cadrul Comisiei Von der Leyen. Pentru intervențiile sale umanitare, DG ECHO finanțează de obicei operațiuni printr-o gamă largă de aproximativ 200 de parteneri(ONG-uri ,agenții ONU și organizații internaționale, cum ar fi Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie. DG ECHO are o prezență puternică în domeniu, cu o rețea de aproximativ 450 de angajați în peste 500 de birouri de teren răspândite în 40 de țări[3]. Birourile de teren oferă analize ale nevoilor existente și prognozate într-o anumită țară sau regiune, contribuie la dezvoltarea strategiilor de intervenție și la dezvoltarea politicilor, oferă sprijin tehnic pentru operațiunile finanțate de UE și asigură monitorizarea acestor intervenții și facilitează coordonarea donatorilor la nivel de teritoriu. Pe lângă finanțarea ajutorului umanitar, DG ECHO este, de asemenea, responsabilă de Mecanismul UE de protecție civilă[4] pentru a coordona răspunsul la dezastre din Europa și dincolo de acesta și contribuie la cel puțin 75% din costurile de transport și/sau operaționale ale implementării.

Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe (ERCC)[modificare | modificare sursă]

Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe (ERCC) coordonează furnizarea de asistență țărilor afectate de dezastre, cum ar fi articole de ajutor, expertiză, echipe de protecție civilă și echipamente specializate. Cu sediul la Bruxelles , Centrul asigură desfășurarea rapidă a sprijinului de urgență și acționează ca un centru de coordonare între toate statele membre ale UE, cele 6 state participante suplimentare, țara afectată și experții în domeniul protecției civile și umanitare. Centrul funcționează 24/7 și poate ajuta orice țară din interiorul sau din afara UE afectată de un dezastru major, la cererea autorităților naționale, a unui organism ONU sau a unei organizații internaționale relevante, cum ar fi Organizația Internațională pentru Migrație(OIM) sau Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

EU Aid Volunteers[modificare | modificare sursă]

EU Aid Volunteers reunește voluntari și organizații din diferite țări, oferind sprijin practic proiectelor de ajutor umanitar și contribuind la consolidarea capacității locale și a rezistenței comunităților afectate de dezastre. Participanții la inițiativa EU Aid Volunteers trebuie să aibă peste 18 ani și să fie cetățeni ai unui stat membru al UE sau rezidenți pe termen lung în UE. Voluntarii primesc cheltuieli de cazare și de călătorie, asigurări, învățare și dezvoltare continuă, o indemnizație lunară și o indemnizație de relocare pentru a ajuta cu cheltuielile de întoarcere acasă. Parlamentul European a votat în favoarea acestei inițiative în februarie 2014. Voluntarii de ajutor ale UE sprijină organizațiile de ajutor umanitar. Proiectele EU Aid Volunteers, conduse de parteneri ai organizațiilor din UE și din afara UE, consolidează capacitatea organizațiilor din afara UE de a se pregăti și de a răspunde la crizele umanitare și de a-și îmbunătăți gestionarea voluntarilor. De asemenea, oferă finanțare pentru asistență tehnică organizațiilor din UE pentru a-și consolida capacitatea tehnică și pentru a îndeplini standardele și procedurile necesare pentru desfășurarea voluntarilor UE pentru ajutor umanitar. Investiția în consolidarea capacităților organizațiilor umanitare, comunităților locale și primilor respondenți din țările afectate de dezastre este esențială pentru crearea unui răspuns umanitar mai eficient și mai bazat pe principii, motiv pentru care este sprijinită și în cadrul inițiativei EU Aid Volunteers[5]. Începând cu ianuarie 2021, programul EU Aid Volunteers intră în responsabilitatea Direcției Generale Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene(DG EAC) și este gestionat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene[6].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://ec.europa.eu/info/departments_en, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „About European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations - European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations - European Commission” (PDF). European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ „2020 Annual Activity Report – DG ECHO”. European Commission. Accesat în . 
  4. ^ „EU Civil Protection Mechanism”. European Commission. Accesat în . 
  5. ^ „EU Aid Volunteers”. EU ECHO. Accesat în . 
  6. ^ „EU Aid Volunteers”. EACEA. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]