Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate prezidează Consiliul pentru Afaceri Externe, contribuie prin propunerile sale la elaborarea politicii externe și de securitate comune și asigură punerea în aplicare a deciziilor adoptate de Consiliul European și Consiliu.

Înaltul Reprezentant reprezintă Uniunea în chestiunile referitoare la politica externă și de securitate comună. Acesta desfășoară, în numele Uniunii Europene, dialogul politic cu terții și exprimă poziția Uniunii în cadrul organizațiilor internaționale și al conferințelor internaționale. În exercitarea mandatului său, Înaltul Reprezentant al Uniunii este susținut de un serviciu european pentru acțiunea externă. Acest serviciu lucrează în colaborare cu serviciile diplomatice ale statelor membre și este format din funcționarii serviciilor competente ale Secretariatului General al Consiliului și ale Comisiei, precum și din personalul detașat al serviciilor diplomatice naționale.

Organizarea și funcționarea serviciului european pentru acțiunea externă se stabilesc prin decizia Consiliului. Consiliul European hotărăște la propunerea Înaltului Reprezentant, după consultarea Parlamentului European și cu aprobarea Comisiei.

La 19 noiembrie 2009 Catherine Margaret Ashton a fost desemnată a deveni primul Înalt reprezentant pentru politica externă și politica de securitate al Uniunii Europene, funcție pe care o deține începând din ianuarie 2010.

Persoane[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Avram Eliza (), „Tusk, desemnat președinte al Consiliului European, iar Mogherini, șefă a diplomației UE”, România liberă, accesat în