Județul Tutova (interbelic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Județul Tutova)
Jump to navigation Jump to search
Județul Tutova
Stema judeţului Tutova Tutova în România
stemă amplasare
Provincie: Moldova
Reședința: Bârlad
Populație:
 •Total 1930:
Locul
144.821 loc.
Suprafață:
 •Total:
Locul
2.498 km²
Perioadă de existență: '
Subdiviziuni: (inițial) trei plăși
(ulterior) patru plăși

Județul Tutova a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Moldova. Reședința județului era orașul Bârlad, înșă toate acțiunile erau redirecționate către Municipiul Tecuci.

Întindere[modificare | modificare sursă]

Clădirea Prefecturii și a Tribunalului județului Tutova din perioada interbelică. Clădirea-monument istoric, construită în anul 1890 și situată pe Str. Vasile Pârvan nr. 1, găzduiește în prezent Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Harta județului, cu dispunerea și denumirea plășilor, în anul 1938.

Județul se afla în partea central-estică a României Mari, în sud-estul regiunii Moldova. În prezent, teritoriul său face parte din județul Vaslui, cu excepția părții de sud, care este parte integrantă a județului Galați. Județul se învecina la nord cu județul Vaslui, la nord-est cu județul Fălciu, la est cu județul Cahul, la sud cu județul Covurlui, iar la sud-vest și vest cu județul Tecuci.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Între anii 1918 și 1930, județul fusese organizat în trei plăși, subdiviziuni naționale de ordin doi, toate trei purtând numele unor români importanți, originari din județ:[1]

  1. Plasa Alexandru Vlahuță,
  2. Plasa Manolache Epureanu și
  3. Plasa Vasile Pârvan.

Ulterior, a fost creată o a patra plasă, prin reorganizarea teritoriului județului. Astfel, la cele trei anterioare, Alexandru Vlahuță, Manolache Epureanu și Vasile Pârvan, s-a adăugat:

  1. Plasa I.G. Duca.

Populație[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1930 județul avea o populație de 144.821 de locuitori, dintre care 93,7% români, 2,9% evrei, 2,6% țigani, 0,2% germani ș.a. Sub aspect confesional populația județului era formată din 96,5% ortodocși, 2,9% mozaici, 0,3% romano-catolici ș.a.

Mediu urban[modificare | modificare sursă]

Populația urbană a județului era de 21.857 locuitori, dintre care 81,9% români, 14,1% evrei, 0,8% germani ș.a. Din punct de vedere confesional orășenimea era alcătuită din 83,4% ortodocși, 14,2% mozaici, 1,0% romano-catolici ș.a.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Județul Tutova (interbelic)