Marcello Mastroianni
Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni (n. , Fontana Liri, Lazio, Regatul Italiei – d. , Paris, Franța)[11] a fost un actor italian, protagonist multilateral de mare talent în cinematografia din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Biografie
[modificare | modificare sursă]Mastroianni s-a născut în Fontana Liri, un mic sat din Apenini, în provincia Frosinone din Lazio, și a crescut în Torino și Roma. A fost fiul Idei (născută Irolle) și al lui Ottone Mastroianni. Ambii săi părinți erau din orașul apropiat Arpino. Tatăl său deținea un atelier de tâmplărie. Mastroianni a fost nepotul sculptorului Umberto Mastroianni. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după divizarea în Axe și Italia Aliată , a fost internat într-un lagăr de prizonieri german slab păzit, din care a evadat pentru a se ascunde la Veneția.
Fratele său, Ruggero Mastroianni, a fost editor de film care a lucrat la unele dintre filmele lui Marcello (Orașul femeilor, Ginger și Fred ) și a apărut alături de Marcello în Scipione detto anche l'Africano, în „Spadă și sandală”, lansat în 1971.
Scenă
[modificare | modificare sursă]După terminarea studiilor liceale, se înscrie la facultatea de Economie și Comerț, dar preferă să frecventeze grupul Centrului Universitar de Teatru din Roma, unde este remarcat de regizorul Luchino Visconti, care îl distribuie, împreună cu Vittorio Gassman, în spectacole de teatru cu piesele "Un tramvai numit dorință" de Tennessee Williams, "Moartea unui comis-voiajor" de Arthur Miller și "Trei surori" de Anton Cehov.[12]
Film
[modificare | modificare sursă]Mastroianni și-a făcut debutul în cinematografie în 1939, la vârsta de 14 ani. În 1947 a primit un rol în filmul "Mizerabilii" (regia: Riccardo Frada), lucrează apoi cu Luciano Emmer ("Fetele din Piața Spania", "Bigamul"), cu Carlo Lizzani ("Cronica amanților săraci") și Giuseppe de Santis ("Zile de dragoste"), dar primele experiențe hotărâtoare le trăiește sub regia lui Luchino Visconti în Nopți albe și, mai ales, cu Federico Fellini în rolul ziaristului Marcello din epocalul film La dolce vita, care îl consacră în cariera artistică. Fellini descoperă în interpretările lui Marcello Mastroianni pe parcursul colaborării lor (Opt și jumătate, Cetatea femeilor, Ginger și Fred) personalitatea intelectualului nehotărât, măcinat de întrebări fără răspuns, chinuit de obsesii și fantasme.
Obține în continuare succese în filmele Divorț italian, în diverse filme alături de Sofia Loren regizate de Vittorio De Sica, colaborează cu Ferreri (Marea îmbuibeală, Povestea Pierei), cu Ettore Scola (Drama geloziei, Splendoare, Cât e ceasul?, O zi deosebită - performanță excepțională alături de Sofia Loren).
A fost primul actor care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru o interpretare în altă limbă decât engleza. În 1962 este nominalizat la Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru personajul Ferdinando Cefalú, interpretat în 1961 în filmul Divorț în stil italian, regia Pietro Germi. Din ultimii ani ai carierei sale actoricești este de menționat filmul de profund dramatism Susține Pereira.
Marcello Mastroianni a jucat cu entuziasm și dăruire totală în comedii, în drame psihologice, în melodrame și în filme istorice, refuzând și în ultimii ani odihna și plictiseala unei existențe comode, departe de platourile de filmare. Astfel că, într-o zi de iarnă, pe 19 decembrie 1996, când a fost chemat să joace pe scena Paradisului, el a plecat discret în eternitate, lăsând ca amintire o viață dedicată filmului.
Moarte
[modificare | modificare sursă]Mastroianni a murit de cancer pancreatic pe 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani.[13][14] Fântâna Trevi din Roma, asociată cu rolul său din La Dolce Vita de Fellini, a fost stinsă simbolic și drapată în negru ca omagiu. Înmormântarea a avut loc la Biserica Sfântul Sulpice din Saint-Germain-des-Prés din Paris pe 20 decembrie 1996, înainte ca rămășițele sale să fie transferate la Roma, unde o a doua ceremonie a avut loc la primărie pe 22 decembrie, înainte de a fi înmormântat în cripta familiei sale din cimitirul Verano.
Filmografie și premii
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ https://web.archive.org/web/20190713152711/https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-1988.85.0.html, arhivat din original la
|archive-url=
necesită|archive-date=
(ajutor), accesat în Lipsește sau este vid:|title=
(ajutor) - ^ a b Marcello Mastroianni, SNAC, accesat în
- ^ a b Marcello Mastroianni, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în
- ^ a b Marcello Mastroianni, Encyclopædia Britannica Online, accesat în
- ^ a b „Marcello Mastroianni”, Marcello Mastroianni (în engleză), Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ Marcello Mastroianni, Discogs, accesat în
- ^ Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni, The Peerage, accesat în
- ^ „Marcello Mastroianni”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ The Peerage
- ^ Autoritatea BnF, accesat în
- ^ Enciclopedia Universală Britanica. Litera. . p. 94.
- ^ Iancu, Napoleon Toma (). Dicţionarul actorilor de film. Bucureşti: Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică. p. 248.
- ^ Corciovescu, Cristina; Rîpeanu, Bujor T. (). Dicţionar de cinema. Bucureşti: Univers Enciclopedic. p. 286.
- ^ AGERPRES. „DOCUMENTAR: 20 de ani de la moartea actorului italian Marcello Mastroianni”. www.agerpres.ro. Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă] Materiale media legate de Marcello Mastroianni la Wikimedia Commons
- Marcello Mastroianni la Internet Movie Database
- Marcello Mastroianni la TCM Movie Database
- Marcello Mastroianni la Allmovie
- Encyclopædia Britannica, Marcello Mastroianni
- Chris Fujiwara, "Dream lover: Marcello Mastroianni at the MFA"
- Geographical coordinates and pictures of his grave Arhivat în , la Wayback Machine.
- Marcello Mastroianni at Filmreference.com
- Nașteri în 1924
- Nașteri pe 28 septembrie
- Decese în 1996
- Decese pe 19 decembrie
- Actori italieni din secolul al XX-lea
- Actori de film italieni
- Actori de teatru italieni
- Câștigătorii premiilor David di Donatello
- Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor
- Câștigători ai Premiilor Golden Globe
- Câștigătorii premiilor Nastro d'Argento
- Câștigători ai Cupei Volpi
- Decese cauzate de cancer la pancreas
- Oameni din Provincia Frosinone