Limbile Republicii Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
LanguesMoldavie.jpg
Hartă etnică

Limba de stat a Republicii Moldova este româna (politic, denumită moldoveneşte). Legea din 1989 privind limba de stat a Moldovei sovietice a fost moldoveneasca (deci, ca mijloc primar de comunicare în toate sferele societăţii), precizând şi existenţa unui fond comun între româneşte şi moldoveneşte. Declaraţia de independenţă a R. Moldova, adoptată în 1991, a stabilit ca limbă oficială româna. Pe urmă, în 1994, Constituţia ţării a oficializat limba moldoveană, în baza grafiei latine. În 2013, Curtea Constituţională a R. Moldova a stabilit că Declaraţia de independenţă are prioritate faţă de Constituţie, iar limba de stat ar trebui denumită "română".

Majoritatea lingviştilor consideră româna literară şi moldoveana ca fiind aceeaşi limbă, glotonimul "moldoveneşte" fiind utilizat în anumite contexte politice, fapt neluat în considerare de comunişti, care din 2003 au încercat, ca şi sovieticii, să creeze o prăpastie între cele două denumiri a limbii.

Materia şcolară "Limba şi literatura română" este predată în şcolile moldoveneşti din 1991.

Potrivit recensământului din 2004, 75,8% din populaţia ţării au declarat că au, ca limba maternă, "româna" sau "moldoveneasca", 96,05% dintre aceştia folosind-o zilnic, ca primă limbă de comunicare. Româna mai este vorbită de 5,8% din ruşii cetăţeni moldoveni, 7,7% dintre ucraineni, 2,3% dintre găgăuzi, 8,7% dintre bulgari şi 14,4% din partea altor etnii.

Limba rusă este, de asemenea, vorbită în țară atât ca limbă exclusivă (11,25% din cetăţenii moldoveni), cât și secundară (16%). Rusa are în R. Moldova statutul de "limbă pentru comunicare interetnică", statut păstrat din perioada sovietică. Este limbă oficială în regiunea moldovenească Găgăuzia şi în Transnistria. Ca limbă cotidiană, 93,2% din etnicii ruşi o folosesc, urmaţi de 4,9% din basarabeni, 50% din ucraineni, 27,4% din găgăuzi, 35,4% din bulgari şi 54,1% din membrii celorlalte minorităţi.

Limbile ucraineană (69,81% din ucraineni o vorbesc) și găgăuză (76,13% din găgăuzi o vorbesc) sunt recunoscute ca limbi minoritare, cu statut oficial în zonele din R. Moldova cu concentrație crescută a populațiilor vorbitoare ale acestor limbi.

Limbile engleză și franceză sunt cele mai populare limbi străine predate în cele mai multe școli din Republica Moldova.