Incidentul Gleiwitz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Turnul radio de la Gliwice - naziști îmbrăcați în uniforme poloneze[1] și conduși de SS-Sturmbannführer Alfred Helmut Naujocks au atacat acest turn în august 1939. Astăzi acest turn este cea mai mare structură din lemn din Europa.

Incidentul de la Gleiwitz a fost un atac pus în scenă de forțe naziste care s-au dat drept polonezi pe 31 august 1939, atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, Germania (din 1945: Gliwice, Polonia) în ajunul celui de-al doilea război mondial în Europa. Așadar pretextul de război german pentru cel de-al al doilea război mondial a fost incidentul Gleiwitz.

Fundal[modificare | modificare sursă]

În autobiografia sa Mein Kampf, în anii 1920 Adolf Hitler a susținut o politică de „lebensraum” ("Spațiu vital") pentru poporul german, care, în practică, însemna expansiunea germană teritorială înspre Europa de Est.

În august 1939, în vederea punerii în aplicare a primei faze a acestei politici, Guvernul nazist sub conducerea lui Hitler pune în scenă Incidentul Gleiwitz[2] care a fost folosit ca un motiv de război pentru invazia Poloniei în luna viitoare (septembrie 1939). Aliații Poloniei, Marea Britanie și Franța și-au onorat alianța lor cu Polonia și ulterior au declarat război Germaniei. În același timp cu germanii, sovieticii atacă Polonia dinspre răsărit, ca urmare a înțelegerilor secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov.

Reacții internaționale[modificare | modificare sursă]

Corespondenții americani au fost chemați pe scenă a doua zi, dar niciunui partid neutru nu a fost permis să investigheze în detaliu incidentul, iar publicul internațional a fost sceptic față de versiunea germană a incidentului.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Christopher J. Ailsby, The Third Reich Day by Day, Zenith Imprint, 2001, ISBN 0760311676, Google Print, p.112
  2. ^ „20 Nuremberg Trial Proceedings Volume 4; Thursday, 20 December 1945”. Avalon Project. Accesat în . 
  3. ^ James J. Wirtz, Roy Godson, Strategic Denial and Deception: The Twenty-First Century Challenge, Transaction Publishers, 2002, ISBN: 0-7658-0898-6, Google Print, p.100

Biografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • John Toland, Adolf Hitler : The Definitive Biography, ISBN 0-385-42053-6.
  • Dennis Whitehead, "The Gleiwitz Incident", After the Battle Magazine Number 142 (March 2009)
  • Stanley S. Seidner, Marshal Edward Śmigły-Rydz Rydz and the Defense of Poland, New York, 1978.

Legături externe[modificare | modificare sursă]